Știrile dimineții. Cele mai importante informații la început de weekend
Grupaj de știri.
Este vorba despre propuneri ale Ministerului Muncii, care fac parte dintr-un proiect de ordonanță care a fost pus miercuri în dezbatere publică.
Schimbările vizează ajutoarele pentru perioada sezonului rece destinate persoanelor vulnerabile, alocația pentru susținerea familiei, dar și ajutoarele sociale ce se calculează în raport cu indicatorul social de referință (ISR). De pildă, în cazul ajutoarelor care depind de ISR, dacă în urma calculului rezultă fracțiuni în bani, sumele calculate se vor rotunji la leu în favoarea beneficiarilor.
Astfel, prin proiectul de OUG pus în dezbatere de Ministerul Muncii se propune introducerea unor modificări sau corecții în legătură cu o serie de ajutoare sociale, dar și alocații.
Ajutorul de încălzire a locuinței și suplimentul pentru energie
O primă modificare prevăzută în viitoarea ordonanță îi vizează pe cei ce primesc, în acest sezon rece, ajutorul de încălzire a locuinței și suplimentul pentru energie.
Mai exact, majorările de drepturi de natură socială, precum și cele salariale prevăzute de OUG nr. 168/2022 și majorarea salariului minim brut pe țară la 3.000 de lei nu se iau în calcul, în perioada sezonului rece noiembrie 2022 – martie 2023, la stabilirea ajutorului pentru încălzirea locuinței și suplimentului pentru energie.
În plus, persoanele care beneficiază de majorările amintite mai sus și ale căror drepturi de ajutor pentru încălzirea locuinței şi supliment pentru energie au fost stabilite până la 31 ianuarie 2023 vor primi ajutoarele la același nivel până la 31 martie 2023.
Alocaţia pentru susţinerea familiei
Proiectul de OUG va modifica și Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, în sensul corelării cu noua structură a anului școlar (înlocuirea semestrelor cu module), astfel încât să fie posibilă verificarea condiției de menținere a dreptului la această alocație legată de absențele nemotivate înregistrate de copiii din familiile care beneficiază de ea.
Astfel, pentru copiii de vârstă şcolară din familiile beneficiare de alocație, inspectoratul şcolar are obligaţia să transmită agenţiei teritoriale, până pe 15 martie și până pe 15 august a fiecărui an, situaţia privind frecventarea cursurilor de către aceşti copii.
În cazul în care se vor constata absenţe nemotivate aferente modulelor încheiate până la 1 martie, respectiv între 1 martie și până la 1 august a fiecărui an, cuantumul alocaţiei se va reduce proporţional cu numărul absenţelor, după cum urmează:
cu câte 20% pentru fiecare copil care înregistrează un număr cuprins între 10 şi 19 absenţe;
cu câte 50% pentru fiecare copil care înregistrează un număr de 20 de absenţe.
Ajutoarele sociale calculate în funcție de ISR
Și ajutoarele sociale ce se raportează la ISR, care se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent, sunt vizate de modificări cuprinse în proiectul de OUG.
Concret, acesta stabilește că, începând cu drepturile lunii martie 2023, beneficiile de asistență socială raportate la valoarea ISR se rotunjesc la leu în favoarea beneficiarilor, dacă din calcul rezultă fracțiuni în bani.
Alocația pentru copii și indemnizația de creștere
Schimbarea propusă acum prin proiectul de ordonanță nu vizează direct alocația pentru copii și indemnizația de creștere, ci sumele provenite din diferențe de curs valutar rezultate în urma conversiei acestora.
Concret, după cum apare în document, "în cazul sumelor provenite din diferențe de curs valutar rezultate în urma conversiei sumelor cu titlu de alocație de stat pentru copii (...) și de indemnizație lunară pentru creșterea copiilor (...) se va proceda după cum urmează:
- în cazul diferențelor în minus acestea se suportă din bugetul de stat;
- în cazul diferențelor în plus acestea se fac venit la bugetul de stat".
Totuși, viitoarea regulă nu se va putea aplica înainte ca Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială să stabilească procedurile de lucru, termenul pentru acest lucru fiind de 30 de zile de la data intrării în vigoare a măsurii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...