Scumpiri masive: alimentele, medicamentele și energia vor avea TVA mai mare
România se pregătește pentru un...
Criza energetică ar putea declanșa o explozie a prețurilor petrolului la peste 100 de dolari pe baril și ar putea duce la o criză economică globală, scriu experții băncii americane Bank of America, citați de agenția Bloomberg.
Prețurile petrolului nu au mai înregistrat o asemenea valoare din 2014. În același timp, costul gazului aproape s-a dublat și a atins un nivel echivalent cu prețul unui baril de petrol de 190 de dolari, constată Bloomberg.
Pe fondul unui asemenea salt, o creștere a cererii de motorină ar putea împinge prețurile petrolului chiar mai sus de 100 de dolari pe baril. Pe măsură ce politicile monetare și fiscale sunt împinse la limitele lor și costurile cu energia continuă să crească, prețurile mai mari ale petrolului ar putea duce la o criză macroeconomică. Analiștii Bank of America nu exclud posibilitatea ca petrolul să ajungă la 120 de dolari pe baril în această iarnă.
Trei factori pot duce la o creștere a prețurilor la petrol, prezic analiștii. Acestea sunt trecerea de la gaz la petrol datorită prețurilor ridicate la gaz, o creștere a consumului de petrol din cauza iernii reci și o creștere a cererilor pentru călătoriile aeriene, anticipată după deschiderea frontierelor Statelor Unite (este prevăzută reducerea restricțiilor pentru noiembrie).
Citește și Până unde se va duce prețul petrolului. Predicția Goldman Sachs
Când toți acești factori se cumulează într-un tot unitar, „prețurile petrolului ar putea sări și ar putea duce la o a doua rundă de presiuni inflaționiste în întreaga lume”, crede Bank of America.
La începutul săptămânii, prețul contractelor futures pentru luna noiembrie al țițeiului marca Brent a depășit 80 de dolari pe baril pentru prima dată din octombrie 2018. Bloomberg a legat creșterea cotațiilor cu o „rafală de prognoze cumulate de la bănci și comercianți, care consideră că pe fondul pandemiei, industria petrolieră din întreaga lume nu a investit suficient în dezvoltarea de noi câmpuri pentru a menține aprovizionarea la nivelul cerut de piață”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
România se pregătește pentru un...
Aproape 40% dintre angajații...
Ministerul Finanțelor lansează...
Creşterea taxelor fără o...
Curs valutar BNR, 2 iulie 2025.
Protest spontan al angajaţilor Consiliului Concurenţei,...
Românii au cheltuit anul trecut...
ANAF a transmis o informare...
Asociaţia Română a Magazinelor...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
Bugetarii ar trebui să...
Cifre oficiale de la INS...
Guvernul se află în criză de...
Ministrul Energiei, Bogdan...
Ministrul Finanțelor, Alexandru...
Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...
Autoritatea de Supraveghere...
Compania britanică Nothing...
RAR avertizează că peste 85.000...
Ciprian Tătăruşanu, fostul...
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Germania vrea să salveze...