Afacerea ”Submarinele”. Europenii reacționează dur și acuză SUA de "lipsa de loialitate"

Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Un contract uriaș cu Franța
Un contract uriaș cu Franța
În loc să se rezume la declarații e fațadă, de tipul ”dorim ca statele să ajungă la o soluție convenabilă pentru toate părțile implicate”, Președinta Comisiei, dar și preşedintele Consiliului European Charles Michel au atacat decizia Statelor Unite de a furniza submarine cu propulsie nucleară, caracterinzând drept "inacceptabil" modul în care a fost tratată Franţa.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a caracterizat luni drept "inacceptabil" modul în care a fost tratată Franţa prin pactul de securitate încheiat între SUA, Australia şi Regatul Unit, relatează AFP.

"Unul dintre statele noastre membre a fost tratat într-un mod inacceptabil. (...) Vrem să ştim ce s-a întâmplat şi de ce", a declarat ea pentru jurnalista Christiane Amanpour, de la CNN.

Ursula von der Leyen este prima lideră a unei instituţii europene care reacţionează la anunţarea acestui pact, numit AUKUS, care a dus la ruperea unui important contract de armament încheiat de Franţa cu Australia.

La rândul său, preşedintele Consiliului European Charles Michel a denunţat luni "lipsa de loialitate" din partea SUA și cere Washingtonului o "clarificare" pentru "a încerca să înţeleagă mai bine care sunt intenţiile din spatele anunţului" unui parteneriat strategic între SUA, Regatul Unit şi Australia, "întrucât este de neînţeles", le-a spus el jurnaliştilor la New York , cu ocazia Adunării Generale anuale a ONU.

În sumă totală de 90 de miliarde de dolari australieni (56 de miliarde de euro), acesta prevedea furnizarea a 12 submarine cu propulsie diesel şi a fost adesea numit "contractul secolului".

UE nu a fost nici consultată, nici informată înainte de anunţul parteneriatului strategic pentru regiunea indo-pacifică între Washington, Londra şi Canberra, a declarat vineri şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Miniştrii de externe ai statelor membre ale UE, care s-au întâlnit la New York în marja sesiunii Adunării Generale anuale a ONU,"şi-au exprimat în mod clar solidaritatea faţă de Franţa", precum şi "sprijinul clar", a declarat presei şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, care a condus discuţiile.

Potrivit acestuia, participanţii la reuniune au considerat că disputa franco-americană generată de anunţul unei alianţe indo-pacifice între Statele Unite, Marea Britanie şi Australia nu este un subiect bilateral, ci unul care "a afectat" întreaga Uniune Europeană.

Pentru a-şi transmite nemulţumirea, Franţa şi-a rechemat ambasadorul în SUA, un act fără precedent faţă de acest aliat istoric, precum şi pe cel din Australia, ţara aflată la originea crizei. De asemenea, Parisul a anulat o reuniune între ministrul francez al apărării, Florence Parly, şi omologul său britanic Ben Wallace.

Jean-Yves le Drian, şeful diplomaţiei franceze care va susţine un discurs de la tribuna ONU, le reproşează liderilor celor trei state semnatare ale pactului AUKUS că şi-au ascuns negocierile timp de luni de zile şi a denunţat "o ruptură majoră de încredere" între aliaţii din cadrul NATO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Gaze / Foto: Freepik
Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Dolari / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
ROBOR

Evoluție încurajatoare: Indicele ROBOR continuă să scadă

La începutul anului, acest indice era cotat la 6,21%,...

foto: pexels.com
Producția globală de cipuri face față cu greu cererii uriașe pentru inteligența artificiala

Glovo anunţă domeniul în care România e pe locul doi în lume

La finalul acestui an, Glovo prezintă o analiză a...

ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Sistemul Starlink
Parteneriat

De ce Renault s-a aliat cu STMicroelectronics

Această inițiativă poate consolida poziția celor două...

Cheia de la casa mult dorită / FOTO: Freepik
Sanofi

Sanofi, investiție de un miliard de euro în China

O etapă strategică în strategia de investiții a...

euro vs dolar. Foto: pexels.com

Criza din Franța face ravagii: Euro s-a prăbușit

Moneda euro a înregistrat o scădere semnificativă față...

Faliment / FOTO: Freepik
Metale rare / FOTO: Wikipedia
Centru de date / FOTO: Freepik
e-Factura
Cargill / FOTO: Wikipedia

Cargill anunţă că va concedia 8.000 de angajați

Decizia vine pe fondul unei scăderi considerabile a...

Știrile dimineții
Cipuri / sursa foto: Freepik.com

SUA, a treia lovitură pentru industria cipurilor din China

Statele Unite lansează o nouă ofensivă împotriva...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
iPhone
foto: pexels.com
Tinere / FOTO: Freepik
TikTok, luat la puricat de Comisia Europeană / Ilustrație: DCBusiness
Bani
Instalație de gaze

pixel