Adina Vălean: Pasagerii români ar putea beneficia de o cale ferată de mare viteză

Autor: Dana Mihai
Data publicării:
Adina Vălean: Pasagerii români ar putea beneficia de o cale ferată de mare viteză
Adina Vălean: Pasagerii români ar putea beneficia de o cale ferată de mare viteză
EXCLUSIV
Pasagerii români ar putea beneficia de o cale ferată de mare viteză care să lege Bucureştiul de reţeaua transeuropeană, iar proiectul s-ar putea materializa până în anul 2040, dacă se respectă planurile, a declarat, vineri, comisarul european Adina Vălean, într-o intervenţie online la dezbaterea "Anul european al căilor ferate în România: este nevoie de un Pact Naţional pe Transporturi Feroviare?", organizată de DC Media Group.

"Suntem într-o colaborare permanentă cu Ministerul Transporturilor din România pentru planurile de infrastructură apropo de reţeaua transeuropeană de transport pentru o potenţială cale ferată de mare viteză pentru pasageri în România, care să fie traseul optimal şi ce cărămizi trebuie să punem din timp pentru pregătirea unui astfel de proiect care ar putea fi fezabil până în 2040, dacă ne ţinem de planuri, ne aşezăm de acum, le urmărim. Acest proiect ar urma să lege Bucureştiul de reţeaua de mare viteză europeană. Ăsta este un nou deziderat pe care îl avem la nivel european pentru pasageri", a precizat Vălean.

Cât priveşte posibilitatea ca pasagerii să apeleze la tren pentru a veni de la Bruxelles la Bucureşti, Vălean a apreciat că această opţiune ar fi posibilă numai dacă distanţa poate fi parcursă sub trei ore şi, cel mai probabil, cu un o cursă de noapte.

"Noi ştim foarte bine că, pentru a face opţiunea pentru tren în locul avionului, trebuie ca distanţa să poată fi parcursă în condiţii bune, sub trei ore. Dacă nu faci mai puţin de trei ore, cetăţenii nu iau această alternativă. Şi nu vorbesc despre România, vorbesc despre toţi europenii. Să zicem, Bucureşti - Budapesta, prima etapă să ne legăm spre vestul Europei. Dar există un mare trend pentru reînfiinţarea trenurilor de noapte. Există unul deja între Viena şi Bruxelles, (...) pare a fi un nou trend în politica europeană, capitalele statelor membre UE doresc să reinstituie acest serviciu, acum avem o discuţie pentru traseul Suedia - Danemarca - Germania - Belgia. Este un proiect care, până a fi sustenabil economic, trebuie subvenţionat. Dar aceste ţări doresc să facă, de exemplu, acest traseu cu tren de noapte. Bucureşti - Bruxelles nu poate fi un traseu decât într-o astfel de ipoteză, pentru că, altfel, distanţa e prea mare", a explicat Adina Vălean. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Năstase a demonstrat tuturor că, deși este general-maior
Calcule și evaluări / FOTO: Freepik
Recoltarea cerealelor / Foto: Freepik
De la 1 august TVA-ul se modifică
Furtuna din Caraș Severin
Judecătorie / Foto: Freepik
BVB/ FOTO: Facebook
Kim Jong Un și Vladimir Putin
Donald Trump
La benzinărie în drum spre mare / FOTO: Frepik
Caniculă

Codul roșu de caniculă, prelungit până luni

Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...

Nișișor Dan și Alexander Van der Bellen
Audit / Foto: Freepik
CNE Cernavoda
Romsilva
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce interdicții de circulație pe șosele

Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...

Grafic
China National Nuclear Corp.
Militari / Foto: MApN
Se schimbă Codul fiscal / Foto: Freepik
Se schimbă legea retrocedărilor. Strada Băcani, Centrul Vechi din BUcurești
Dosare

Legea austerității, publicată în Monitorul Oficial

Decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri...

Bursa de la București / FOTO: Facebook
Românii se pregătesc de impact

pixel