Adrian Câciu, despre inflație: Uitați de nivelul de 2,5%. Va fi mai mare
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
NU e rău, dar nu e nici bine
NU e rău, dar nu e nici bine
Într-o singură lună inflația a explodat si a ajuns la 3%. Mai exact, ca la prețurile promoționale unde nu ți se dă restul, la 2,99%. De la 2,06% în decembrie, adică 2%(tot așa 2,06% e preț promoțional unde nu primești restul dar nici nu dai în plus), scrie analistul Adrian Câciu, într-o postare pe Facebook. 

Subliniind o creștere de 1 punct procentual într-o luna, analistul afirmă, totodată, că ”problem este alta”. ȘI explică: ”Această explozie a inflației are efect pe termen mediu pentru că nu este construită conjunctural ci pe preț reglementat, adică pe pretul la energie electrică, cu efect în toate prețurile bunurilor și serviciilor consumate. Efectul pe preturile bunurilor si serviciilor se va vedea începând cu luna februarie, ceea ce conduce la inflație în cascada”, arată expertul. 

”Uitați de nivelul de 2,5% al inflatiei pentru anul 2021”, recomandă Adrian Câciu. ”Nivelul de referință va fi în jurul lui 3,5%”, anunță el. ”Avem modelul anilor 2017 si 2018 cand preturile la energie (creșterea de 18%, resptectiv 17%) au condus la inflatii de peste 4%. Și da, Consiliul BNR ar fi trebuit sa vadă asta în ultima ședință, pentru ca altfel doar a optimizat diferentialul de dobânda pentru sistemul bancar, fără efect in economia reală”, arată analistul.

Nu critic, doar cred ca s-au grăbit

În alta ordine de idei, continuă expertul, ”pe piața dobânzilor, în anul 2020 scăderile au fost insignifiante, de până la 0,7 puncte procentuale (pp) în contextul în care inflatia a scazut cu 1 pp și rata dobânzii de politică monetară a scăzut cu 1,25 pp. In termeni reali, compromisul pe lichiditate(bun pentru economie) s-a subscris optimizării randamentelor bancare in anul 2020, iar societatea nu a primit efecte în cost ci doar în masa de lichiditate.

Citește și Premierul Florin Cîțu, răspuns TRANȘANT: Nu, NICIODATĂ

Celor care se vor grabi să critice le spun: nu e rău, dar nu e bine. BNR practica dobânzi real negative, sistemul bancar practică dobanzi real pozitive”, concluzionează Adrian Câciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Constelația europeană Galileo primește noi sateliți

Comisia Europeană, care tocmai a lansat, din Statele...

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel