Acţiunile OMV Petrom, cele mai tranzacționate pe Piața Reglementată

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Bursa a închis într-o evoluție mixtă
Bursa a închis într-o evoluție mixtă
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis cu o evoluţie mixtă a indicilor şedinţa de joi, iar valoarea tranzacţiilor s-a cifrat la 46,51 milioane de lei (9,44 milioane euro).

Indicele principal BET s-a depreciat cu 0,26%, până la 11.805,50 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la Bursă, a consemnat o scădere de 0,23%.

Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a înregistrat un declin cu 0,16%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, s-a apreciat cu 0,09%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a încheiat şedinţa în urcare cu 0,35%, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, s-a depreciat cu 0,07%.

Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, a consemnat o creştere de 0,20%.

Pe Piaţa Reglementată, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile OMV Petrom, cu 11,07 milioane de lei, urmate de titlurile Banca Transilvania, care au generat schimburi în valoare de 10,08 milioane de lei, şi cele ale BRD - Groupe Societe Generale, cu 2,59 milioane de lei.

Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Bittnet Systems (+10,52%), Şantierul Naval Orşova (+7,32%) şi Erste Group Bank (+4,60%).

Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile Armătura (-14,67%), UCM Reşiţa (-14,67%) şi Zentiva (-5,71%). 

Citește și Cea mai neagră zi pentru Apple, Microsoft, Alphabet și NVIDIA

Valoarea de piață combinată a celor mai mari șase companii din SUA a scăzut cu peste 500 de miliarde de dolari în ședința de tranzacționare de marți, 13 septembrie. Catalizatorul prăbușirii a fost publicarea datelor privind inflația din SUA, relatează CNBC.

Prețurile de consum în Statele Unite au crescut în august cu 8,3% în ritm anual, față de prognoza de 8,1%, în timp ce indicele prețurilor de consum pentru toți consumatorii din mediul urban (IPC-U), care acoperă cea mai mare parte a populației americane, a crescut cu 0,1% în termeni ajustați sezonier. Asta în condițiile în care se preconiza o scădere cu 0,1% față de iulie. În luna respectivă, IPC-U a rămas neschimbat față de luna iunie.

Inflația de bază (creșterea prețurilor bunurilor și serviciilor, cu excepția alimentelor și a energiei) a fost de 6,3%, față de așteptările de 6,1%. Cheltuielile pentru locuințe, alimente și servicii medicale au fost principalele motoare de creștere. În același timp, creșterea prețurilor la alimente (+11,4%) a fost cea mai mare de la sfârșitul lunii mai 1979.

Citește și Litiu, metale rare: UE nu mai vrea să fie luată prin surprindere

UE va constitui "rezerve strategice" pentru a evita întreruperi în aprovizionarea cu materii prime considerate "critice" pentru industria sa, în special metale rare sau pământuri rare, cum mai sune ele cunoscute, și litiu, în condițiile în care, la nivel global, livrările sunt controlate de China, a anunțat miercuri Comisia Europeană.

Litiul (o componentă crucială a bateriilor electrice) și pământurile rare (metale strategice necesare pentru fabricarea cipurilor, a ecranelor LCD, a echipamentelor militare sau a turbinelor eoliene) "vor deveni în curând chiar mai importante decât petrolul și gazele", a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursului său despre "Starea Uniunii Europene".

Având în vedere că "nevoia UE de pământuri rare va crește de cinci ori până în 2030" și că necesarul de litiu va spori considerabil pe măsură ce economia se electrifică, "trebuie să evităm să ne întoarcem la o situație de dependență, ca în cazul petrolului și al gazelor", a avertizat ea, vorbind în Parlamentul European.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video

pixel