Suspendarea plății ratelor bancare. Cine și cum poate beneficia
Autor: Oana Pavelescu | 21 iun 2022, 08:08
Măsura amânării ratelor face parte din programul Sprijin pentru România
Măsura amânării ratelor face parte din programul Sprijin pentru România
Măsura a fost anunțată odată cu lansarea programului Sprijin pentru România.

Conform unui proiect de Ordonanță de Urgență pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor cei care au probleme financiare și vor dori să amâne plata ratelor bancare vor putea face acest lucru timp de nouă luni.

De această măsură vor putea beneficia persoanele fizice, cele fizice autorizate, întreprinderile individuale, cele familiale, întreprinderile mici și mijlocii, profesiile liberale și firmele.

Așadar, cei care nu pot face față cheltuielilor vor putea să-și amâne plata ratelor împrumuturilor care au fost contractate până la data de 30 aprilie a.c. Perioada pentru care se va putea cere amânarea este de maximum nouă luni.

După cum stabilește proiectul de OUG, amânarea plății ratelor va fi posibilă atât în cazul împrumuturilor la bănci, cât și celor obținute de la IFN-uri. De asemenea, măsura se va aplica persoanelor fizice, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale, întreprinderilor mici și mijlocii, profesiilor liberale și persoanelor juridice.

Măsura amânării plății ratelor la împrumuturi va fi acordată doar celor care nu au restanțe atât la data solicitării, cât și în ultimele șase luni înainte de această dată.

Pentru a beneficia de suspendarea plății ratelor, cei interesați vor trimite celor ce instituției ce le-a acordat împrumutul o solicitare în acest sens, în format tipărit sau prin mijloace electronice de comunicare, la datele de contact stipulate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanță, în cel mult 30 de zile calendaristice de la momentul în care măsura va deveni aplicabilă, notează Avocatnet. Răspunsul creditorului va trebui să vină în alte 30 de zile.

Solicitarea va trebui să fie însoțită de o declarație pe proprie răspundere, din care să rezulte o creștere cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a creșterii prețurilor în contextul crizei actuale, în ultimele trei luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată față de aceeași perioadă a anului trecut.

În plus, vor putea cere amânarea ratelor cei ce nu beneficiază, la data solicitării, de o soluție/ un plan de restructurare a datoriilor agreat cu creditorul în ultimele trei luni anterioare intrării în vigoare a măsurii.

Nu în ultimul rând, vor putea cere aplicarea măsurii doar cei ce nu se află în insolvență/ incapacitate de plată la data solicitării amânării și nu sunt subiectul unei proceduri de executare silită inițiată de un alt creditor.

Alte măsuri sociale și economice anunțate recent sunt acordarea unui ajutor financiar de 700 de lei pensionarilor cu venituri mici și acordarea unei diferențe salariale lucrătorilor din sistemul public. Măsura amânării ratelor la împrumuturi s-a mai aplicat și în 2021 în timpul pandemiei de COVID-19.

Citește și: Poşta Română a început distribuirea voucherelor sociale în cadrul programului "Sprijin pentru România"

Primele loturi de carduri pe care vor fi virate ajutoarele financiare acordate persoanelor aflate în situaţii de deprivare materială sau risc de sărăcie, în cadrul programului "Sprijin pentru România", sunt distribuite de Poşta Română începând de vineri, 10 iunie, informează operatorul naţional poştal, într-un comunicat de presă transmis Agerpres.

"Astăzi, Poşta Română îşi pune la dispoziţia oamenilor, aşa cum o face în fiecare zi, cel mai de preţ capital pe care îl are, poştaşii. Colegii mei au început, de la prima oră a dimineţii, să distribuie rapid loturile de carduri pentru voucherele valorice. Vreau să asigur populaţia că nu trebuie să existe nicio îndoială că nu vom reuşi să ducem această misiune la capăt cu succes, eficient, exact în timpul asumat în acest proiect. Spun asta, pentru că am mare încredere în angajaţii din operaţionalul companiei, care nu sunt la prima experienţă de acest gen. Să nu uităm că Poşta Română are capacitatea logistică necesară, fiind singura companie care are expertiza de a livra orice trimitere, chiar şi în cel mai îndepărtat colţ al ţării", a declarat Valentin Ştefan, directorul general al Poştei Române.

Potrivit sursei citate, angajaţii operatorului naţional de servicii poştale distribuie populaţiei cu venituri reduse un prim lot de peste 35.000 de carduri electronice în judeţele Ilfov, Brăila, Buzău, Olt şi Galaţi. Următorul lot, de aproape 300.000 de carduri, va fi livrat de angajaţii poştali săptămâna viitoare, la nivelul întregii ţări. Dintre acestea, aproximativ 55.000 de carduri vor ajunge la beneficiarii din Bucureşti.

"Această măsură vine în ajutorul a peste 2,5 milioane de români, ceea ce demonstrează, dacă mai era nevoie, cât de dificile sunt vremurile prin care trecem. Suntem obligaţi, la nivelul coaliţiei de guvernare, să îi asigurăm fiecărui cetăţean siguranţa alimentară, prin măsuri consolidate, aşa cum este pachetul 'Sprijin pentru România'. Mă bucur să văd că astăzi au fost distribuite, cu sprijinul factorilor poştali, primele vouchere sociale, chiar mai devreme decât ne asumasem în calendarul iniţial, ca urmare a mobilizării companiilor emitente de carduri, cărora le mulţumesc şi pe această cale", a afirmat Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Distribuirea va fi realizată de Poşta Română la domiciliile beneficiarilor, într-un termen de maximum cinci zile lucrătoare de la primirea acestora din partea emitenţilor autorizaţi, întreaga perioadă de valabilitate a convenţiei fiind de 18 luni de la semnarea documentului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Curs valutar. Moneda națională urcă față de euro

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe