Alstom și Engie ajută Nestle Waters să elimine emisiile de CO2

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Alstom construiește un tren alimentat cu hidrogen
Alstom construiește un tren alimentat cu hidrogen
Nestle Waters France va utiliza un tren de marfă alimentat cu hidrogen pentru transportul apei minerale VITTEL, începând din 2025.

Sistemul inovator va fi dezvoltat de Alstom, iar hidrogenul va fi furnizat de ENGIE. Noul sistem va permite tracțiunea ecologică a locomotivelor pe tronsoanele de cale ferată care nu sunt electrificate, după cum a explicat Nestle. Acest lucru înseamnă că o singură locomotivă poate asigura transportul pe întregul traseu.

Sistemul presupune un vagon generator de hidrogen care va furniza energie electrică locomotivei. De acest serviciu va beneficia transportul de apă minerală naturală VITTEL între fabrica situată în Vosgi și diferitele sale centre de distribuție din Franța. Mai precis, Nestle Waters menționează rutele Vittel-Arles și Vittel-Montreuil Bellay ca fiind posibile beneficiare ale serviciului.

"În cele din urmă, acest proiect ar trebui să permită Nestlé Waters să reducă emisiile cu 10.000 de tone de CO2 pe an", a subliniat compania. Parteneriatul dintre Nestlé Waters și Alstom și ENGIE a fost lansat în aprilie anul trecut. Acest proiect va face din Nestle Waters prima companie europeană care se va baza pe hidrogenul regenerabil, după cum a susținut compania.

Eforturile Nestle Waters Franța de a trece la transportul feroviar

Nestle Waters France s-a alăturat în 2018 la Fret21, o mișcare franceză pentru a face transportul de marfă mai durabil. În același an, compania a deschis un serviciu de transport feroviar de marfă pentru instalația sa Perrier's din Fos-sur-Mer, în sudul Franței. În 2019, au implementat o locomotivă hibridă EURODUAL. În plus, în 2021, Nestle Waters France a lansat un serviciu de transport feroviar de marfă numit Glass Train pentru a returna ambalajele din sticlă pentru apele VITTEL și SAN PELLEGRINO pe calea ferată.

Citește și:

Trenuri pe hidrogen. Premieră mondială în Germania

Germania a inaugurat miercuri o linie de cale ferată care funcționează în întregime cu hidrogen, o "premieră mondială" și un pas important în direcția decarbonizării căilor ferate, în ciuda provocărilor legate de aprovizionare pe care le ridică această tehnologie inovatoare.

O flotă de paisprezece trenuri, furnizate de compania franceză Alstom pentru regiunea nordică Saxonia Inferioară, va înlocui actualele locomotive diesel pe linia de 100 de kilometri care leagă orașele Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde și Buxtehud, nu departe de Hamburg.

"Indiferent de oră, pasagerii vor călători pe această rută datorită hidrogenului", a declarat pentru AFP Stefan Schrank, șeful proiectului la Alstom, care a salutat "o premieră mondială". Trenurile alimentate cu hidrogen reprezintă o modalitate preferată de reducere a emisiilor de CO2 și de înlocuire a motorinei.

Controale

Proiectate în Franța, la Tarbes (sud), și asamblate la Salzgitter (centru), în Germania, trenurile Alstom - denumite Coradia iLint - sunt pioniere în acest domeniu. Din 2018, pe această linie au fost efectuate teste comerciale cu circulația regulată a două trenuri pe bază de hidrogen. Întreaga flotă adoptă acum această tehnologie.

Grupul francez a semnat patru contracte pentru câteva zeci de trenuri, în Germania, Franța și Italia, și nu crede că cererea va scădea. Numai în Germania, "între 2.500 și 3.000 de trenuri diesel ar putea fi înlocuite cu hidrogen", potrivit spuselor lui Schrank. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel