O problemă majoră în agricultura românească este lipsă de asociere între fermieri care face ca dezvoltarea sectorului de produse cu valoare adăugată mare să stagneze, este de părere șeful CCIR. ”Vă dau un exemplu simplu, Polonia care este o țară cu o suprafață cu o treime mai mare ca România are 90 mii de fermieri, aici mă refer la entitățile care aplică pentru subvențiile din fonduri europene.”
Așadar, la noi în țară, în schimb, există un total de 796.000 de fermieri dintre care cei care dețin între 1 și 5 hectare sunt cei mai numeroși, 580.000, mai specific și doar 109 fermieri dețin suprafețe mari, de peste 3000 de hectare, susține președintele CCIR.
”Oare suntem copii să credem că la această atomizare a suprafeței putem vorbi de o industrie alimentară puternică?
Într-adevăr, în producția individuală și adunată la un loc, sunt cultivate circa 10 milioane de hectare dar sunt produse cu valoare adăugată mică, asta este problema. Să nu credeți că cei 580.000 care dețin între 1 și 5 hectare sunt capabili individual de procesare. Știu că o să fiu comentat pe acest subiect dar nu aș mai dai subvenții agricole sub suta de hectare pentru că pe de altă parte, cei 796.000 de fermieri de care vă spun, oficial înregistrați depun bilanțul doar 26.200 la organele fiscale.
Chiar și în domeniul retailului noi nu am învățat nimic, avem și noi o producție de roșii de două luni pe an și sărim la jugulara hipermarketurilor. Sunt spații comerciale în fiecare reședință de județ, spații care nu au chiriași. La nivel de UE avem 33% din fermierii europeni și contribuim, de fapt, cu 3,3% la produsele agricole standard. În Franța sunt 3,36% din numărul total de fermieri europeni și contribuția lor este de 17% din produse.
Urmăriți interviul în integralitate la linkul atașat mai jos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...