Adrian Zuckerman despre România: Statul democratic român este încă în etapa copilăriei!

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Adrian Zuckerman
Adrian Zuckerman
Adrian Zuckerman, nominalizat de preşedintele Donald Trump pentru postul de ambasador al Statelor Unite în România, a fost audiat joi de Comitetul pentru relaţii externe din Senatul american. În alocuţiunea sa introductivă el şi-a prezentat biografia în care a evidenţiat originile sale româneşti şi a făcut o descriere a României, în care a amintit, printre altele, de rezervele de petrol şi gaze naturale descoperite în Marea Neagră. Totodată, el a menţionat că, în pofida progreselor realizate, România trebuie să continue lupta împotriva corupţiei, să creeze un climat de afaceri mai prietenos pentru investitori şi să investească în infrastructură, sănătate şi educaţie. 

''Călătoria mea începe cu oameni care sunt aici doar cu spiritul: iubiţii mei părinţi, Emil şi Aura. Fără curajul, înţelepciunea şi sacrificiul lor, eu nu aş fi fost aici. Amândoi erau adolescenţi la Bucureşti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. La fel ca foarte mulţi dintre contemporanii lor, familiile lor au fost dislocate şi proprietăţile confiscate. În pofida tuturor obstacolelor şi în faţa antisemitismului persistent din regimul comunist postbelic, ei au urmat fiecare liceul şi şcoala medicală. Emil a devenit academician senior şi cercetător la Universitatea Bucureşti. El a dobândit aprecierea internaţională pentru cercetările sale despre epilepsie. Aura a efectuat cercetări în domeniul endocrinologiei'', a rememorat Zuckerman, enumerând mai departe dificultăţile şi lipsurile cu care s-a confruntat la începutul regimului comunist familia sa, care a emigrat din România când el avea vârsta de nouă ani. 

''România s-a debarasat de sinistrul regim comunist în decembrie 1989, cu mai puţin de 30 de ani în urmă, o zi la care mereu am sperat, dar pe care niciodată nu am crezut că voi trăi să o văd'', aminteşte el, remarcând însă că ''totuşi, statul democratic român este încă în etapa copilăriei''. 

Zuckerman subliniază contribuţia României în cadrul NATO şi parteneriatul strategic cu SUA, notând inclusiv eforturile ei de a-şi îndeplini ''angajamentul financiar faţă de NATO''. La capitolul economic a evocat creşterea economică din România, sporirea relaţiilor comerciale şi de investiţii cu SUA şi prezenţa a circa 500 de companii americane în România, el notând de asemenea că în urma ''explorărilor recente din Marea Neagră s-au descoperit rezerve offshore substanţiale de petrol şi gaze naturale, care au potenţialul de a consolida securitatea energetică a României''. 

''Deşi s-au realizat multe în România, încă există loc pentru îmbunătăţiri'', a indicat Zuckerman, apreciind în continuare că ''pentru a continua incredibilele progrese făcute în ultimii 29 de ani, România trebuie să continue lupta împotriva corupţiei, să creeze un climat de afaceri mai prietenos pentru investiţii, să investească în infrastructură, sănătate şi educaţie şi să-şi consolideze administraţia publică''. 

Investitorii ''doresc un climat de afaceri care să permită afacerilor lor să contribuie la creşterea economică susţinută a României, să creeze locuri de muncă, să obţină profituri şi să-şi extindă companiile'', a explicat Adrian Zuckerman. 

El a mai spus că, dacă va fi confirmat ambasador, va continua să sprijine eforturile de combatere a corupţiei. ''Combaterea corupţiei şi sprijinirea independenţei justiţiei sunt vitale pentru securitatea şi prosperitatea pe termen lung a regiunii, precum şi pentru buna aplicare a legii şi pentru cooperarea în domeniul securităţii care există între România şi SUA'', argumentează Zuckerman, care vorbeşte fluent şi limba română. 

''Sunt multe de făcut pentru a consolida, sprijini şi încuraja instituţiile democratice. Pericolele unei Rusii agresive care încearcă să destabilizeze democraţiile în Europa, din interior şi din exterior, sunt substanţiale şi nu pot fi subestimate'', a atenţionat el la finalul discursului în faţa Comitetului pentru relaţii externe din Senatul american, declarându-se ''încrezător că cu leadership-ul american proactiv, cu asistenţa şi prietenia (SUA), România va face faţă acestor provocări şi va prospera''.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu

pixel