Acțiunile Tesla s-au prăbușit iar scăderea continuă
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Linie de asamblare dintr-o uzină Tesla / Foto: Steve Jurvetson / Flickr
Linie de asamblare dintr-o uzină Tesla / Foto: Steve Jurvetson / Flickr
Acțiunile Tesla Inc se tranzacționează la cel mai ieftin nivel din istorie, în timp ce acțiunile producătorului de mașini electrice au scăzut cu peste 50% în acest an.  

Concentrarea directorului general Elon Musk pe recenta achiziție a Twitter se numără printre cele câteva obstacole cu care se confruntă acțiunile, iar unii urși spun că cel mai valoros producător auto din lume ar trebui să înregistreze mai multe scăderi.

În prezent, Tesla se tranzacționează la un preț de 30 de ori mai mare decât câștigurile preconizate, cel mai mic din istorie, și cu mult peste cel de 17 ori mai mare decât câștigurile prognozate ale indicelui de referință S&P 500. Între timp, compania se confruntă cu o gamă largă de provocări, inclusiv cu riscurile legate de asocierea directorului său general miliardar cu Twitter și cu scăderea cererii în China, cea mai mare piață auto din lume.

"Cea mai mare îngrijorare a mea este încetinirea pe care o văd în China", a declarat Matt Maley, strateg șef de piață la Miller Tabak + Co, adăugând că "atâta timp cât Elon Musk petrece mult timp cu Twitter, acest lucru va menține un capac asupra acțiunilor".

Bloomberg News a relatat vineri că Tesla intenționează să suspende producția în etape la fabrica sa de mașini electrice din Shanghai de la sfârșitul lunii până la începutul lunii ianuarie, pe fondul modernizării liniilor de producție și al încetinirii cererii din partea consumatorilor.

Între timp, Twitter este mai mult decât o distragere a atenției. Bancherii lui Musk se gândesc să înlocuiască o parte din datoriile cu dobânzi mari pe care le-a pus pe Twitter cu noi împrumuturi în marjă susținute de Tesla, au declarat pentru Bloomberg persoane care au cunoștință despre acest subiect.   

Redeschiderea în China ar putea ajuta sentimentul investitorilor, a spus Maley, deși vânzările de acolo rămân o preocupare. "Între problemele cu Twitter și încetinirea cererii, Tesla ar putea să scadă până la 150 de dolari înainte de a deveni atractivă pentru majoritatea investitorilor", a spus el.

Acțiunile Tesla au crescut cu 1,6%, la 170 de dolari, în precomerțul din SUA, urcând împreună cu alte acțiuni din domeniul tehnologiei și al vehiculelor electrice marți, pe măsură ce China a eliminat mai multe restricții Covid Zero.

Citește și:

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini electrice în China - mai multe decât livrează în mod obișnuit de la fabrica sa din Shanghai într-o lună - din cauza unei probleme de software și a unor probleme la centurile de siguranță.

Producătorul american de vehicule electrice va rechema 70.434 de vehicule Model S, Model X și Model 3 importate și 10.127 de mașini Model 3 fabricate în China, a anunțat vineri, într-o declarație, Administrația de Stat pentru Reglementarea Pieței din această țară. 

Rechemările Model S și Model X necesită o remediere software over-the-air pentru a rezolva un defect al sistemului de gestionare a bateriei mașinilor, care poate duce la o pierdere de energie, în timp ce modelele Model 3 în cauză au un dispozitiv de fixare a centurii de siguranță defect.

Tesla a solicitat tuturor proprietarilor de Model 3 afectați să își returneze mașinile pentru o verificare și întreținere, dacă este necesar, îndemnând totodată șoferii să fie "precauți" pe șosea. 

Tesla și problemele sale din China

Constructorul american de vehicule electrice trece printr-o perioadă dificilă în China, cea mai mare piață auto din lume, livrările de luna trecută scăzând la 71.704 de la un nivel record de 83.135 în septembrie, ceea ce subliniază recenta reducere de preț a producătorului auto pentru a stimula cererea. 

De asemenea, Tesla își schimbă abordarea de marketing în China, deoarece concurența acerbă din partea rivalilor interni, precum BYD Co. și vânzările inegale îi pun în pericol planurile de creștere pe ceea ce este, de asemenea, cea mai mare piață de mașini electrice din lume.  Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel