Ajutoare de urgenţă acordate, joi, de Guvern. Cine sunt beneficiarii
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Pe agenda şedinţei de joi a Guvernului se află şi o hotărâre privind aprobarea scoaterii din rezervele de stat a unor cantități de produse și acordarea acestora ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, în vederea sprijinirii persoanelor cazate în centre rezidențiale de îngrijire și asistență pentru persoanele vârstnice, fără adăpost și cu dizabilități.

Ca urmare a verificării efectuate în toate centrele rezidențiale destinatepersoanelor vârstnice și cu dizabilități din întreaga țară, s-a constatat că multe produse din dotarea acestor centre (obiecte de echipament și cazarmament și alte tipuri de produse necesare întreținerii și igienei zilnice) prezintă un grad de uzură, fiind deteriorate sau murdare, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Prezentul proiect de hotărâre a Guvernului are în vedere aprobarea scoaterii din rezervele de stat a unor produse şi acordarea acestora ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, în vederea sprijinirii persoanelor cazate în centre rezidențiale de îngrijire și asistență pentru persoanele vârstnice, fără adăpost și cu dizabilități, urmare solicitării Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Valoarea ajutorului umanitar este de 20.091.069,16 lei, fără TVA și 23.560.054,89 lei cu TVA.

Produsele acordate ca ajutoare umanitare interne de urgență, cu titlu gratuit, au constat în 13.514 bucăți saci de dormit, 13.514 bucăți paturi, 13.514 bucăți saltele, 13.514 bucăți pături, 13.514 bucăți cearșafuri, 13.514 bucăți perne, 13.514 bucăți fețe de perne, 13.514 bucăți treninguri, 13.514 bucăți tricouri, conserve de carne de porc în suc propriu 54.770,40 kg, conserve de pate de ficat 91.046,40 kg, în vederea sprijinirii persoanelor cazate în centre rezidențiale de îngrijire și asistență pentru persoanele vârstnice, persoane fără adăpost și persoane cu dizabilități, din subordinea autorităților administrației publice locale, consiliilor județene, consiliile locale ale sectoarelor municipiului București și Consiliului General al Municipiului București, în structura serviciilor de asistență socială prevăzute la art. 113 din Legea asistenței sociale nr. 292/2011, cu modificările și completările ulterioare în vederea atenuării riscului de excluziune socială care determină fenomene sociale ce afectează un interes public major.

Graficul de predare-preluare a cantităților de produse scoase din rezerva de stat se stabilește prin protocol încheiat între Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, astfel încât să nu fie afectate celelalte obligații de livrare și/sau primire produse rezervă de stat.

Transportul produselor până la locurile de destinaţie indicate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale se efectuează cu mijloace de transport puse la dispoziţie de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale sau ale operatorilor economici.

Distribuirea ajutorului umanitar se realizează către direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului județene/de sector.

Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale scade din gestiune, la preţurile de înregistrare, prin debitarea contului 6890100 „Cheltuieli privind rezerva de stat”, cantităţile de produse aprobate a fi scoase din rezervele de stat potrivit prezentei hotărâri, cu datele din avizele de expediţie şi proceseleverbale de predare-primire semnate de persoanele împuternicite desemnate de direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului județene/de sector.

Cheltuielile pentru intervenţia operativă privind transportul, precum şi orice alte cheltuieli ocazionate de îndeplinirea acţiunii de livrare a produselor, prevăzute la art. 1 alin. (1), se suportă din veniturile proprii ale Activităţii pentru intervenţii operative şi reîntregirea stocurilor diminuate, înfiinţată pe lângă Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale şi pe lângă fiecare unitate teritorială, conform art. 1 alin. (2) lit. b) din Hotărârea Guvernului nr. 598/2014 privind înfiinţarea pe lângă Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi

Probleme Speciale şi pe lângă fiecare unitate teritorială a unor activităţi finanţate integral din venituri proprii, cu modificările şi completările ulterioare. Documentele justificative privind distribuirea produselor se păstrează la direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului județene/sector, în vederea punerii lor la dispoziţia organelor de control abilitate.

Fondurile necesare reîntregirii stocurilor rezervă de stat diminuate cu cantităţile prevăzute în anexă se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul
Secretariatului General al Guvernului - Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, în limita sumei de 23.560.054,89 lei, inclusiv taxa pe valoare adăugată.

Cantitățile de produse preluate potrivit art. 1 cu aprobarea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale se pot redistribui între centrele rezidențiale de îngrijire și asistență pentru persoanele vârstnice, persoane fără adăpost și persoane cu dizabilități, precum și către alte servicii sociale din subordinea autorităților administrației publice locale, consiliilor județene, consiliile locale ale sectoarelor municipiului București și Consiliului General al Municipiului București, în structura serviciilor de asistență socială prevăzute la art. 113 din Legea asistenței sociale nr. 292/2011. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu
Oameni pe strada

Haos pe căile ferate germane. Mii de călători, afectați

Serviciile feroviare din Germania au fost grav...

INS: Aproape 16% din gospodării nu au baie sau duș

Ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost, anul...

Industria nu mai duduie ca altă dată / FOTO: Freepik
Principele Dimitrie Sturdza / Foto: Dorina MATIŞ / AGERPRES
Bani / Foto: Freepik

OnlyFans a plătit dividende record proprietarului platformei

Cea mai mare platformă porno online a acordat dividende...

Sediul central al Google
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Compensații pentru pensionari prevăzute într-o nouă OUG

După controversata recalculare a pensiilor, Guvernul a...

Aglomerație / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Selena Gomez
Bună dimineața!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik

Bursa de la București, fără suflu la sfârșit de săptămână

Săptămâna a fost marcată de scăderi generalizate pe...

Chirie sau rate? Ce este mai avantajos la această oră

În contextul prețurilor crescânde la locuințe și a...

Nu este loc pentru butoaiele OPEC, spun analiștii
Unt / FOTO: Freepik

Prețul mondial al untului a atins un record absolut

La nivel mondial, prețul la unt a sărit la un record...

Localitate în Spania / FOTO: Freepik

Polonezii dau năvală în Spania să cumpere active imobiliare

În timp ce Polonia se înarmează, încheind contracte după...

Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik

Prețurile locuințelor din România continuă să crească

Florin Dragu, şef serviciu Direcţia Stabilitate...

La benzinărie / FOTO: Unsplash
S-au făcut calculele
Amazon Alexa / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin si Sadir Japarov, președintele Kârgâstanului
Curs valutar / Foto: DCBusiness
ANAF / Montaj foto: DCBusiness
Telefoane

Cele mai vândute telefoane mobile din lume în 2024

Apple rămâne compania care a vândut cele mai multe...

Oficiul Național al Registrului Comerțului
Ruta pe care a zburat în jurul lumii aeronava TAROM

Oferte speciale de la Tarom pentru trei destinații europene

Tarom lansează o ofertă specială pentru trei destinații...

Stație de transformare / Foto: Arhivă

pixel