Adrian Năstase şi-a recuperat în instanţă pensia specială de parlamentar

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Adrian Năstase recuperează în instanţă pensia specială de fost parlamentar.

Fostul premier Adrian Năstase a câştigat la Tribunalul Bucureşti recuperarea pensiei speciale, pierdută în urma adoptării, anul trecut, a unei legi în Parlament.

În perioada 1990 - 2012, Adrian Năstase a avut şase mandate de deputat, beneficiind de pensie specială. Alături de sute de foşti deputaţi şi senatori, el a pierdut anul trecut acest drept, motiv pentru care a dat în judecată Secretariatul General al Camerei Deputaţilor.

"Respinge ca nefondată excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Secretariatul General al Camerei Deputaţilor invocată prin întâmpinare. Admite în parte acţiunea. Anulează Ordinul nr. 700/08.03.2021 şi dispune repunerea în plată a indemnizaţiei pentru limita de vârstă pentru perioada 27.02.2021 - 9.06.2022. Respinge ca rămasă fără obiect cererea privind repunerea în plată a indemnizaţiei pentru perioada ulterioară datei de 10.06.2022. Obligă pârâţii la plata către reclamant a sumei 1.190 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentate de onorariu de avocat. Cu apel în termen de 30 zile de la comunicare cererea de apel depunându-se la Tribunalul Bucureşti Secţia a VIII-a. Pronunţată astăzi 06.10.2022 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei", se arată în decizia tribunalului.

De menţionat că Tribunalul Bucureşti a fost nevoit să-i dea câştig de cauză lui Adrian Năstase, după ce Curtea Constituţională a stabilit, pe 5 mai, că legea de abrogare a pensiilor parlamentarilor este neconstituţională.

Efectele hotărârii CCR se aplică de la data de 10 iunie, când a fost publicată motivarea în Monitorul Oficial.

Adrian Năstase nu este singurul fost parlamentar care îşi recapătă pensia specială. Şi alte nume importante au obţinut o decizie favorabilă la Tribunalul Bucureşti: Călin Popescu-Tăriceanu, Silviu Prigoană, Dan Radu Ruşanu, Ilie Sârbu, Eugen Nicolăescu, Vasile Blaga, Octav Cozmâncă, Nicolae Văcăroiu, Norica Nicolai, Dan Mircea Popescu, Irina Loghin, Mădălin Voicu, Victor Boştinaru, Corneliu Ciontu, Radu F. Alexandru, Mihai Mălaimare, Şerban Mihăilescu, Tudor Mohora, Ristea Priboi.

În februarie 2021, plenul Parlamentului a abrogat pensiile speciale ale senatorilor şi deputaţilor, însă pe 5 mai 2022 Curtea Constituţională a decis că legea este neconstituţională.

Între timp, sute de foşti deputaţi şi senatori au acţionat în instanţă Parlamentul pentru a-şi recâştiga pensiile. 

 

Citeşte şi: Controversă cu pensiile militare. Ciolacu: Cum să punem în aplicare așa ceva, ca să distrugem armata română?

 

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a vorbit, în cadrul interviurilor DCNews, despre reducerea cheltuielilor statului, dar și despre pensii speciale, dar și cele ocupaționale, din perspectiva prevederilor din PNRR. 

Dacă în PNRR scrie că trebuie majorate taxele și impozitele, în PNRR nu scrie că și statul trebuie să-și reducă din cheltuieli? ”Ba da și este normal. Iar am avut niște discuții, sper că nu deranjez, pentru că sunt, totuși, niște discuții instituționale, dar nu intru în fondul lor. Sunt niște discuții foarte aplicate cu reprezentanții Băncii Mondiale, care de foarte multe ori a ajutat România și statul român, companiile românești cu asistență pe domenii. Categoric trebuie începută o reformă în interiorul statului român”, a spus liderul PSD, Marcel Ciolacu. 

”Păi nu s-a început încă?”, a întrebat jurnalistul Bogdan Chirieac. ”Nu. Deocamdată s-au blocat acele angajări peste tot și am avut o discuție aplicată pe aceast subiect cu premierul”, a răspuns invitatul din platoul interviurilor DCNews. 

Numai în România s-a găsit un deștept

Dorind să lămurească lucrurile, Bogdan Chirieac a întrebat dacă de vină pentru creșterea taxelor și impozitelor este USR-ul pentru ce a scris în PNRR. ”În PNRR s-au scris multe tâmpenii și multe lucruri pe care nu le cerea nimeni. Este o boală românească de a cere mereu lucruri. Am văzut că se fac tot felul de calcule: 9,4%, ar trebui să crească 2,7%! Nu e nicăieri trecut un procent din PIB pentru pensii. În nici un stat european. Numai în România s-a găsit un deștept să treacă acest procent. O să mergem la Bruxelles să discutăm acest lucru. Dar eu nu pot să accept un procent pentru 50 de ani de acum înainte. Știu eu cum se va face distribuția capitalului în viitor, în interiorul unui stat? Este acum o distribuție a capitalului, este adevărat că în zona de capital privat este mai mare distribuția decât în zona socială și administrativă. Acesta este adevărul în România. Dar suntem, totuși, în niște limite europene. Poate viitorul va fi ca în zona socială să ajungi la un capital de 60% din costrucția PIB-ului. Păi eu ce fac? Limitez progresul? Adică trendul va fi într-un fel în toată lumea, dar în România nu putem, pentru că am trecut în PNRR”, a spus liderul PSD.

S-au trecut și pensiile ocupaționale 

”În PNRR este trecută și desființarea pensiilor speciale?”, a întrebat Bogdan Chirieac. ”Este , este jalon până la sfârșitul acestui an”, a răspuns Marcel Ciolacu. Și a precizat: ”Nu desființarea, ci găsirea unei formule, dar cei de la USR, o spun cu toată dragostea, au trecut și pensiile ocupaționale, respectiv zona de armată și zona Ministerului de Interne. Când vine să se pună în aplicare, noi avem un război la granița cu România. România fiind statul cu cea mai lungă graniță, de 650 de kilometri, cu Ucraina. Cum să punem în aplicare noi așa ceva, ca să distrugem armata română? Vom găsi soluțiile cele mai bune, nu ne putem lua după inconștienți. Avem anumite informații în acest moment, am făcut un draft întreg pe plafoane, nenominal, pe număr de câți pensionari se încadrează în diferite pensii, ce reprezintă din pensie contribuția, ce reprezintă anumite facilități pentru că ai avut anumite demnități și vom veni cu o soluție echilibrată. Vremea aia din Parlament când veneai cu propuneri de distrugere doar ca să dai bine la public, a apus. Este momentul de a găsi soluții responsabile și adaptate exact cerințelor societății românești”, a asigurat politicianul român. 

Ce facem cu majorarea pensiilor, în condițiile în care unii economiști vorbesc de o creștere a inflației la 20%? Orice mărire s-ar anula, practic, în acest caz. Află ce a răspuns Marcel Ciolacu urmărind întreg interviul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Daniel Dăianu
Gazprom
Bani / Foto: DCBusiness
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Contor electric
Bluesky

O nouă rețea socială, luată în colimatorul UE

Bluesky, platforma socială descentralizată care a...

Deficit bugetar
Date ROBOR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat, marţi, la 5,87% pe an

Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.

Instalație de gaze
Foto: Oana Pavelescu
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
TikTok
foto: pexels.com
Gabriel Zetea
Trump. Foto: Pexels.com
O scădere semnificativă
Industrie / Sursa: Freepik.com
Bani - calcule

BNR: Creştere a depozitelor în lei şi valută ale populaţiei

BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...

Liga spaniolă / Sursa foto: Shutterstock

Hola, España! Premiere fotbalistice în La Liga Spania

Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...

Gazprombank / FOTO: Wikipedia

Turcia sare în ajutorul Gazprombank și negociază cu SUA

Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...

Cimitir de mașini / FOTO: Captură de ecran
Nissan / FOTO: Unsplash

Nissan caută un investitor pe termen lung

În mod specific, compania este interesată de...

Mgmenergo / FOTO: Pexels
Izolații / FOTO: Pexels
Telefon mobil / FOTO: Freepik

Huawei renunță la Android

Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...

Angela Merkel / Foto: Thomas Imo/photothek/Bundestag

Refugiați, energie, Rusia: Merkel nu regretă nimic

Angela Merkel și-a scris memoriile. ”Libertate” se...

Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...

Conducte petroliere / Foto: Rawpixel

pixel