Airbus pariază pe un anumit tip de dronă militară

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Airbus / FOTO: Pagina de Facebook a Airbus
Airbus / FOTO: Pagina de Facebook a Airbus
Grupul de aeronautică la Salonul aerospațial din capitala germană  Wingman, un concept de dronă menit să însoțească un avion de luptă în misiunile sale.

Cu o lungime de 15,5 metri și o anvergură a aripilor de peste 10 metri, Wingman este un model care va atrage atenția celor care vor vizita standul Airbus. „Wingman are drept scop creșterea capacităților actualelor avioane de luptă cu platforme fără echipaj care pot transporta arme și alți efectori”, a explicat Airbus. 

Potrivit precizărilor sale, această dronă de tip „vânător” nu va fi autonomă deoarece va fi pilotată de pe un „avion de luptă, precum Eurofighter”. În schimb, va putea îndeplini misiuni considerate „de mare risc”, precum recunoașterea, blocarea sau chiar angajarea de ținte la sol sau în aer, „cu muniții sau rachete ghidate”.

Echipajele avioanelor de luptă vor lua „decizia finală, beneficiind în același timp de protecție și de expunere redusă la riscuri oferite de delegarea sarcinilor tactice către astfel de sisteme”, a insistat Airbus.

Macheta la scară reală a acestei drone Wingman, care va fi prezentată la salonul ILA, nu va fi neapărat reprezentativă pentru modelul susceptibil de a fi produs în masă. Dar, conform imaginii oferite de Airbus, aparatul va fi probabil supersonică judecând după intrarea de aer, de tip ESSD [Diverterless Supersonic Inlet sau DSI]. 

Este posibil ca designul acestei drone să fi beneficiat și de munca depusă în cadrul proiectului „Diabolo”. Derulat între 2018 și 2023 sub egida Centrului German pentru Aeronautică și Astronautică [DLR] și cu asistența Airbus Defence & Space GmBH și a producătorului de motoare MTU, acesta din urmă a constat în dezvoltarea de tehnologii pentru avioanele de vânătoare de generația următoare.

Luftwaffe a „exprimat în mod clar nevoia unei drone care să sprijine misiunile avioanelor sale de luptă până când SCAF va fi operațional în 2040. Conceptul nostru Wingman este răspunsul. Vom continua și perfecționăm această inovație făcută în Germania pentru a putea, pe termen lung, să oferim Luftwaffe o soluție accesibilă, cu performanța de care are nevoie pentru a maximiza efectele și a multiplica puterea flotei sale de luptă pentru anii 2030”, a declarat Michael Schoellhorn, CEO al Airbus Defence and Space.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel