Săptămână complicată la Bursa de la București, cu suișuri și coborâșuri
Performanțele variate ale...
Grupul Amazon.com şi-a anunţat vineri intenţia de a prelua producătorul de aspiratoare robot iRobot Corp, în cadrul unei tranzacţii în numerar cu o valoare de aproximativ 1,7 miliarde de dolari, aceasta fiind cea mai recentă achiziţie a celui mai mare retailer online din lume în domeniul dispozitivelor de tip smart home, transmite Reuters.
Amazon va plăti 61 de dolari pentru fiecare acţiune iRobot, ceea ce înseamnă o primă de 22% faţă de preţul de 49,99 dolari pe acţiune înregistrat de titlurile producătorului aspiratoarelor robot Roomba la închiderea ultimei şedinţe de tranzacţionare.
Pe lângă curăţenie, aspiratoarele robot Roomba, al căror preţ poate ajunge la 1.000 de dolari, colectează şi date cu privire la spaţiile dintr-o gospodărie, date care ar putea fi valoroase pentru companiile care dezvoltă tehnologii de tip smart home.
În perioada pandemiei, cotaţia acţiunilor iRobot a atins un maximum de 197,4 dolari, pe măsură ce consumatorii preocupaţi de igienă au investit în aspiratoare performante. Însă, în al doilea trimestru al acestui an veniturile iRobot au scăzut cu 37% ca urmare a cererii slabe şi a anulării comenzilor făcute de retaileri din America de Nord, Europa, Orientul Mijlociu şi Asia, în condiţiile în care consumatorii îşi regândesc modul în care îşi cheltuie banii din cauza inflaţiei ridicate.
Analiştii sunt de părere că marile companii din sectorul tehnologiei, care dispun de rezerve mari de numerar, ar putea demara un val de fuziuni şi achiziţii, profitând de preţurile atractive din prezent. În al doilea trimestru al acestui an, Amazon dispunea de rezerve de numerar de peste 37 de miliarde de dolari.
Dispozitivele reprezintă doar o mică parte din vânzările totale ale Amazon, care comercializează termostate inteligente, echipamente de securitate, ecrane inteligente încorporate în perete şi recent a lansat un robot care seamănă cu un căţel, denumit Astro.
Constructorul auto rus Avtovaz, care a fost nevoit să îşi suspende o parte din producţie din cauza sancţiunilor internaţionale şi a lipsei de componente, a anunţat miercuri că a decis să le ofere muncitorilor de la uzina din Izhevsk salarii compensatorii în valoare de 3.000 de dolari dacă părăsesc voluntar compania, transmite Reuters.
Grupul francez Renault a decis în luna mai să îşi vândă participaţia majoritară pe care o deţinea la Avtovaz, cel mai mare producător de automobile din Rusia, către un institut de cercetare în schimbul unei sume simbolice de o rublă.
În luna iunie, Avtovaz a reluat producţia unor populare modele de automobile Lada la principala sa uzină de la Togliatti. Însă constructorul rus nu a putut relansa producţia modelului Lada Vesta şi în consecinţă şi-a trimis cei 3.200 de angajaţi de la uzina din Izhevsk în concediu plătit, încă din luna martie.
Miercuri, Avtovaz a cerut angajaţilor de la uzina din Izhevsk, un oraş cu o populaţie de aproximativ 645.000 de locuitori amplasat la 1.200 de kilometri est de Moscova, fie să îşi găsească un nou loc de muncă în cadrul companiei fie să demisioneze de comun acord.
Cei care vor demisiona vor beneficia de un pachet compensatoriu echivalent cu cinci până la şapte salarii medii lunare, sau aproximativ 12 salarii minime pe economie. Valoarea maximă a pachetului compensatoriu se ridică la 183.348 de ruble (3.161 de dolari).
"Avtovaz vrea să sublinieze faptul că firma nu intenţionează să recurgă la concedieri în masă iar măsurile de sprijin propuse personalului au caracter voluntar pentru fiecare angajat", a precizat compania într-un comunicat de presă.
Industria auto din Rusia, puternic dependentă de componente şi echipamente din străinătate, a fost afectată de criza globală de semiconductori şi, recent, de exodul producătorilor străini care au decis să renunţe la operaţiunile din Rusia din cauza războiului din Ucraina.
Având în vedere că multe uzine de asamblare de automobile sunt amplasate în oraşe mici monoindustriale, constructorii ruşi preferă să nu elimine locuri de muncă ci mai degrabă să păstreze angajaţii în concediu plătit sau să introducă un program de lucru redus cu salarii mai mici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...