Allianz-Țiriac, despăgubiri record în 2022: 1,2 miliarde lei, echivalentul a 16.000 de salarii medii, cu taxe și contribuții, plătite timp de un an

Autor: Gabriela Ungureanu
Data publicării:
Allianz-Ţiriac, unul dintre cei mai importanți jucători din piața asigurărilor, a încheiat anul 2022 cu prime brute subscrise în valoare de 2,9 miliarde de lei, în creştere cu peste 40% faţă de 2021 şi despăgubiri plătite în valoare de 1,2 miliarde de lei.

Cea mai mare despăgubire din 2022 a fost de 5,2 milioane de lei și a fost plătită în baza unei asigurări RCA pentru un accident auto care a avut loc în străinătate și în urma căruia un pieton a decedat.

 

‘’Allianz-Țiriac a încheiat anul 2022 cu prime brute subscrise în valoare de 2,9 miliarde de lei, în creștere cu peste 40% față de 2021 și despăgubiri plătite în valoare de 1,2 miliarde de lei. Plățile către clienți și în numele acestora au crescut anul trecut mai rapid decât vânzările, respectiv cu circa 53%. Pe lângă despăgubirile plătite, Allianz-Țiriac avea la finalul lunii decembrie 2022 peste 3 miliarde de lei în rezerve tehnice. Prin constituirea acestor rezerve, Allianz-Țiriac garantează asiguraților că și angajamentele viitoare față de ei vor fi îndeplinite’’, a anunțat astăzi compania.

 

“Plata despăgubirilor este motivul pentru care un asigurător există. Anul trecut am plătit asiguraților noștri 1,2 miliarde de lei, echivalentul a aproape 16.000 de salarii medii, inclusiv taxe și contribuții, timp de un an. Aceste plăți le-au permis să-și continue viața fără să-și folosescă veniturile sau economiile pentru a acoperi cheltuieli neprevăzute, precum reparații ale locuințelor, ale mașinilor, intervenții chirurgicale sau întreruperi ale afacerilor. În 2023 ne propunem să ajungem la cât mai multe persoane și companii cu asigurările noastre pentru a le garanta stabilitatea bugetelor într-un context de piață încă incert”, a declarat Virgil Șoncutean, CEO al Allianz-Țiriac Asigurări.

 

Cele mai mari despăgubiri plătite în 2022

 

Potrivit reprezentanților companiei, cea mai mare despăgubire din 2022 a fost de 5,2 milioane de lei și a fost plătită în baza unei asigurări RCA pentru un accident auto care a avut loc în străinătate și în urma căruia un pieton a decedat.

 

Pe linia asigurărilor de proprietăți, cea mai mare despăgubire, în valoare de 3,8 milioane de lei, a fost platită în urma unui incendiu la un parc de agrement. Despăgubiri similare au fost plătie în urma unei alunecări de teren care a afectat un parc fotovoltaic și a unui incendiu care a distrus toate echipamentele de producție ale unui client din industria textilă. În cazul clienților persoane fizice, cea mai mare plată efectuată în baza unei asigurări de proprietate s-a situat la aproape 800.000 de lei. Despăgubirea a fost plătită în urma unui incendiu care a afectat locuința, notează sursa citată.

 

Pe lângă acestea, în cazul asigurărilor de sănătate, unde plățile sunt frecvente, cea mai mare despăgubire plătită a fost de 92.000 de lei, pentru o intervenție chirurgicală.

 

Totodată, în 2022, Allianz-Țiriac a atras 600.000 de clienți noi, extinderea portofoliului de clienți fiind principala sursă a majorării volumului total al primelor brute subscrise.

 

Anul trecut, Allianz-Țiriac a atras 600.000 de clienți noi, extinderea portofoliului de clienți fiind principala sursă a majorării volumului total al primelor brute subscrise.

 

Conform reprezentanților companiei, conjunctura din piața RCA a avut un impact important asupra activității și a portofoliului de clienți, în special în prima parte a lui 2022, în condițiile în care Allianz-Țiriac și-a demonstrat capacitatea de a găsi soluții și de a contribui la stabilitatea pieței de asigurări. Cele mai puternice creșteri au fost înregistrate pe asigurări auto, agricole, facultative pentru locuințe, sănătate și viață.

 

’’Asigurările auto au avut o contribuție importantă anul trecut, în special asigurările RCA. Am capitalizat și am fost solidari cu piața în ultimii doi ani de zile, fiind jucătorii care au ales să participe și să absorbă o parte din efectul falimentului fostului lider de piață. Cu toate acestea, asigurările de locuință și cele de sănătate au contribuit la o creștere de două cifre în cursul anului trecut. În următoarea perioadă noi contăm în continuare pe o creștere accelerată a asigurărilor de locuință, viața și sănătate care vor așeza și mai bine echilibrul portofoliului pe care îl avem’’, a precizat Virgil Șoncutean, CEO al Allianz-Țiriac Asigurări în cadrul unei conferințe de presă.

 

Asigurările de viață, segmentul de business care beneficiază de o atenție sporită din partea Allianz-Țiriac în 2023, continuă să crească consecvent. Numărul de clienți care au încheiat o asigurare de viață la Allianz-Țiriac a crescut cu 20% în 2022, confirmând o schimbare structurală și materializarea potențialului de creștere, notează sursa citată.

 

Conform companiei, profitul operațional, suma rămasă după plata despăgubirilor, constituirea rezervelor și deducerea cheltuielilor operaționale, a fost de aproximativ 250 milioane de lei. Rata combinată, raportul dintre suma daunelor plătite și a cheltuielilor administrative și primele brute subscrise, s-a situat la 93% la finalul anului trecut. Menținerea pe trend pozitiv a profitabilității operaționale, în contextul presiunii în creștere a daunalității a fost posibilă datorită unei discipline riguroase a costurilor și a rezultatului din activitatea investițională.

 

Peste 300 de daune avizate în urma cutremurelor din Gorj la Allianz-Țiriac

 

Allianz Țiriac a înregistrat în această perioadă peste 300 de dosare de daună în urma cutremurelor care au avut loc în județul Gorj, au anunțat oficialii companiei.

’’Sunt peste 300 de dosare de daună pe care le-am înregistrat în perioada aceasta de cutremure în zona Gorj, iar numărul crește în continuare. Circa 1,3 milioane de lei, estimare de buget pe care urmează să le plătim. Majoritatea dosarelor sunt într-adevăr acoperite de PAID, pentru că sunt practic locuințe rezidențiale care au pagube în zona de polițe PAD, dar sunt și dosare pe zona comercială, companii care practic sunt acoperite prin polițele emise de Allianz-Țiriac. În contextul acestor evenimente nefericite din Turcia și din România crește numărul polițelor de asigurări pentru asigurările de locuințe și a celor pe zona comercială. Avem o estimare de 20% și credem că înțelegerea impactului pe care îl produce un cutremur asupra populației s-a îmbunătățit sub presiunea evenimentelor nefericite întâmplate’’, a declarat astăzi Aurel Badea, Deputy CEO, responsabil de aria tehnică în cadrul Allianz-Țiriac.

De asemenea, în cazul unei cutremur ca cel produs în anul 1977, Allianz-Țiriac estimează că va înregistra circa 40.000 de daune şi o valoare a despăgubirilor care depăşeşte 400 de milioane de euro. Totodată, oficialii companiei au precizat că sunt pregătiți pentru a face față unei catastofe naturale de acest fel.

"La numărul nostru de contracte, noi estimăm că în cazul unui cutremur, cum a fost cel din 1977, vom avea circa 40.000 de daune. Ne-am organizat şi ne-am pregătit sistemele informatice şi personalul, astfel încât într-o asemenea situaţie, să putem mobiliza resursele umane necesare, să putem conduce procesul acesta de constatare şi evaluare a pagubelor  şi să putem face plata despăgubirilor. La partea financiară, calculăm capacitatea financiară, astfel încât să putem susţine pagube pentru un cutremur cu o severitate mai mare decât cel din 1977, dublu ca impact faţă de cel din 1977. Avem un program de reasigurare care are o capacitate de aproximativ un miliard de euro, care ar fi suficientă să acopere severitatea unui cutremur care produce mai multe pagube decât cel din 1977", a adăugat Aurel Badea, Deputy CEO, Allianz-Țiriac în cadrul unei conferința de presă.

 

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bitcoin / Foto: Freepik
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...


pixel