Subliniind o creștere de 1 punct procentual într-o luna, analistul afirmă, totodată, că ”problem este alta”. ȘI explică: ”Această explozie a inflației are efect pe termen mediu pentru că nu este construită conjunctural ci pe preț reglementat, adică pe pretul la energie electrică, cu efect în toate prețurile bunurilor și serviciilor consumate. Efectul pe preturile bunurilor si serviciilor se va vedea începând cu luna februarie, ceea ce conduce la inflație în cascada”, arată expertul.
”Uitați de nivelul de 2,5% al inflatiei pentru anul 2021”, recomandă Adrian Câciu. ”Nivelul de referință va fi în jurul lui 3,5%”, anunță el. ”Avem modelul anilor 2017 si 2018 cand preturile la energie (creșterea de 18%, resptectiv 17%) au condus la inflatii de peste 4%. Și da, Consiliul BNR ar fi trebuit sa vadă asta în ultima ședință, pentru ca altfel doar a optimizat diferentialul de dobânda pentru sistemul bancar, fără efect in economia reală”, arată analistul.
Nu critic, doar cred ca s-au grăbit
În alta ordine de idei, continuă expertul, ”pe piața dobânzilor, în anul 2020 scăderile au fost insignifiante, de până la 0,7 puncte procentuale (pp) în contextul în care inflatia a scazut cu 1 pp și rata dobânzii de politică monetară a scăzut cu 1,25 pp. In termeni reali, compromisul pe lichiditate(bun pentru economie) s-a subscris optimizării randamentelor bancare in anul 2020, iar societatea nu a primit efecte în cost ci doar în masa de lichiditate.
Citește și Premierul Florin Cîțu, răspuns TRANȘANT: Nu, NICIODATĂ
Celor care se vor grabi să critice le spun: nu e rău, dar nu e bine. BNR practica dobânzi real negative, sistemul bancar practică dobanzi real pozitive”, concluzionează Adrian Câciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...