Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Culturile familiei Jamonet se întind pe o suprafaţă de 100 de hectare de plante aromatice, dintre care 20 de hectare bio, cu obiectivul de a ajunge la 150 de hectare în total. Motivaţia fermierilor pentru a converti câmpurile de cereale în culturi de lavandă? Îmbunătăţire biodiversităţii dar şi "veniturile care sunt mai mai decât în culturile intensive de tip porumb, grâu sau orz".
După ce a avut de suferit timp de mai mulţi ani din cauza unei bacterii, lavanda franceză şi-a regăsit prosperitatea graţie exploziei aromoterapiei. Plantele parfumate sunt "singura cultură din Franţa care înregistrează o creştere a suprafeţelor cultivate" subliniază Laurent Quadrio, de la camera agricolă din Drôme.
Chiar dacă la nivelul agriculturii franceze cu milioanele sale de hectare nu reprezintă decât o mică parte, culturile de plante aromatice au crescut de la 38.000 de hectare în 2010 la 53.000 de hectare în 2016, adică o creştere de 40%, în timp ce alte culturi suferă de pe urma diminuării suprafeţelor cultivate. De asemenea, în zece ani, Franţa a trecut de la 1.000 până la aproximativ 1.400 de producători de lavandă şi în prezent numără 120 de distilerii.
Bulgaria, un pericol
Dacă uleiul esenţial de lavandă fină, un produs scump destinat industriei parfumurilor, aromoterapiei şi cosmeticii, se vinde la preţuri stabile cuprinse între 100 şi 150 de euro kilogramul, ulei esenţial de lavandină, destinat producţiei de săpunuri şi detergenţilor, se vindea anul trecut la un preţ cuprins între 28 şi 40 de euro kilogramul, în creştere cu 20% comparativ cu anul trecut şi cu 30% mai mult decât în urmă cu cinci ani, susţine Alain Aubanel.
Citește și Bulgarii, cei mai mari producători de ulei de trandafir și lavandă
Singura problemă este că Bulgaria, care a devansat Franţa şi în ultimii ani a devenit lider mondial al lavandei tradiţionale, anunţă o producţie istorică de ulei esenţial. "Totuşi, nu jucăm în aceeaşi ligă. Un vin din Ardeche (un departament în sud-estul Franţei, situat în regiunea Ron-Alpi n.r.) sau un vin renumit de Bordeaux nu este acelaşi lucru. Marile case franceze, Dior, Chanel, Guerlain, L'Occitane, L'Oréal, Yves Rocher cumpără lavandă franceză", subliniază Aubanel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...