Ajutoare sociale. Vești bune pentru unii beneficiari. OUG, adoptat de Guvern
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Primăria Capitalei vrea să contracteze un împrumut de 156 de milioane de lei pentru refinanţarea datoriilor
Primăria Capitalei vrea să contracteze un împrumut de 156 de milioane de lei pentru refinanţarea datoriilor
Guvernul României a adoptat, miercuri, 15 martie, mai multe modificări care privesc ajutoarele sociale dar și alte tipuri de sume de bani care se acordă unor categorii de cetățeni.

Modificările privesc ajutorul de încălzire, alocațiile pentru susținerea familiei, dar și ajutoarele sociale ce se calculează în raport cu indicatorul social de referință (ISR).

Astfel, prin proiectul de OUG adoptat de Executiv se propune introducerea unor modificări sau corecții în legătură cu o serie de ajutoare sociale, dar și alocații.

Ordonanța de Urgență care a fost adoptată de Guvern corectează și modifică unele ajutoare și alocații.

Ajutorul de încălzire a locuinței și suplimentul pentru energie

O primă modificare prevăzută în ordonanță îi vizează pe cei care primesc, în acest sezon rece, ajutorul de încălzire a locuinței și suplimentul pentru energie.

Mai exact, majorările de drepturi de natură socială, precum și cele salariale prevăzute de OUG nr. 168/2022 și majorarea salariului minim brut pe țară la 3.000 de lei nu se iau în calcul, în perioada sezonului rece noiembrie 2022 – martie 2023, la stabilirea ajutorului pentru încălzirea locuinței și suplimentului pentru energie.

În plus, persoanele care beneficiază de majorările amintite mai sus, pentru care nu au fost stabilite debite, vor primi ajutoarele la același nivel până la 31 martie 2023.

Alocaţia pentru susţinerea familiei

Proiectul de OUG va modifica și Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, în sensul corelării cu noua structură a anului școlar (înlocuirea semestrelor cu module), astfel încât să fie posibilă verificarea condiției de menținere a dreptului la această alocație legată de absențele nemotivate înregistrate de copiii din familiile care beneficiază de ea.

Astfel, pentru copiii de vârstă şcolară din familiile beneficiare de alocație, inspectoratul şcolar are obligaţia să transmită agenţiei teritoriale, în luna martie și în luna august a fiecărui an, situaţia privind frecventarea cursurilor de către aceşti copii.

În cazul în care se vor constata absenţe nemotivate aferente modulelor încheiate până la 1 martie, respectiv între 1 martie și până la 1 august a fiecărui an, cuantumul alocaţiei se va reduce proporţional cu numărul absenţelor, după cum urmează:
cu câte 20% pentru fiecare copil care înregistrează un număr cuprins între 10 şi 19 absenţe;
cu câte 50% pentru fiecare copil care înregistrează un număr de 20 de absenţe.

Ajutoarele sociale calculate în funcție de ISR

Și ajutoarele sociale ce se raportează la ISR, care se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent, sunt vizate de modificări cuprinse în proiectul de OUG.

Concret, acesta stabilește că, începând cu drepturile lunii martie 2023, beneficiile de asistență socială raportate la valoarea ISR se rotunjesc la leu în favoarea beneficiarilor, dacă din calcul rezultă fracțiuni în bani.

Alocația pentru copii și indemnizația de creștere

Schimbarea propusă acum prin proiectul de ordonanță nu vizează direct alocația pentru copii și indemnizația de creștere, ci sumele provenite din diferențe de curs valutar rezultate în urma conversiei acestora.

Concret, după cum apare în document, "în cazul sumelor provenite din diferențe de curs valutar rezultate în urma conversiei sumelor cu titlu de alocație de stat pentru copii (...) și de indemnizație lunară pentru creșterea copiilor (...) se va proceda după cum urmează:

- în cazul diferențelor în minus acestea se suportă din bugetul de stat;

- în cazul diferențelor în plus acestea se fac venit la bugetul de stat".

Totuși, viitoarea regulă nu se va putea aplica înainte ca Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială să stabilească procedurile de lucru, termenul pentru asta fiind de 30 de zile de la data intrării în vigoare a măsurii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...


pixel