Ambasadele SUA, atacate cu microunde puternice

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Personalul ambasadelor s-au îmbolnăvit de o boală bizară
Personalul ambasadelor s-au îmbolnăvit de o boală bizară
O boală misterioasă afectează de mai mulți ani personalul și angajații CIA ambasadelor SUA din Cuba, China și Rusia dar și alte țări.

Conform unui recent raport aceste îmbolnăviri ar fi cauzate de de microunde de mare putere, raport întocmit de 19 experți în medicină și alte domenii. Aceștia afirmă că energia direcționată, pulsată prin radiofrecvență este „cel mai plauzibil mecanism” pentru a explica boala, numită sindromul Havana.

Raportul nu clarifică cine a vizat ambasadele sau de ce au fost vizate. Dar tehnologia din spatele armelor suspectate este bine înțeleasă și datează din cursa înarmării din timpul Războiul Rece dintre SUA și Uniunea Sovietică. Armele cu microunde de mare putere sunt în general proiectate pentru a dezactiva echipamentele electronice. Dar, după cum arată rapoartele sindromului Havana, aceste impulsuri de energie pot dăuna și oamenilor.

Originile din Războiul Rece

Aceste tipuri de dispozitive cu energie direcționată cu microunde au apărut la sfârșitul anilor 1960 în SUA și Uniunea Sovietică. Acestea generează impulsuri electrice scurte care au putere electrică foarte mare, ceea ce înseamnă atât tensiune ridicată - până la câțiva megavolți -, cât și curenți electrici mari - zeci de kiloamperi. Aceasta este mai multă tensiune decât liniile de înaltă tensiune și aproximativ cantitatea de curent dintr-un fulger.

China a testat o ARMĂ ORIBILĂ. Nu ucide, dar face RĂU

Cum afectează oamenii

Raportul Academiilor Naționale leagă microundele de mare putere de impactul asupra oamenilor prin efectul Frey. Capul uman acționează ca o antenă de recepție pentru microunde în gama de frecvență joasă. Impulsurile de microunde în aceste frecvențe pot determina oamenii să audă sunete, care este unul dintre simptomele raportate de personalul afectat din ambasadele SUA. Alte simptome pe care le-au raportat persoanele care suferă de sindromul Havana includ dureri de cap, greață, pierderea auzului, senzație de amețeală și probleme cognitive.

Raportul notează că dispozitivele electronice nu au fost întrerupte în timpul atacurilor, sugerând că nivelurile de putere necesare pentru efectul Frey sunt mai mici decât ar fi necesar pentru un atac asupra dispozitivelor electronice. Acest lucru ar fi în concordanță cu o armă cu microunde de mare putere situată la o anumită distanță de ținte. Puterea scade dramatic odată cu distanța, ceea ce înseamnă că unul dintre aceste dispozitive care la țintă ar fi prea mic pentru a afecta electronicele, dar care ar putea induce efectul Frey.

Rușii și chinezii posedă cu siguranță capacitățile de efectua astfel de atacuri cu microunde, precum cele care par să fi fost folosite în Cuba și China. Adevărul a ceea ce s-a întâmplat de fapt cu personalul SUA din Cuba și China - și de ce - ar putea rămâne un mister, dar tehnologia cel mai probabil implicată provine din manualelor de fizică, iar puterile militare ale lumii continuă să o dezvolte și să o desfășoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel