Al 8-lea continent al Pământului își dezvăluie, treptat, secretele
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Pare complicat pentru necunoscători, dar interesant pentru oricine
Pare complicat pentru necunoscători, dar interesant pentru oricine
La aproximativ un kilometru sub Pacificul de Sud se află 0 bucată de pământ de 2 milioane de kilometri pătrați, adică jumătate din mărimea Australiei. Dar oamenii de știință nu pot ajunge la o concluzie comună, dacă această masă terestră scufundată, numită Zealandia, este sau nu un continent. Unii susțin că, alții îi contrazic. 

"Nu este un munte, o țară sau o planetă. Nu există un organism oficial pentru aprobarea unui continent", a declarat Nick Mortimer, un geolog de la GNS Science, din Noua Zeelandă, pentru Business Insider. Deși definiția unui continent este controversată, colegii lui Mortimer au sugerat că un continent ar trebui să aibă limite clar definite, să ocupe o suprafață mai mare de 1 milion de kilometri pătrați, să fie deasupra scoarței oceanice și să aibă o crustă continentală.

„Dacă oceanele ar scădea, Zealandia s-ar ivi ca un platou înalt bine definit, deasupra fundului oceanului”, a spus Nick Mortimer. Problema este că, până de curând, cele mai vechi eșantioane luate de pe Zealandia aveau doar 500 de milioane de ani, în timp ce toate celelalte continente au mai mult de 1 miliard de ani. Surpriza a oferit-o un ultim studiu, potrivit căruie o parte a continentului scufundat este de două ori mai veche decât credeau anterior geologii, ceea ce ar putea întări argumentul lui Mortimer.

Citește și DESCOPERIRE nemaipomenită în Egipt. Îți ia, pur și simplu, ochii

Zealandia, termen inventat de geofizicianul Bruce Luyendyk în 1995, este alcătuit din Noua Zeelandă și un ansamblu de bucăți de crustă scufundate, desprinse vechiul supercontinent Gondwana acum aproximativ 85 de milioane de ani. Iar ultimul studiu ajunge la concluzia că scoarța acestuia a făcut, cândva, parte, dintr-un alt supercontinent numit Rodinia, format în urmă cu cel mul 1,3 miliarde de ani. Altfel spus, istoria geologică a Zealandiei începe cu mult mai devreme decât acum 500 de milioane de ani.

"Sperăm că Zealandia va apărea într-o bună zi pe hărțile lumii, că va fi predată în școli și că numele său va deveni la fel de familiar ca cel din Antarctica", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel