De mai bine de un an, militarii aflați la prima numire și cei mutați în interes de serviciu într-o garnizoană în care nu dețin o locuință pot beneficia de un ajutor bănesc de la stat pentru plata ratelor la locuință. O măsură care vine după ce, la sfârșitul anului 2018, s-a decis că militarii pot primi, potrivit Legii nr. 288/2018, o compensație pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata creditelor imobiliare sau ipotecare.
Actul normativ pus în dezbatere de MApN stabilește concret care sunt persoanele ce vor putea beneficia de ajutorul bănesc pentru plata ratelor la casă și care este valoarea acestuia. Este vorba despre cadrele militare în activitate (cu grad de ofițer, maistru militar sau subofițer) care sunt numite în prima funcție, mutate în interes de serviciu, detașate sau împuternicite într-o garnizoană (localitate) și care nu au o locuință.
Citește și Pensiile militarilor. Ce este indicele de corecție. Cum se aplică
Când vine vorba de valoarea ajutorului pentru plata ratelor la casă, potrivit proiectului de HG, militarii vor putea beneficia de un ajutor financiar de până la 50% din solda de funcție aflată în plată, dacă locuința se află într-un municipiu sau o stațiune turistică, și de 40% din soldă, dacă locuința se află în alt tip de localitate. În nici unul dintre cazuri, ajutorul bănesc nu poate depăși valoarea ratei lunare prevăzute în contractul de credit ipotecar ori imobiliar pentru cumpărarea casei sau valoarea ratei lunare din contractul de vânzare-cumpărare în rate.
Documentele necesare
Potrivit proiectului legislativ, militarii ce vor opta pentru plata ratei la casă sau unei fracțiuni din aceasta vor trebui să prezinte, pe lângă un raport scris următoarele acte:
- declarație pe proprie răspundere a solicitantului și a soției/soțului, document prin care beneficiarul garantează că nu va închiria locuința pentru care primește ajutor bănesc și că nici nu îi va schimba destinația;
- copie a contractului de credit ipotecar ori imobiliar sau a contractului de vânzare-cumpărare în rate a locuinței;
- copie a actului de identitate a solicitantului;
- extras de carte funciară pentru imobilul cumpărat;
- copie a altor documente menționate în raportul adresat comandantului unității, dacă e cazul.
În fine, proiectul precizează că militarii nu vor mai primi compensația pentru ratele la casă atunci când pierd dreptul de proprietate asupra locuinței cumpărate prin credit sau în rate, când se încheie contractul bancar de împrumut sau cel de vânzare-cumpărare în rate și dacă închiriază locuința sau îi schimbă destinația.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...