Adrian Vasilescu. Ceaușescu a dus aurul României la Londra

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Nimeni nu poate da dispoziții BNR
Nimeni nu poate da dispoziții BNR
Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Băncii Naţioanale a României, de declarat că, potrivit legii, BNR este proprietarul celor 103,7 tone de aur pe care i-a cumpărat din banii proprii. "Nicio autoritate nu poate să îi dea dispoziţii Băncii Naţionale", a spus acesta.

"Legea spune clar din moment ce Banca Naţională are toate cele trei considerente care înseamnă proprietatea asupra unui lucru, posesia, folosinţa, decizia. Nu e proprietar pe deplin pentru că e o lege, o acoladă care zice că este administrator special. Dar administrator special al cui? Banca Naţională a cumpărat aurul cu propriii bani, nu a vândut niciun gram niciodată, a tot adunat de-a lungul anilor, a făcut în jur de 103,7 tone", a explicat Adrian Vasilescu pentru Mediafax.

Consilierul Guvernatorului BNR a mai spus că 61 de tone din rezerva de aur se află la Londra, potrivit unei practici adoptate şi de Nicolae Ceauşescu. "O parte din această rezervă, 61 de tone, a dus-o la Londra. Aşa cum întotdeauna a procedat România, şi în vremea lui Ceauşescu. Ceauşescu a dus aur la Londra: 3 avioane în trei ani. Erau avioane care aveau 10 tone, dar a dus şi în alte împrejurări", a adăugat acesta.

Potrivit celor trei funcţii care se regăsesc în lege, reiese că proprietarul aurului este Banca Naţioanală a României, nu statul, ci ţara. De asemenea, Vasilescu a mai explicat că BNR este condusă doar de lege şi nu poate primi dispoziţii din partea niciunei autorităţi.

Citește și CCR dă undă verde pentru aducerea rezervei de aur

"Proprietar este cel care îndeplineşte cele trei puncte: folosinţa, posesinţa, decizia. Ce înseamnă "posesie"? E la tine şi e al tău. Banca Naţională este (proprietar n.r.). Nu se întâmplă nimic din moment ce se află în răspunderea Băncii Naţionale. Înseamnă că este aurul ţării, nu al statului, cum şi Banca Naţională nu este banca statului ci este banca ţării româneşti şi asta a scris-o şi Ceauşescu într-o lege în 1970 în decembrie. Diferenţa este, aşa cum scrie în lege, nicio altă autoritate nu poate să îi dea dispoziţii Băncii Naţionale. Banca Naţională este condusă numai prin lege", a spus Adrian Vasilescu.

Consilierul BNR a mai declarat anterior, că varianta „raţională” aleasă de BNR este ca aurul României să rămâna la Londra. „Varianta raţională pe care merge Banca Naţională este ca aurul să rămână la Londra”, a spus Vasilescu.

Președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, în noiembrie, pentru reexaminare, legea inițiată de Liviu Dragnea privind repatrierea a 91,5% din aurul depozitat în străinătate. Șeful statului susține că modificările la Statutul BNR pot crea un precedent periculos pentru elaborarea și implementarea politicii monetare. Șeful statului consideră că modificările legislative pot afecta atribuțiile BNR și "să creeze premisele îndepărtării de la compatibilizarea legislației BNR cu tratatele europene, cu Statutul Sistemului European de Bănci Centrale (SEBC) și cu cel al Băncii Centrale Europene (BCE) și să genereze dificultăți în aplicare". Administrația Prezidențială consideră că "soluția legislativă preconizată nu ține cont de actualul context intern şi internațional, de rolul rezervelor internaționale şi nici de consecințele ce ar surveni în urma deciziei referitoare la depozitarea întregii rezerve de aur în țară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Prelungitor

Schema de plafonare: Cine plătește cu adevărat nota de plată

Daniela Dărăban, directorul executiv al Federației...

La ghișeu

Această taxă dispare începând de săptămâna viitoare

O măsură ce se va aplica în conformitate cu unordin al...

Cipuri mici, dar indispensabile
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Dolari / FOTO: Unsplash

Perspectivele dolarului american devin tot mai întunecate

Este concluzia unui sondaj Reuters realizat în rândul...

Ucraina / FOTO: Freepik

Bani pentru Ucraina: Peste 3 miliarde de euro de la UE

Anunțul a fost făcut marți de guvernul de la Kiev, citat...

Grafice / FOTO: Freepik
Câmp petrolier / FOTO: Freepik

Decizia care ar putea da peste cap piața petrolului

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații...

Spital Regina Maria
Banca Națională a României
Lingouri de aur
Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Bursă / sursa foto: Freepik.com

Simona Bucura-Oprescu, anunț despre pensii, la DC NEWS

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității...

Jonas Gahr Støre, premierul Norvegiei

Norvegienii s-au răzgândit și vor în UE! Ce i-a convins?

Norvegia revine pe radarul geopolitic european, pe...

Lucian Romașcanu
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Europa nu stă cu mâinile încrucișate / Ilustrație: Oana Pavelescu
Turiști / Foto: Freepik
Accident / Sursa: Freepik.com
Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Foto: Freepik.com
Cardu social / Ilustrație: DCBusiness

pixel