Alin Vișan, președintele ARAM: Cum astupăm acele posibilități de fraudare a sistemului de recliclare a deșeurilor?
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Alin Vișan
Alin Vișan
EXCLUSIV
Alin Vișan, președintele Asociației Române pentru Ambalaje și Mediu (ARAM), a participat la Conferința DC News „Soluțiile momentului la criza deșeurilor. Putem vorbi de sustenabilitate, colectare, reciclare și economie circulară în România?”, unde a vorbit despre importanța întăririi mecanismului de colectare selectivă. 

Reprezentantul ARAM a spus că „OIREP-urile (Organizații care Implementează obligațiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului) sunt instrumentul prin care producătorii încearcă să-și îndeplinească aceste obiective financiare de a acoperi costurile de colectare și de reciclare. Noi spunem că la câți bani sunt introduși în sistem de către producători, ar fi și păcat să nu se facă treabă pe banii ăștia. Producătorii își îndeplinesc obligația de a finanța costurile.

Văd și în discuția de astăzi evidențierea punctelor negative și nimeni nu menționează că, totuși, de acești bani, cel puțin în domeniul deșeurilor de ambalaje, se face și performanță și ne e rușine să recunoaștem și să dăm exemplele acestea pozitive, în față. Sunt județe, sunt orașe, comune, unde oamenii au înțeles ce trebuie să facă de banii ăștia: să convingă locuitorii să colecteze separat. Ăsta este primul pilon. Dacă se face asta, după aceea devine mai simplu să îl ducem și în reciclare pentru că este deja sortat, este curat.

Sunt, într-adevăr, locuri unde suferim și dacă e să ne uităm la nivelul întregii țări, la procentele care se ating, este loc de îmbunătățire, foarte mult. De aceea  am și ajuns în situația ca, noi, producătorii, să luăm problema deșeurilor de ambalaje în mâini, cele de băuturi deocamdată, și să spunem: „Hai să le scoatem din fluxul municipal, hai să creăm un flux separat și să le gestionăm direct, lucrurile astea.” Este sistemul de garanție returnare care va intra în vigoare de la 1 decembrie, anul acesta, în ciuda tuturor etapelor complicate care trebuie parcurse pentru că este totuși un sistem în care se construiește de la zero și este un sistem foarte complex.

Ce facem cu resturile ambalajelor? Pentru că ambalajele de băuturi sunt o parte din deșeuri, dar nu mai mult de o treime. Cum ajungem să folosim acești bani pe care producătorii îi plătesc în fiecare lună la OIREP-uri? OIREP-urile, în fiecare lună, plătesc, introduc acești bani în sistemul de colectare și de reciclare. Cum facem ca acești bani să fie folosiți cu cap? Cum astupăm acele posibilități de fraudare a sistemului?”.

Mai multe puteți viziona aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel