Adrian Mitroi: Îngrijorătoare este decizia OPEC de azi. Credeam că am scăpat de zona costurilor mari energetice

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Adrian Mitroi, profesor de finanțe
Adrian Mitroi, profesor de finanțe
EXCLUSIV
Adrian Mitroi, profesor de finanțe, invitat la emisiunea DCBusiness ”Totul despre bani”, a vorbit despre riscurile economice care persistă și în 2023.

Profesorul Adrian Mitroi a spus că avem și în 2023 aceleași riscuri iar vestea proastă este că azi OPEC a decis să scadă producția de petrol: ”Ca și cum nu eram suficient de preocupați de energie, ei acum au reușit performanța de a reduce extracția de petrol cu 5 miliane de barili de la începutul anului, ceea ce înseamnă foarte mult”.

Economistul a mai afirmat că ”Inflația noastră, după ultimele citiri, pe ianuarie și februarie era de 13,4 %, într-o ușoară scădere. Suntem în plutonul țărilor care sunt cu o inflație în control. În schimb țările care erau dependente de energia de la ”știm noi cine”, au inflații de peste 20%, Ungaria, țările baltice...).

Expertul a mai spus că chiar dacă România este relativ independentă energetic, cotațiile barilului de pe piețele internaționale contează foarte mult, contează și cotațiile valutare, iar speranța era că dobânzile la băncilor centrale vor avea un pas de mărire mai mic de 0,25%.

Adrian Mitroi a adăugat că în această situație, datele problemei se schimbă. Toată lumea are nevoie de dobânzi mici, guvernele, corporațiile, indivizii, iar dobânzile actuale au un efect de ”vânt în față”.

Specialistul a mai spus că ar fi vrut să vadă dobânzile mai mici: ”Primul impuls pe care îl poți da economiei este cel cu dobânzi mai mici”.

”Dacă vii cu costuri mai mari la energie, dacă ai presiune inflaționistă nu prea ai loc de operațiuni fiscale. Nu rămâne niciun stimul în economie. Și atunci primele trei luni am trăit într-un pic de spaimă. Recesiunea este și nu este și devine mai puțin importantă și pentru băncile centrale. Ne-am obișnuit deja cu o estimare de creștere economică de 2,9%, ceea ce este meritoriu pentru noi față de 0,8% procentul european și cam în ton cu economia mondială”.

Mitroi a mai afirmat că: ”Dintr-o dată nu ne mai preocupă creșterea economică și ne-am mutat atenția pe inflație și pe grija energetică. Credeam că am scăpat de zona costurilor mari energetice și acest lucru va face diferența în formatul economic pentru anul acesta, a conchis Adrian Mitroi. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com

pixel