Alitalia a efectuat ultimul zbor din istoria sa. Ce companie va înlocui operatorul aerian

Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
De la începutul pandemiei, Alitalia a înregistrat un declin semnificativ al serviciilor sale, ceea ce a avut ca rezultat pierderi operaţionale.
De la începutul pandemiei, Alitalia a înregistrat un declin semnificativ al serviciilor sale, ceea ce a avut ca rezultat pierderi operaţionale.
Alitalia, înfiinţată în 1946, a avut joi seara ultimul zbor, de la Cagliari la Roma.

Odată un jucător important în industria transportului aerian european, în ultimii ani Alitalia a avut de suferit de pe urma competiţiei trenurilor de mare viteză şi a transportatorilor low-cost, care au diminuat cota de piaţă şi profiturile sale.

După zborul final al Alitalia, noua companie de stat, Italia Trasporto Aereo SpA (ITA), îşi va începe vineri operaţiunile

Primul zbor ITA este programat să decoleze de pe aeroportul Linate din Milano la ora 6:20 AM (04:20 GMT) în direcţia Bari, în sudul Italiei. În prima zi vor fi operate 191 de curse aeriene, a anunţat compania.

Iniţial ITA va avea la dispoziţie 52 de aeronave şi va avea 2.950 de angajaţi, în timp ce Alitalia avea aproximativ 110 avioane şi 10.000 de angajaţi.

Guvernul italian s-a angajat să investească în următorii trei ani aproximativ 1,35 miliarde de euro în ITA, care va rebui să fie profitabilă până la finalul planului său de afaceri din perioada 2021-2025.

Noua companie negociază achiziţionarea brandului Alitalia şi ar urma să păstreze culorile tradiţionale: verde, alb şi roşu.

Autorităţile de reglementare din Uniunea Europeană au dat undă verde în septembrie succesorului Alitalia, Italia Trasporto Aereo SpA (ITA), şi au cerut operatorului aerian italian să ramburseze ajutoare de stat ilegale de 900 de milioane de euro (1,1 miliarde de dolari).

Comisia Europeană a a decis că ITA va fi singura companie care va putea prelua părţi limitate din operaţiunile Alitalia de manipulare şi mentenanţă.

În ultimele luni au avut loc discuţii dificile între autorităţile de la Roma şi Comisia Europeană privind planificata repornire a operatorului aerian, programată iniţial în aprilie. UE a cerut ca ITA să fie independentă pentru a nu fi făcută răspunzătoare de ajutoarele de miliarde de euro primite de Alitalia în ultimii ani.

Negocierile au întârziat lansarea ITA, permiţând operatorilor aerieni low-cost Ryanair şi Wizz Air să domine rutele interne din Italia.

Recent, publicaţia italiană Corriere della Sera anunţa că Airbus este favorit să câştige licitaţia de miliarde de dolari pentru noua flotă de aeronave a ITA.

Licitaţia este evaluată la 5,3 miliarde de dolari, iar ITA vrea să achiziţioneze 81 de avioane de ultimă generaţie, în următorii patru ani, susţin sursele citate de Corriere della Sera.

Citește și: ANRE a amendat furnizorii de gaze care au NOTIFICAT creşterea preţului în timpul contractului

În 2019, compania a deservit sute de destinaţii din întreaga lume, transportând aproximativ 20 de milioane de pasageri de la hubul său principal din Roma şi de la alte aeroporturi din Italia.

De la începutul pandemiei, Alitalia a înregistrat un declin semnificativ al serviciilor, ceea ce a avut ca rezultat pierderi operaţionale.

În 2017, Alitalia a fost plasată sub administrare specială, după ce salariaţii au respins un plan de restructurare ce viza reducerea efectivelor şi a salariilor. Compania supravieţuieşte datorită creditelor acordate de statul italian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lucrător petrolier / FOTO: Freepik

Prețul petrolului crește după scăderea accentuată din ajun

Prețurile petrolului au crescut marți, revenindu-și după...

FMI
Foto: Freepik.com
Deficit
Asigurări / FOTO: Freepik

Se formează un nou gigant european al asigurărilor

O schimbare majoră are loc în peisajul asigurărilor din...

Scădere puternică /FOTO: Freepik
Boeing
Leul s-a înviorat
Siderurgie /FOTO: Freepik

Regatul Unit: British Steel renunță la planul de concedieri

Au fost salvate 2700 locuri de muncă. 

Taxe / FOTO: Freepik

Taxe vamale de 3000%? Nimic nu pare imposibil

Donald Trump vrea să relanseze industria fotovoltaică...

Cip / sursa foto: Freepik.com
Cu gândul la afaceri
Foto: AI Freepik.com
Curtea Constituțională a României
Aur și alte metale prețioase
Panouri solare / Foto: Freepik
Foto: BVB
Mână care ține cheile unei locuințe / Foto: Freepik

FNGCIMM: Start la Programul Noua Casă 2025

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru...

Foto: Freepik.com
Foto ilustrativ: Freepik.com
Campusul Universității Harvard

Universitatea Harvard dă în judecată administrația Trump

Universitatea Harvard a declanșat un proces federal...

Inspectori ANAF
Fabrică de cip-uri
Date ROBOR și IRCC
Foto: Freepik.com
Ambulanță în New York / Foto:
Foto: Freepik.com
Contoare de gaze
Foto: Freepik.com
Ghișeu

pixel