Activiștii de mediu protestează la summitul COP28, mai slab ca în alți ani
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Protest clima / sursa: Flickr.com
Protest clima / sursa: Flickr.com
Marți, activiștii de mediu au protestat față de prezența unor actori importanți din industria petrolului, gazelor și cărbunelui la summitul COP28 al ONU de la Dubai.

Revendicarea acestora este să se pună capăt utilizării combustibililor fosili, care sunt principala cauză a schimbărilor climatice.

Câteva zeci de activiști au făcut apel la "justiție climatică" și au purtat bannere prin care făceau referire la sfârșitul erei combustibililor fosili, scrie Reuters.

În timp ce discuțiile anterioare ale ONU pe tema climei au stârnit mitinguri și protest uriașe, inclusiv COP26 din 2021 de la Glasgow și COP21 din 2015 de la Paris, demonstrațiile din acest an s-au auzit în surdină în Emiratele Arabe Unite, țara gazdă, unde libertatea de exprimare este limitată.

 

Activiștii, supărați pe arabii dezinteresați de situația climatică

 

ONU și Emiratele Arabe Unite au permis desfășurarea de proteste la locul de desfășurare a COP28 și nu au existat până acum proteste în afara spațiului alocat mitingului.

Activiștii care au luat parte la demonstrațiile COP28 au comentat lipsa unei prezențe din partea societății civile locale.

"Vrem să cerem să se pună capăt tuturor combustibililor fosili, inclusiv celor", a declarat pentru unul dintre participanți.

Țările care produc sau se bazează pe combustibilii fosili au pus accentul pe potențiala utilizare a tehnologiilor de "reducere" sau de captare a emisiilor, mai degrabă decât pe încetarea utilizării acestora.

În cadrul COP26, guvernele au convenit să reducă treptat utilizarea cărbunelui, cel mai poluant dintre combustibilii fosili. În acest an, țările rămân divizate în ceea ce privește rolul viitor al combustibililor fosili.

Găzduirea summitului în Emiratele Arabe Unite, un mare producător de petrol, a atras critici, la fel ca și decizia țării de a-l numi pe Sultan Al Jaber, directorul general al companiei petroliere de stat ADNOC, în funcția de președinte al COP28.

Jaber a ținut să includă industria combustibililor fosili în cadrul summitului, insistând asupra faptului că societățile de petrol și gaze ar trebui să facă parte din discuțiile privind combaterea schimbărilor climatice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Lucrările la magistrala de metrou M6 avansează - Video

Lucrările la Magistrala 6 de metrou, care va face...

Cursul BNR. Leul a scăzut față de euro, aurul s-a scumpit

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

România importă mai multe gaze ca anul trecut

România a început anul cu un import mai mare de gaze...

Economia Japoniei s-a contractat în primul trimestru

Economia Japoniei a scăzut în primul trimestru iar yenul...

Cum va fi eliminată plafonarea prețurilor la energie

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică...

După 55 de activitate, Chevron părăsește Marea Nordului

Chevron urmează să lanseze operațiunea de vânzare...

Sony prezintă două noi smartphone-uri Xperia

Sony își reînnoiește gama Xperia cu două smartphone-uri...

Ce este Project Astra de la Google

Inteligența artificială și realitatea augmentată vor...


pixel