„Ceea ce înseamnă că diamantele rusești nu vor mai putea finanța războiul” din Ucraina”, a declarat miercuri după-amiază premierul belgian, Alexander De Croo, precizând că ”suntem foarte aproape de un sistem care le excludă complet de pe piețele de retail”/
Până acum, diamantele au fost cruțate de sancțiunile impuse Rusiei de UE, în pofida repetatelor apeluri lansate în acest sens de Kiev. Și pe bună dreptate, având în vedere că aceste pietre prețioase reprezintă o sursă importantă de venit pentru Rusia. În 2021, cu un an înainte de invazia Ucrainei, Moscova a exportat diamante brute în valoare de aproximativ 4 miliarde de dolari (3,77 miliarde de euro). Destinația lor principală este Anvers, Belgia.
Să dispară definitiv de pe piețe
Potrivit estimărilor, 84% din diamantele brute din lume și 50% din diamantele șlefuite trec prin portul flamand, făcând din acest oraș un pilon cheie al comerțului global cu diamante. „Belgia joacă un rol important în comerțul cu diamante și ceea ce ne dorim este să eliminăm complet diamantele rusești de pe piețele noastre de vânzare cu amănuntul”, a asigurat Alexander De Croo. „Cel mai bun mod de a realiza acest lucru este de a pune în aplicare un sistem cuprinzător de trasabilitate pentru a exclude diamantele rusești de pe piețe.”
Trasabilitatea se referă la tehnologia care scanează digital fiecare diamant și modificările acestuia pentru a-și urmări călătoria pe diferite piețe, pentru a se asigura că piesa este mereu aceeași și pentru a adăuga credibilitate unei industrii recunoscută pentru secretomania ei.
Procesul este coordonat la nivelul UE și G7 pentru a extinde sfera geografică a interdicției cât mai mult posibil și pentru a preveni astfel ca diamantele ilegale să intre în umbră, pentru a reapare în altă parte sub altă formă. „A fost nevoie de timp pentru că vrem să împiedicăm eludarea interdicțiilor privind diamantele”, a explicat premierul belgian.
Un termen ambițios
"Dacă o faci doar pe piața angro, diamantele vor fi comercializate către alte centre de diamante din lume și le vom avea în continuare în magazinele noastre. Nu va exista nici o diferență pentru Rusia". Potrivit lui Alexander De Croo, sistemul de trasabilitate ar trebui pus în aplicare până la 1 ianuarie 2024, un termen ambițios deoarece fiecare pachet de sancțiuni duce la negocieri dificile între statele membre. Procesul este, de fapt, întotdeauna supus posibilității unui veto din partea unei capitale.
În același timp, premierul belgian a anunțat crearea unui fond de 1,7 miliarde de euro destinat sprijinirii reconstrucției Ucrainei. Acest fond va fi finanțat prin impozitarea veniturilor din activele rusești înghețate în urma sancțiunilor UE. Peste 180 de miliarde de euro din activele băncii centrale ruse au fost înghețate la Euroclear, o companie de servicii financiare cu sediul la Bruxelles, de departe cea mai mare sumă din orice stat membru.
Conform normelor actuale ale UE, guvernul belgian nu are voie să acceseze active sau să gestioneze proceduri, adică nu poate recurge la impozitare decât pentru a obține fonduri suplimentare pentru Ucraina, precizează liderul belgian. „Întotdeauna am fost clari în această chestiune: orice impozit pe activele rusești nu va intra în bugetul nostru, va merge direct la ucraineni”, a insistat Alexander De Croo.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...