Ajutor financiar "dezamăgitor" pentru Yemen. Jumătate din țară, la limita foametei

Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Contribuţii financiare "dezamăgitoare" destinate Yemenului, ţară devastată de război şi aflată în pragul foametei, sunt echivalente cu o condamnare la moarte şi-au exprimat luni regretul oficialii ONU, la finalul conferinţei internaţionale în ca
Contribuţii financiare "dezamăgitoare" destinate Yemenului, ţară devastată de război şi aflată în pragul foametei, sunt echivalente cu o condamnare la moarte şi-au exprimat luni regretul oficialii ONU, la finalul conferinţei internaţionale în care s-au strâns doar 1.7 miliarde de dolari.
Contribuţii financiare "dezamăgitoare" destinate Yemenului, ţară devastată de război şi aflată în pragul foametei, sunt echivalente cu o condamnare la moarte şi-au exprimat luni regretul oficialii ONU, la finalul conferinţei internaţionale în care s-au strâns doar 1.7 miliarde de dolari.

Guverne şi donatorii individuali au participat la o întâlnire virtuală organizată de Elveţia şi ONU la Geneva, în contextul în care violenţele dintre rebelii houthi susţinuţi de Iran şi guvernul sprijinit de Arabia Saudită escaladează în Marib, nordul Yemenului.

În deschiderea reuniunii, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut donatorilor să acorde asistenţă financiară în valoare de 3.85 miliarde de dolari (aproximativ 3.18 miliarde de euro) pentru a preveni situaţia în care foametea va cuprinde cu totul Yemenul, această ţară foarte săracă din Peninsula Arabică unde "copilăria este un iad".

"Rezultatul reuniunii de astăzi (...) este dezamăgitor", şi-a exprimat regretul Guterres, explicând că angajamentele sunt mai mici decât contribuţiile financiare din 2020, care la rândul lor au fost cu 1.5 miliarde în minus faţă de totalul de 3.4 miliarde de dolari necesari, notează Agerpres.

Citește și: Fost președinte condamant la închisoare. Corupție și trafic de influență

Secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Mark Lowcock, a rezumat situaţia în cadrul unei conferinţei de presă virtuale:"Banii pe care i-am strâns astăzi nu vor fi suficienţi pentru a face faţă foametei".

Conflictul, declanşat în 2014 de o ofensivă a rebelilor care au cucerit zone mari din teritoriul ţării, a ucis zeci de mii de oameni şi a împins milioane de yemeniţi în pragul foametei.

Situaţia umanitară din Yemen este cea mai gravă criză umanitară din lume, potrivit ONU. Unele din contribuţiile financiare anunţate luni, inclusiv 191 milioane dolari din partea SUA şi 430 milioane dolari din partea Arabiei Saudite, sunt mai mici decât cele din 2020. Pe de altă parte, Germania şi-a sporit contribuţia, anunţând un ajutor în valoare de 200 de milioane de euro.

Potrivit celor mai recente date furnizate de ONU, peste 16 milioane de yemeniţi, adică aproximativ jumătate din populaţia de 29 de milioane de locuitori, sunt expuşi riscului foametei anul acesta. Aproape 50.000 dintre aceştia "mor deja de foame în condiţii apropiate de foamete", iar 400.000 de copii sub cinci ani ar putea muri de malnutriţie acută "fără tratament de urgenţă".

Washingtonul i-a retras pe rebelii houthi de pe lista organizaţiilor teroriste şi a încetat să susţină intervenţia în Yemen, din 2015, a unei coaliţii conduse de Arabia Saudită care sprijină militar guvernul yemenit. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel