Adrian Vasilescu: Inflația atacă tot: de la nivelul de trai, la puterea de cumpărare VIDEO
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Datele statistice nu mint niciodată
Datele statistice nu mint niciodată
EXCLUSIV
Consultantul strategic al Băncii Naționale a României, Adrian Vasilescu, a vorbit pentru DCNews despre inflație, despre efectele ei devastatoare. 

”Inflația nu a fost niciodată o problemă teoretică. Desigur, există și încă se lucrează la multe studii în lume, pentru că inflația este un fenomen periculos. În primul rând, dezorganizează prețurile, atacă nivelul de trai, reduce puterea de cumpărare nu numai a monedelor, dar și puterea de cumpărare a salariilor, a veniturilor”, a spus Adrian Vasilescu. 

Prin urmare, a continuat el, acest fenomen care atacă bunăstarea este o preocupare pretutindeni în lume. Acum, lumea întreagă, din America până în Japonia trece printr-o foarte gravă inflație, un ciclu inflaționist foarte puternic. De această dată, a spus oficialul BNR, am importat această inflație din lume, am luat-o la noi, astfel că din ianuarie 2021 trăim, din nou, cu un ciclu inflaționist. 

Ce deosebire există între noi și lumea mare? Pentru că, dacă ne uităm la ce scriu americanii și ce scriu cei de la Banca Centrală Europeană, din zona euro, o să vedem că ei se raportează la două extreme. Criza de acum față de criza din 1973-1978. Acunci a fost o criză cauzată tot de motive energetice. Petrolul, care a fost o lungă perioadă de timp foarte ieftin, a făcut explozie dintr-odată. Au mai fost și sancțiunile pe care țările membre ale Organizației Statelor Exportatoare de Petrol le-au pus în cârca Statelor Unite. S-au creat atunci, în anii 1970-1980, cozi la benzină mai ceva ca la noi”, a spus Adrian Vasilescu în dialogul avut cu jurnalistul Val Vâlcu. 

Anterior, într-o declarație pentru DCBusiness, Adrian Vasilescu a explicat care este cauza principală pentru care România se află în această situație: ”Atâta vreme cât noi suntem sub efectul de deficit bugetar excesiv, și suntem singura țară în această situație dintre cele care aspiră la zona euro, până când nu rezolvăm această problemă nu avem ce discuta. Adică până când nu rezolvă România această problemă nu poate să aspire la zona euro”.

Consilierul guvernatorului BNR a mai spus că: ”S-a spus de atâtea ori în spațiul nostru public că vom intra în zona euro atunci când vom îndeplini toate criteriile. Iar dintre toate criteriile unul foarte important este deficitul bugetar, unde noi suntem sub sancțiunea de deficit excesiv. Deci trebuie să rezolvăm întâi această problemă și apoi discutăm despre zona euro”.

Despre ce ar putea face Banca Națională în acest sens, dacă s-ar putea pune presiuni pe Guvern, Adrian Vasilescu a declarat că: ”Banca Națională și Guvernul sunt două instituții care colaborează. Misiunea BNR este alta. Sunt discuții continuu mai ales cu Ministerul de Finanțe. Colaborarea este permanentă. Însă având în vedere prerogativele, BNR are în fișa postului gestiunea piețelor financiare iar Guvernul are bugetul”.

Citește și Controversă cu trecerea creditelor de la ROBOR la IRCC. Vasilescu (BNR): Riscuri foarte mari

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel