Alocații majorate cu 100% pentru aceste familii
Autor: DCBusiness Team | 05 oct 2022, 11:52
Unele familii vor beneficia de o majorare de 100% a alocațiilor
Unele familii vor beneficia de o majorare de 100% a alocațiilor
În actuala criză, și de fapt ca în orice criză, cei mai afectați sunt cei cu venituri mici, fie că este vorba de pensionari, fie că este vorba de familiile cu copii.

Un proiect de modificare a Legii 277/2010 privind alocațiile și ajutoarele sociale vizează acordarea de bani pentru mai multe categorii de persoane cât și majorarea considerabilă a sumelor acordate, a fost adoptat tacir de Senat.

Printre modificările propuse, se numără și dublarea alocației pentru familiile cu venituri reduse, dorindu-se astfel încurajarea natalității.

Dat fiindcă natalitatea este în cădere liberă în România, autoritățile doresc să promoveze, prin acest proiect de lege, dublarea alocațiilor pentru familiile cu venituri reduse, care au în întreținere copii, această alocație fiind denumită ”alocație pentru susținerea familiei”.

În expunerea de motive a modificării se spune că alocația pentru susținerea familiei nu a mai fost actualizată de aproape 7 ani, în condițiile în care creșterea prețurilor a fost constanța, iar în anul 2022 se prefigurează cea mai mare inflație din ultimul deceniu.
 
De asemenea, raportarea alocației prevăzută de Legea 277/2010 la indicatorul social de referință, care abia recent a suferit o majorare egală cu inflația din anul precedent, determina o valoare a alocației pentru susținerea familiei cu valoare extrem de mică, care nu poate fi considerată nici sprijin pentru familii și nici un instrument de politică publică pentru încurajarea natalității.
 
”Pentru a răspunde acestei probleme, prezenta propunere legislativă are în vedere o majorare cu 100% a alocației pentru sprijinirea familiilor, pentru toate categoriile de beneficiari prevăzuți de lege, de la familiile cu un copil și până la familiile cu patru sau mai mulți copii”, se mai spune în expunerea de motive.
 
Mai mult, în același document se mai spune că: ”De asemenea, în vederea actualizării categoriilor de beneficiari, propunem și majorarea cu 100% a limitelor eligibilității beneficiarilor și a nivelului de alocație, în funcție de venitul net mediu lunar pe membru de familie, dat fiind că în ultimii 7 ani nivelul salariului minim pe economie s-a majorat în fiecare an, astfel încât numărul de beneficiari ai legii s-a redus de la un an la altul”.

Câți bani vor primi familiile în funcție de numărul copiilor 

De asemenea, pentru familiile ale căror venituri net mediu lunar pe membru se situează până la 0,80 ISR inclusiv, cuantumul lunar al alocației va fi stabilit prin raportare la indicatorul social de referință (ISR), astfel: 
 
a) 0,3280 ISR pentru familia cu un copil;
b) 0,6560 ISR pentru familia cu 2 copii;
c) 0,9840 ISR pentru familia cu 3 copii;
d) l,3120 ISR pentru familia cu 4 copii și mai mulți.
 
Astfel, o familie cu 2 copii, din situația expusă mai sus, va primi o alocație de aproximativ 340 de lei, față de 172 lei, atât cât este în momentul prezent.
 
Pentru familia al cărei venit net mediu lunar pe membru de familie se situează peste 0,80 ISR și până la 1,60 ISR inclusiv, cuantumul alocației este stabilit după cum urmează:
 
a) 0,3000 ISR pentru familia cu un copil;
b) 0,6000 ISR pentru familia cu 2 copii;
c) 0,9000 ISR pentru familia cu 3 copii;
d) l,2000 ISR pentru familia cu 4 copii și mai mulți.
 
De asemenea, familia monoparentală al cărei venit net mediu lunar pe membru de familie se situează până la 0,80 ISR inclusiv, cuantumul lunar al alocației este stabilit prin raportare la indicatorul social de referință, după cum urmează:
 
a) 0,428 ISR pentru familia cu un copil;
b) 0,856 ISR pentru familia cu 2 copii;
c) l,284 ISR pentru familia cu 3 copii;
d) l,712 ISR pentru familia cu 4 copii și mai mulți.
 
Pentru familia monoparentală al cărei venit net mediu lunar pe membru de familie se situează peste 0,80 ISR și până la 1,60 ISR inclusiv, cuantumul alocației este stabilit după cum urmează:
 
a) 0,408 ISR pentru familia cu un copil;
b) 0,816 ISR pentru familia cu 2 copii;
c) l,224 ISR pentru familia cu 3 copii;
d) l,632 ISR pentru familia cu 4 copii și mai mulți.
 
ISR reprezintă indicele social de referință și are valoarea de 525,5 lei, de la 1 martie 2022. ISR este, potrivit legii, o unitate exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestațiile bănești suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Citește și: Vouchere sociale. A treia tranșă. Când sunt virați banii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Experți: Săptămâna viitoare, critică pentru petrol

Se așteaptă ca OPEC și aliații săi să ia în considerare...

Un startup olandez începe producția primelor mașini solare

Start-up-ul olandez de mobilitate Lightyear a început să...

Musk a dublat prețul internetului în Ucraina

Prețul de listă al echipamentelor de comunicații...

Cutremur la Vatican. Ministrul Economiei a demisionat

Ministrul economiei de la Vatican a demisionat

Noua lege a pensiilor, amânată din nou. De când se va aplica

Conform proiectului de OUG lansat în dezbatere de...

JPMorgan, UBS și alții se bat pentru pensiile chinezilor

Firmele străine de gestionare a activelor din China,...

Amenzile rutiere în 2023. Care sunt intențiile Guvernului

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică un...

Crossuri externe