Ajutor de deces. Se schimbă condițiile. Ce se va întâmpla
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Cauza scăderii cuantumului acordat o regăsim în faptul că ajutorului de deces este corelat cu câştigul salarial mediu brut.
Cauza scăderii cuantumului acordat o regăsim în faptul că ajutorului de deces este corelat cu câştigul salarial mediu brut.
Un proiect de Ordonanță de urgență elaborat de Guvern vine cu câteva modificări privind modul de acordare a ajutorului de deces.

O primă modificare, avizată de Consiliul Economic și Social privește persoanele aflate în concediu de creștere a copilului de până la doi sau șapte ani (în cazul copilului cu handicap). Concret, ajutorul de deces se va acorda și în cazul decesului acestora sau al unui membru de familie, cu condiția ca persoana în cauză să fi fost asigurată înainte de a intra în concediu și raportul de muncă să fie suspendat.

A doua modificare vizează persoanele care, la data decesului, nu mai aveau calitatea de asigurat. Dacă, în ultimele trei luni anterioare decesului, persoana a fost asigurată măcar o zi, atunci ajutorul va fi acordat.

În sfârșit, mai există o prevedere care stabilește casa de pensii la care se cere ajutorul: competența teritorială revine casei teritoriale de pensii din raza de domiciliu a asiguratului/pensionarului decedat sau din raza de domiciliu a asiguratului/pensionarului care cere ajutorul de deces pentru membrul de familie.

Citește și Pensia minimă. Dați totul uitării! Întreg mecanismul se schimbă

Sumele care se acordă, în 2019, ca ajutor de deces sunt de 5,163 de lei în cazul decesului asiguratului sau pensionarului și de 2.582 de lei în cazul decesului unui membru de familie (care nu trebuie neapărat să fi fost asigurat) al asiguratului sau al pensionarului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel