Alfabetizarea digitală, investiție în formarea profesională. Marius Budăi: ”Este valoare adaugată pentru lucrători”
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Ministrul Muncii spune că există programe de aflabetizare digitală
Ministrul Muncii spune că există programe de aflabetizare digitală
EXCLUSIV
În cadrul dezbaterii organizate de DCMedia Group, ”Digitalizarea României: noile provocări ale transformării” a fost dezbătută și chestiunea alfabetizării digitale.

Elena Cristian a explicat că: ”Economia digitală presupune muncitori alfabetizați digital. Potrivit statisticilor europene, suntem la coadă clasamentului când vine vorba de competențe digitale”, a spus analistul economic și a continuat întrebându-l pe Marius Budăi dacă: ”Aveți vreun plan pentru dezvoltarea acestor competențe în rândul populației, în cadrul proceselor de conversie sau reconversie profesională?”.

Ministrul Muncii a explicat că: ”Avem și astfel de programe, pentru că am schimbat un pic agenda națională privind ocuparea forței de muncă. Eu consider că investiția în formarea profesională continuă a resursei umane determină valoarea adăugată pentru lucrători, cât și pentru angajatori. Am programat, avem programe, măsuri care să răspundă acestei provocări prin Strategia Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, cu finanțare din Fondul Social European Plus, dar și cu finanțare de la bugetul de stat, cu obiectivul final, dobândirea sau dezvoltarea competențelor digitale ale persoanelor. Avem pentru 2020-2027 prevăzute programe de dobândire a competențelor, pe diferite niveluri, și aici mă refer la intermediar sau avansat, și aceste programe vor fi puse în aplicare. Și repet cu ce am început răspunsul la această întrebare, investiția în formarea profesională continuă a resursei umane este foarte importantă”, a conchis Marius Budăi.

Citește și: Marius Budăi despre telemuncă: Suntem într-un paradox!

Ministrul Muncii Marius Budăi a vorbit la dezbaterea DCMedia Group, Digitalizarea României: noile provocări ale transformării, prima temă temă abordată fiind telemunca.

Elena Cristian a explicat în preambulul dialogului că digitalizarea și pandemia sunt două elemente care au schimbat foarte mult relațiile de muncă, iar angajații cer acum mai multă flexibilitate față de cadrul legal existent în contextul pre-pandemic. 

Întrebat de analistul Elena Cristian cum vede toată această chestiune, dacă apreciază că actuala lege a tele-muncii nu ar trebui schimbată și dacă există proiecte în acest sens, Marius Budăi a spus că: ”Ne aflăm la ora actuală într-un paradox. Înainte de această pandemie, încurajarea formelor alternative de desfășurare a muncii era un deziderat de atins într-un orizont de timp mai îndepărtat. Iată că acum, această perioadă a impulsionat practicarea muncii la domiciliu sau în orice alt loc dorit de lucrători, de o manieră care se pare că a devenit o normalitate pentru noi toți. Este fără dubiu că tehnologiile media și de comunicații nu au avut niciodată un rol mult mai important în viața noastră și cu siguranță, utilizarea acestor tehnologii a făcut ca munca în online să devină vitale pentru noi. Am lucrat la o lege din 2018 privind tele-munca. Ministerul Muncii este cu siguranță extrem de atent la evoluția aceasta pe piața muncii din punct de vedere al evoluției mai rapide către digitalizare, decât dacă am fi făcut-o dacă nu exista pandemia. Suntem deschiși la dialog, un dialog susținut cu mediul de afaceri, cu sindicatele, cu patronatul și cu partenerii sociali”. 

Citește și: Directiva muncitorilor digitali. Ministrul Muncii: Avem nevoie de stabilitate pentru angajați

La dezbaterea organizată de DCMedia Group ”Digitalizarea României: noile provocări ale transformării” ministrul Muncii Marius Budăi a fost întrebat despre implementarea unor directive din domeniul digitalizării.

Elena Cristian a spus că digitalizarea economiei a creat și o nouă categorie de muncitori, cei de pe platformele digitale. La nivel european se discută despre Directiva Platform Workers, mai exact, care ar trebui sa fie statutul acestor lucrători. În acest context, Elena Cristian l-a întrebat pe ministrul Budăi: ”Care este poziția Romaniei, dat fiind că în cazul nostru știm că există legislație care prevede clar condițiile și responsabilitățile pentru persoanele care activează pe platformele de ridesharing?”

Ministrul muncii a răspuns că: ”Chiar acum la Luxemburg am avut o discuție extrem de activă asupra acestei directive. Practic, în propunerea de directivă se caută modalități de a se ține pasul cu schimbările rapide de care am vorbit anterior, schimbări care cu siguranta afectează chiar și piața în ceea ce privește desfășurarea activității prin intermediul platformelor digitale. Am avut și discuții în țară în legătură cu aceste platforme. Noi agreăm în general propunereile din directive, perspectiva edificării de modalități pentru a tine pasul cu schimbările care afecteaza piața muncii, iar noi vom adapta an de an această directivă. Avem o oarecare nevoie de stabilitate pentru angajați, de edificare a condițiilor și riscurilor, până la urmă,  de securitate și sănătate pentru angajați și de a avea o formă de protecție socială, dar și o asigurare socială care să-i asigure, la vârsta pensionarii, dreptul de a ieși la pensie. În acest moment, aceste lucruri încă nu există și suntem în dicuții inclisiv cu aceste platforme. Suntem în aceste discuții inclusiv cu astfel de platforme”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...


pixel