Ambalajele SGR. Barna Tanczos: ”Lucrurile vor intra într-un făgaş normal”

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Noi reguli care vor intra în vigoare în perioada următoare
Noi reguli care vor intra în vigoare în perioada următoare
Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) porneşte pe 30 noiembrie, astfel că ambalajele care se vor pune pe piaţă după data respectivă trebuie să fie marcate cu sigla ReturRO, iar produsele care nu sunt ambalate corespunzător nu se mai pot pune pe piaţă, a anunţat, joi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

"Sistemul de Garanţie-Returnare este un pas important asumat acum un an şi jumătate. Între timp, din august, într-adevăr lucrurile au intrat într-un ritm la început mai lent, dar recuperează acum. (...) Se finalizează contractele pentru producători şi pentru retaileri, se finalizează locaţiile şi se vor aproba foarte curând locaţiile unde se va face sortarea şi numărarea ambalajelor. Lucrurile merg într-un ritm accelerat. Finanţarea începe să se cristalizeze şi ea. Lucrurile vor intra într-un făgaş normal, cu siguranţă. Ceea ce vă pot spune este că pe 30 noiembrie sistemul porneşte în stadiul în care va fi. Pe 30 noiembrie sistemul porneşte şi nu mai prelungim", a menţionat Barna Tanczos, la conferinţa Pria Environment.

Totodată, de la 30 noiembrie 2023 va intra în vigoare interdicţia de a introduce pe piaţa naţională produse ambalate în ambalajele SGR dacă producătorii nu sunt înregistraţi în SGR sau dacă ambalajele nu sunt marcate corespunzător.

"Va exista cu siguranţă perioadă de tranziţie când produsele ambalate în ambalaje non-SGR trebuie să iasă din piaţă. Pe 30 noiembrie pornim sistemul garanţie-returnare în România", a mai spus ministrul.

Termenul stabilit iniţial a fost 1 octombrie 2022, însă administratorul sistemului de garanţie-returnare a fost numit la sfârşitul lunii august 2022, ducând la această amânare.

Ce înseamnă ambalajele SGR

SGR reprezintă un sistem prin care cetăţenii vor plăti o garanţie de 0,50 bani atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l, inclusiv.

Pentru a fi identificate uşor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locaţie.

Înregistrarea obligatorie în baza de date a sistemului reprezintă etapa preliminară intrării în funcţiune a SGR.

Citește și România a semnat un acord de împrumut cu Banca Mondială

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms

pixel