Adio încărcare gratuită a mașinilor electrice. Alimentarea lor va deveni mai scumpă decât benzina

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Încărcarea mașinilor electrice va fi mai scumpă decât alimentarea cu combustubul fosil
Încărcarea mașinilor electrice va fi mai scumpă decât alimentarea cu combustubul fosil
Visul de a avea un vehicul pentru care combustibilul nu ne costă aproape nimic este pe ducă iar cei care acum vor o mașină electrică se gândesc de două ori dacă să o cumpere sau nu.

Dacă până acum șoferii mașinilor electrice treceau nepăsători pe lângă pompele de benzină fără să le pese de explozia prețurilor combustibililor fosili, acum, că prețul energiei electrice a explodat, aceștia se gândesc cu îngrijorare la ceea ce va urma.

Cei mai îngrijorați șoferi de mașini electrice din Europa par a fi germanii după ce Kaufland și Lidl, care oferea încărcare gratuită pentru astfel de autovehicule, acum acest lucru nu se mai întâmplă, scrie Der Spiegel.

Compania care deține cele două lanțuri de magazine a decis să ofere astfel de servicii numai contra cost astfel că la unele stații de încărcare un kilowatt oră costă 89 de eurocenți.

Nu este prea ieftin nici pentru cei care își încarcă mașinile acasă deoarece prețul a urcat exponențial și pentru consumatorii casnici.

Britanicii se tem și ei că de la 1 octombrie încărcarea unor vehicule electrice va costa mai mult decât plinul unei mașini pe benzină sau chiar motorină.

Costul de încărcare a unei mașini electrice la domiciliu va crește semnificativ de la 1 octombrie. scrie https://www.which.co.uk/ Încărcarea unor mașini electrice va fi atât de scumpă încât va fi mai ieftin să alimentezi un model echivalent cu motorină sau benzină.

51% dintre proprietarii de vehicule electrice (VE) și-au cumpărat mașina din cauza costurilor de funcționare mai mici pe care le pot oferi vehiculele electrice, potrivit unui sondaj pe care publicația mai sus menționată l-a realizat la începutul acestui an.

Dar, având în vedere că prețul energiei electrice a crescut la 52 de penny pe kWh, proprietarii de mașini medii vor plăti, în medie, cu 158 de lire sterline mai mult pe an pentru a-și încărca mașina, în comparație cu alimentarea cu motorină a unei mașini de aceleași dimensiuni.

Cei care nu sunt suficient de norocoși pentru a putea încărca de acasă sau care se bazează în mare măsură pe rețeaua publică de încărcare a vehiculelor electrice vor plăti adesea mai mult.

Citește și: Vânzările de autoturisme electrice şi hibrid scad în Europa dar cresc în România

Vânzările de autoturisme electrice şi cu motor hibrid au scăzut în Europa în al doilea trimestru al acestui an, conform datelor publicate de Compania de Consultanţă PricewaterhouseCoopers, însă piaţa din România, relativ mică încă, este în continuare în creştere - arată acelaşi studiu.

Vânzările de maşini 'verzi' din principalele zece pieţe auto europene, respectiv Germania, Franţa, Italia, Spania, Marea Britanie, Suedia, Norvegia, Ţările de Jos, Elveţia şi Austria, au scăzut cu 4,% în trimestrul al doilea al acestui an, reflectând în continuare problemele cu care se confruntă producătorii, legate în special de lipsa componentelor şi de întârzierea livrărilor - reiese dintr-o analiză realizată de Departamentul de Strategie Globală din reţeaua PwC. Conform studiului, în primele două trimestre din 2021 au fost înregistrate creşteri de sută la sută şi, respectiv, 259%, după care avansul s-a temperat la 32 de procente în trimestrul al treilea, 6% în trimestrul patru şi 13 procente în primele trei luni din 2022.

Vânzările de maşini electrice au fost singurele care şi-au continuat creşterea în trimestrul al doilea al anului curent la nivel european, înregistrând un avans de peste 8%, care nu a putut compensa însă scăderile consemnate de modelele hibrid. În prima jumătate a anului, cota de piaţă a maşinilor 'verzi' în Europa a ajuns la 45,6%, din care mai mult de jumătate reprezintă modele hibrid. Piaţa de profil din România, fiind încă mică, îşi continuă creşterea cu o rată de peste sută la sută, iar în iulie, vânzările de maşini electrificate le-au depăşit pentru prima dată pe cele diesel, conform datelor PwC România, transmite Rador. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
ANAF
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Termocentrala de la Turceni
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea

pixel