”Dacă ne raportăm la alte țări europene, proprietățile din România sunt impozitate foarte puțin. Dar să nu uităm care este nivelul de trai din țara noastră, care sunt salariile și cât de mult contează pentru un român să aibă casa lui.
Da, putem avea impozite ,,occidentale’’, însă cu ce preț. Cred că această inițiativă, raportarea impozitelor la valoarea proprietății în funcție de grila notarială, este una cel puțin controversată, mai ales că grilele notariale nu reflectă neapărat valoarea proprietăților respective.
Ce ne dorim în viitor? Să stimulăm clasa de mijloc, să îi ajutăm pe români să își investească banii în bunuri stabile cum sunt apartamentele, sau doar să taxăm cinic proprietatea? Ține de viziune, de modul în care percepem rolul statului în economie”, a apreciat analistul economic.
El amintește, în acest context, că România are ”o clasă de mijloc redusă, cu 70% din populație care trăiește în sărăcie. Cred că ar fi momentul să îi ajutăm să își permită o casă, să rămână în țară.
E de înțeles dorința statului, a autorităților locale de a aduna cât mai mulți bani la buget, dar cred că trebuie ,,umblat cu mănuși’’ pentru că, dacă vom acționa din pix, fără studii de impact, s-ar putea să ne trezim cu efecte negative semnificative. Să determinăm și mai mulți români să vândă și să plece afară”, a îndemnat Adrian Negrescu.
El spune că ”fără un studiu de impact, fără niște calcule bine făcute legate de perspectivele pieței imobiliare, mai ales în contextul scăderii abrupte a populației și a accentuării fenomenului de îmbătrânire, trebuie văzut dacă schimbarea modului de impozitare este viabilă. Să nu uităm, de exemplu, că 1,7 mil. români, decrețeii- vor ieși la pensie în următorii 10-15 ani, cei mai mulți cu pensii care le vor asigura cel mult supraviețuirea”, a subliniat analistul.
Citetșe și Salariile demnitarilor, majorate pe șest. Adrian Negrescu: ”Ciocu' mic, noi suntem la putere”
Cum se plătește impozitul
De menționat că impozitul pe clădiri se plătește în funcție de destinația acestora. Astfel, o valoare are impozitul pentru clădirile rezidențiale, cele strict de locuit, și alta pentru cele nerezidențiale, folosite în scop economic, ca sediile firmelor sau persoanelor fizice autorizate, spațiile comerciale, cabinetele individuale etc. Există și o a treia situație, în care un apartament, de pildă, e folosit atât ca locuință, cât și ca sediu social, caz în care se poate vorbi despre o clădire cu destinație mixtă”, a subliniat analistul.
Impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de:
– 0,1% asupra valorii impozabile a clădirii, pentru clădirile rezidențiale (clădiri folosite pentru locuit) și clădirile-anexa, aflate în proprietatea persoanelor fizice;
– 0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii, pentru clădirile nerezidențiale (orice clădire care are altă destinație decât locuință), aflate în proprietatea persoanelor fizice, pentru care s-a depus raport de evaluare sau act de dobândire sau declarație cu valoarea construcției, întocmite în ultimii 5 ani, după caz;
– 2%, asupra valorii impozabile a clădirii, pentru clădirile nerezidențiale (orice clădire care are alta destinație decât locuință), aflate în proprietatea persoanelor fizice, pentru care nu s-a depus raport de evaluare sau act de dobândire sau declarație cu valoarea construcției, întocmite în ultimii 5 ani, după caz;
– În cazul clădirilor cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se determină prin însumarea impozitului calculat pentru suprafața folosită în scop rezidențial, cu impozitul calculat pentru suprafața folosită în scop nerezidențial;
– 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii, pentru clădirile mixte pentru care proprietarul declară la organul fiscal suprafața folosită în scop nerezidențial prin declarație pe propria răspundere, fără a fi necesară stabilirea valorii prin depunerea documentelor prevăzute la art 458 alin 1 din Codul fiscal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...