Ambasadele SUA, atacate cu microunde puternice

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Personalul ambasadelor s-au îmbolnăvit de o boală bizară
Personalul ambasadelor s-au îmbolnăvit de o boală bizară
O boală misterioasă afectează de mai mulți ani personalul și angajații CIA ambasadelor SUA din Cuba, China și Rusia dar și alte țări.

Conform unui recent raport aceste îmbolnăviri ar fi cauzate de de microunde de mare putere, raport întocmit de 19 experți în medicină și alte domenii. Aceștia afirmă că energia direcționată, pulsată prin radiofrecvență este „cel mai plauzibil mecanism” pentru a explica boala, numită sindromul Havana.

Raportul nu clarifică cine a vizat ambasadele sau de ce au fost vizate. Dar tehnologia din spatele armelor suspectate este bine înțeleasă și datează din cursa înarmării din timpul Războiul Rece dintre SUA și Uniunea Sovietică. Armele cu microunde de mare putere sunt în general proiectate pentru a dezactiva echipamentele electronice. Dar, după cum arată rapoartele sindromului Havana, aceste impulsuri de energie pot dăuna și oamenilor.

Originile din Războiul Rece

Aceste tipuri de dispozitive cu energie direcționată cu microunde au apărut la sfârșitul anilor 1960 în SUA și Uniunea Sovietică. Acestea generează impulsuri electrice scurte care au putere electrică foarte mare, ceea ce înseamnă atât tensiune ridicată - până la câțiva megavolți -, cât și curenți electrici mari - zeci de kiloamperi. Aceasta este mai multă tensiune decât liniile de înaltă tensiune și aproximativ cantitatea de curent dintr-un fulger.

China a testat o ARMĂ ORIBILĂ. Nu ucide, dar face RĂU

Cum afectează oamenii

Raportul Academiilor Naționale leagă microundele de mare putere de impactul asupra oamenilor prin efectul Frey. Capul uman acționează ca o antenă de recepție pentru microunde în gama de frecvență joasă. Impulsurile de microunde în aceste frecvențe pot determina oamenii să audă sunete, care este unul dintre simptomele raportate de personalul afectat din ambasadele SUA. Alte simptome pe care le-au raportat persoanele care suferă de sindromul Havana includ dureri de cap, greață, pierderea auzului, senzație de amețeală și probleme cognitive.

Raportul notează că dispozitivele electronice nu au fost întrerupte în timpul atacurilor, sugerând că nivelurile de putere necesare pentru efectul Frey sunt mai mici decât ar fi necesar pentru un atac asupra dispozitivelor electronice. Acest lucru ar fi în concordanță cu o armă cu microunde de mare putere situată la o anumită distanță de ținte. Puterea scade dramatic odată cu distanța, ceea ce înseamnă că unul dintre aceste dispozitive care la țintă ar fi prea mic pentru a afecta electronicele, dar care ar putea induce efectul Frey.

Rușii și chinezii posedă cu siguranță capacitățile de efectua astfel de atacuri cu microunde, precum cele care par să fi fost folosite în Cuba și China. Adevărul a ceea ce s-a întâmplat de fapt cu personalul SUA din Cuba și China - și de ce - ar putea rămâne un mister, dar tehnologia cel mai probabil implicată provine din manualelor de fizică, iar puterile militare ale lumii continuă să o dezvolte și să o desfășoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel