Ajunsă la o răscruce de drumuri, lumea televiziunii se adună la Cannes pentru a găsi soluții

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Actrița americană Alyssa Milano, printre participanți
Actrița americană Alyssa Milano, printre participanți
De la actrița Alyssa Milano, până la șefii BBC și Amazon Studios, profesioniștii din televiziune se întâlnesc luni la Cannes cu ocazia Mipcom, cea mai mare piață de conținut audiovizual din lume, care face obiectul unei concurențe din ce în ce mai acerbe.

Peste 10.000 de participanți din 96 de țări sunt așteptați la cea de-a 38-a ediție a evenimentului, care va fi precedat sâmbătă și duminică de Mipjunior (programe pentru tineret), potrivit organizatorului RX France. Evenimentul revine astfel la formatul său de dinaintea pandemiei de Covid, după o ediție online în 2020 și o participare de doar 4.000 de persoane în 2021, cei mai mulți absenți fiind din Asia și Statele Unite. 

Acum însă, aceștia din urmă au revenit în forță. La cinci ani după ce mișcarea #Metoo a explodat pe Twitter, americanca Alyssa Milano va promova diversitatea în această industrie a televiziunii, în timp ce directorul Amazon Studios, Jennifer Salke, va primi un premiu din partea revistei Variety.

Se caută noi strategii 

Pe de altă parte, vor lipsii rușii, a căror participare a fost refuzată din cauza războiului din Ucraina, țară care va fi onorată cu un pavilion dedicat reprezentanților săi. Printre vedetele prezente pe Coasta de Azur, actrița Emily Blunt va păși pe covorul roșu duminică seară, cu ocazia unei proiecții a serialului "The English", în timp ce modelul britanic Cara Delevingne va prezenta marți seria de documentare "Planet Sex", care abordează teme legate de identitatea sexuală și de gen.

De asemenea, vor avea loc discuții cu șefi din televiziune precum Tim Davie, directorul general al BBC, instituție care își sărbătorește centenarul, și Tom Fussell, directorul general al BBC Studios, precum și Marco Bassetti, directorul general al Banijay, cea mai mare companie independentă de producție TV din lume.

"Întreaga industrie se reunește la Cannes", a declarat pentru AFP Lucy Smith, directoarea Mipcom, "deoarece nu a existat niciodată o cerere atât de mare pentru conținuturi premium", cu "o concurență din ce în ce mai mare" pe o piață globalizată și saturată de explozia platformelor.

Aceasta este o ocazie de a examina "noi mijloace de distribuție", cum ar fi streamingul gratuit finanțat de publicitate (canalele avod și FAST), și "strategii care vor funcționa", fără a putea prezice originea "următorului hit internațional", după "La casa de papel" (Spania) sau "Squid Game" (Coreea de Sud), se entuziasmează ea.

Este un iad pentru telespectatori

În timp ce Netflix a înregistrat anul acesta prima pierdere de abonați din ultimii zece ani, "atmosfera s-a schimbat", a declarat pentru AFP Philippe Bailly, director fondator al NPA Conseil. Grupurile americane, care obișnuiau să investească din belșug în conținut, "revin la o abordare mult mai rațională", explică el, citând reducerile de personal la Netflix sau în urma fuziunii dintre WarnerMedia și Discovery.

O altă tendință observată de specialist este "mișcarea de consolidare fără precedent" în care este angajată industria de producție audiovizuală, ilustrată de recenta preluare a producătorului scandinav Anagram de către compania franceză Newen, precum și de preluarea, finalizată în 2020, a companiei olandeze Endemol Shine de către compania franceză Banijay. Potrivit celui mai recent studiu al NPA, cei mai mari opt producători europeni "au o cifră de afaceri combinată de aproape 11 miliarde de euro în 2021".

În ceea ce privește serialele și programele tematice, în acest context în care a devenit "hiper greu, hiper costisitor să apari, să te faci remarcat", tendința este spre "retro și cunoscut", cu o atracție pentru știri, mărci puternice și formule deja consacrate, a rezumat pentru AFP Bertrand Villegas, de la institutul de monitorizare The Wit, ale cărui conferințe sunt așteptate cu nerăbdare la Mipcom. În general, "este un iad pentru telespectatori, există prea multe opțiuni", a glumit el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel