Urmărește dezbaterea live

Amânarea ratelor. Ciucă se mai gândeşte: Este o amânare a deciziei
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Nicolae Ciucă / Foto: gov.ro
Nicolae Ciucă / Foto: gov.ro
Premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat ce se întâmplă cu măsura de amânare a ratelor. 

Preşedintele PNL, prim-ministrul Nicolae Ciucă, a anunţat, luni seara, că în coaliţia de guvernare s-a decis să nu se ia deocamdată măsura amânării plăţii ratelor la bănci.

"Este o măsură pe care am discutat-o cu ministrul de Finanţe. În acest moment, datele pe care am reuşit să le analizăm ne-au dus către această decizie la nivelul coaliţiei - să continuăm să analizăm. (...) Este o amânare a deciziei", a precizat Nicolae Ciucă, la Palatul Parlamentului, în conferinţa de presă a liderilor coaliţiei de guvernare.

Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, a arătat, în context, că se discută în continuare cu sistemul bancar.

"Această măsură a rămas încă în discuţie. Discutăm cu sistemul bancar mai ales în ceea ce priveşte împărţirea cotelor pe această măsură, pentru că (...) amânarea ratelor nu reprezintă o scutire de rate şi de dobânzi, drept pentru care modul în care, la finalul acestei amânări, în context de creştere a dobânzilor, ar fi resimţită măsura ne-a făcut să analizăm în continuare cu sistemul bancar pentru a găsi soluţii mai bune pentru cetăţeni şi mai ales pentru cetăţeni", a spus el.

Câciu a afirmat că nu se lucrează încă la un proiect de lege.

"O discuţie asupra amânării ratelor ar trebui să vină mai rapid în momentul în care dobânzile au început să se stabilizeze pentru a oferi totuşi o predictibilitate şi celor care iau această decizie", a precizat ministrul de Finanţe. 

 

Citeşte şi: "Sprijin pentru România". Elena Cristian, întrebare cheie despre program: Cum poţi acoperi scumpirile cu 125 de lei pe lună?

 

Elena Cristian, analist DC Business, a vorbit despre programul "Sprijin pentru România", anunţat luni seara de către liderii coaliţiei PSD-PNL-UDMR.

"Sunt foarte puţine informaţii. Presa a primit o prezentare din 27 de slide-uri cu măsuri care vizează atât mediul de afaceri, cât şi populaţia săracă, definită cumva până la o limită de venit de 1.500 de lei. Toate aceste măsuri arată bine când le citeşti; sunt făcute profesionist, de către o agenţie media, sunt scrise frumos, doar că sunt neconvingătoare, cel puţin până la acest moment.

De ce spun asta? Pentru că sunt foarte multe întrebări, iar prima este 'de unde vin banii?', fiindcă doar 10% din această sumă e acoperită din fonduri europene, iar acestea nu vor finanţa niciodată vouchere pentru persoanele cu venituri reduse. De unde vor veni banii, pentru că dacă nu cresc încasările la buget, atunci înseamnă că se iau din altă parte.

Măsurile sunt îmbrăcate frumos, dar 50 de euro la două luni pentru susţinerea scumpirilor din ultimii ani ce înseamnă? 50 de euro sunt 250 de lei, adică 125 de lei pe lună. Eu nu cred că pot fi susţinute, cu această sumă, toate aceste scumpiri.

Eu aştept ordonanţa, aştept normele, aştept să văd mecanismul de implementare pentru toate aceste măsuri", a explicat Elena Cristian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel