AIE reduce estimările privind cererea globală de petrol. Va fi atins un plafon în curând

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Extracție țiței / sursa foto: Freepik.com
Extracție țiței / sursa foto: Freepik.com
Cererea mondială de petrol va crește mai puțin decât era de așteptat până acum, în acest an.

Creșterea slabă este determinată de evoluția economică incertă a Chinei, a anunțat joi Agenția Internațională pentru Energie (AIE), consolidându-și opinia potrivit căreia consumul se îndreaptă spre un plafon în acest deceniu.

Cererea mondială va crește cu 900.000 de barili pe zi, a declarat consilierul țărilor industrializate într-un raport lunar, în scădere cu 70.000 de barili pe zi sau 7,2% față de previziunile sale anterioare, care se află la limita inferioară a intervalului la care se așteaptă industria.

Previziunile de creștere a cererii pentru 2024 sunt foarte divergente, din cauza diferențelor privind China și ritmul tranziției energetice către combustibili mai curați. Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și-a redus, de asemenea, previziunile pentru 2024 în această săptămână, deși estimările acesteia arată mul mai promițător.

„În condițiile în care creșterea cererii de petrol din China pare să se fi oprit, iar în majoritatea celorlalte țări creșterile sau scăderile sunt modeste, tendințele actuale ne întăresc previziunile conform cărora cererea globală va atinge un plafon până la sfârșitul acestui deceniu”, a declarat AIE.

Prețurile petrolului au scăzut din cauza îngrijorărilor cu privire la cererea globală, petrolul Brent coborând săptămâna aceasta sub 70 de dolari pe baril, la cel mai scăzut nivel din decembrie 2021. Imediat după publicarea raportului AIE, petrolul Brent a scăzut la 72 de dolari pe baril.

China a determinat ani la rând creșterea consumului global de petrol. AIE a afirmat că încetinirea creșterii economice chineze și trecerea la vehicule electrice au schimbat paradigma celei de-a doua mari economii a lumii.

În prezent, instituția estimează că cererea de petrol din China va crește cu 180.000 bpd în 2024, pe măsură ce incertitudinile economice tot mai evidențiate coincid cu creșterea numărului de vehicule electrice și pe măsură ce dezvoltarea unei rețele feroviare de mare viteză creează un impediment pentru creșterea transportului aerian intern.

 

Estimările OPEC arată altceva

În schimb, OPEC estimează pentru 2024 o creștere a cererii mult mai puternică, de 2,03 milioane bpd, determinată în parte de o expansiune mai puternică a Chinei. Diferența dintre opiniile OPEC și AIE privind creșterea din 2024 este egală cu peste 1% din cererea mondială.

În opinia AIE, cererea se află sub presiune și în alte mari economii. Utilizarea benzinei în Statele Unite, principalul consumator al acestui carburant la nivel mondial, a scăzut, în ritm anual, în primele cinci luni ale lui 2024, conform agenției.

 

Supraoferta amenință piața de petrol

AIE a lăsat neschimbată prognoza de creștere a cererii pentru 2025 la 950.000 bpd și a declarat că piața ar putea fi supraalimentată dacă OPEC+ renunță la reducerile de producție conform planului. OPEC estimează o creștere a cererii de 1,74 milioane bpd în 2025.

Creșterea ofertei globale este determinată de țările care nu fac parte din OPEC, a declarat IEA. Agenția prognozează o creștere non-OPEC de 1,5 milioane bpd în acest an și anul viitor, cu o producție mai mare din Statele Unite, Guyana, Canada și Brazilia.

„Având în vedere că oferta non-OPEC+ crește mai rapid decât cererea globală - cu excepția unui blocaj prelungit în Libia - OPEC+ s-ar putea confrunta cu un excedent substanțial”, a declarat IEA.

OPEC+, care include aliați precum Rusia, a pus în aplicare o serie de reduceri ale producției de la sfârșitul anului 2022 pentru a sprijini piața, dintre care majoritatea sunt în vigoare până la sfârșitul anului 2025.

Grupul ar fi trebuit să înceapă derularea celui mai recent pachet de reduceri de 2,2 milioane de barili pe zi începând cu luna octombrie, dar a decis săptămâna trecută să amâne planul cu două luni, după scăderea prețurilor petrolului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com
Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Foto: DCBusiness
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de Valori Bucureşti, în creştere. Cifrele zilei

Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...

Joe Biden și Volodimir Zelenski / Foto: Casa Albă / Flickr
Bună dimineața!
Riscă să devină vulnerabil / FOTO: Freepik
Warren Buffett
Disperare!
Sedinta de Guvern
vouchere sociale
Foto: Oana Pavelescu
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Fabrică auto

Ford dă afară mii de angajați din Europa

Decizia afectează în mod direct aproximativ 4.000 de...

Conductă gaz

BEI: Împrumut de 200 de milioane de euro pentru Delgaz Grid

Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunțat acordarea...

Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Dumitru Chisăliță (AEI)
Oare ce se va întâmpla?

pixel