Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
''Pot să confirm că Ghazni a căzut în mâinile talibanilor în această dimineaţă (joi). Ei au preluat controlul zonelor-cheie din oraş: biroul guvernatorului, sediul central al poliţiei şi închisoarea'', a declarat Nasir Ahmad Faqiri, şeful Consiliului provinciei Ghazni, realtează Agerpres.
Consilierul local a precizat că lupte se mai duc în unele zone din oraş, dar talibanii au ''controlul asupra părţii esenţiale'' a oraşului. Talibanii au revendicat de asemenea căderea Ghazni.
Ghazni este capitala de provincie cea mai apropiată de Kabul cucerită de insurgenţi de la lansarea ofensivei lor în luna mai, profitând de debutul retragerii forţelor SUA şi NATO, operaţiune ce ar urma să se încheie la sfârşitul lunii august.
Talibanii au avansat în ritm vertiginos în ultimele zile. Într-o săptămână, ei au preluat controlul asupra a 10 din cele 34 de capitale de provincie afgane, între care şapte în nordul ţării, regiune care le-a rezistat întotdeauna în trecut.
Surse anonime din administrația americană, citate de Washingtonpost, consideră că prăbușirea capitalei Kabul „ar putea avea loc în decurs de 90 de zile”.
Aceasta reprezintă o revizuire a unei analize anterioare a serviciilor de informații, care evaluau că talibanii vor cucerii Kabulul în termen de șase până la 12 luni.
Citește și: Scandal URIAȘ în Egipt. Motivul - masca lui Tutankhamon
Insurgenţii ocupaseră marţi seara Pul-e-Khumri, capitala provinciei Baghlan, situată la 200 km nord de Kabul. Astfel, ei se apropie de capitala afgană atât din nord, cât şi din sud.
Ghazni, care mai căzuse pentru scurt timp în mâinile insurgenţilor în 2018, este cea mai importantă captură a talibanilor după Kunduz, punct strategic din nord-est, între Kabul şi Tadjikistan.
Chiar dacă talibanii sunt deja prezenţi de mult timp în provinciile Wardak şi Logar, la câteva zeci de kilometri de Kabul, căderea Ghazni este un semnal foarte îngrijorător pentru capitala afgană.
Acest oraş este un punct important pe axa majoră ce leagă Kabul de Kandahar, al doilea oraş ca mărime din Afganistan, în sud. Capturarea sa permite insurgenţilor să taie liniile de aprovizionare terestră ale armatei spre sud.
Germania le-a solicitat cetăţenilor săi, joi, să părăsească Afganistanul cu zboruri de linie cât mai curând posibil, din cauza deteriorării situaţiei securităţii, relatează Agerpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...