Negrescu: Solicit public autorităților să iasă cu un mesaj de calmare a piețelor
Analistul economic Adrian...
"Finanţele Publice stau mai bine decât stăteau în februarie sau în martie anul trecut, pentru că am reglat ceea ce înseamnă stabilitatea financiară. După doi ani de pandemie, după ani în care nu s-a acţionat foarte puternic pe zona de reducere a deficitelor, costuri foarte mari, presiuni foarte mari. Pieţele financiare se uitau destul de îngrijorate la România. În acest moment, suntem mult mai stabili, încrederea investitorilor există. Asta se vede şi în rezultatele din 2022", a spus Adrian Câciu, la Antena 3 CNN.
"România are, astăzi, mult mai mulţi bani decât se crede şi a nu se înțelege că este un sac fără fund şi că putem să facem ce vrem cu ei. Avem bani europeni care sunt la dispoziţie, sunt bani din PNRR, sunt banii pe care îi avem încă de cheltuit - aproape 10 miliarde de euro din exerciţiul 2014-2020 -, este buffer-ul pe care l-am crescut la Ministerul de Finanţe", a adăugat ministrul de Finanțe.
"Deficitul va fi salvat de absorbţia de fonduri europene"
"Avem stabilitate financiară, avem bani, dar lucrurile acestea... De exemplu, anul trecut, reducerea de deficit s-a putut face pe seama economiei şi pe faptul că a funcţionat foarte bine. Ieşind din restricţii, a avut un puseu puternic de revenire, dar, anul acesta, deficitul va fi salvat de absorbţia de fonduri europene. Reducerea de deficit se va face pe seama absorbţiei", a declarat Adrian Câciu.
"Absorbţia 2014-2020 trebuie făcută 100%. Eu aşa o văd. Nu avem cum să ratăm. Toate fondurile sunt supracontractate. Mai mult decât atât, avem această flexibilizare pe liniile de finanţare, unde am luat nişte bani, i-am dus către zona socială şi către zona de compensare a facturilor de energie. Practic, avem toate instrumentele", a mai afirmat ministrul, potrivit DCNews.
Eurostat: Comerţul Uniunii Europene cu Rusia continuă să scadă
Comerţul Uniunii Europene cu Rusia a fost puternic afectat de invadarea Ucrainei, restricţiile impuse de blocul comunitar ducând la o scădere semnificativă a importurilor şi exporturilor, faţă de nivelul anterior invaziei ruseşti, arată datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
Ponderea Rusiei în importurile UE din afara blocului comunitar a scăzut de la 9,5% la 4,3% în perioada februarie - decembrie 2022, iar în exporturile UE în afara blocului comunitar s-a redus de la 4% la 2%.
În consecinţă, deficitul balanţei comerciale a UE pe relaţia cu Rusia a atins un vârf de 18,2 miliarde de euro în martie 2022, după care a scăzut treptat la şase miliarde de euro în decembrie. Valoarea importurilor din Rusia a scăzut cu 53%, de la 21,8 miliarde de euro în martie la 10,3 miliarde de euro în decembrie.
Deşi Rusia a fost gradual înlocuită de alţi parteneri comerciali, ponderea ei în importurile UE din afara blocului comunitar pentru şase produse cheie a scăzut, cel mai vizibil declin fiind la cărbune, gaze naturale, îngrăşăminte, ulei de petrol, oţel şi fier.
Cel mai sever recul a fost înregistrat la cărbune (de la 45% în 2021 la 22% în 2022), gaze naturale (de la 36% în 2021 la 21% în 2022), îngrăşăminte (de la 29% în 2021 la 22% în 2022), ulei de petrol (de la 28% în 2021 la 21% în 2022), oţel şi fier (de la 16% în 2021 la 10% în 2022).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Adrian...
Invitat la interviurile DCNews,...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Activele nete ale celor 247 de...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...
În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...
Analistul economic Adrian...
Comerţul online ia amploare în Germania.
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...