Ambițiile climatice ale companiilor petroliere au ajuns într-un ”punct mort”

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Concluzia unui raport
Concluzia unui raport
Principalele companii de petrol și gaze din lume sunt departe de a-și onora angajamentele asumate în cadrul eforturilor globale de reducere a încălzirii globale, ba uneori au renunțat la unele dintre promisiunile făcute, se arată în raportul Carbon Tracker.

„Progresele companiilor de petrol și gaze pentru a-și consolida angajamentele privind emisiile au stagnat, majoritatea rămânând în aceiași parametrii ca anul trecut”, a precizat centrul de reflecție Carbon Tracker în studiul lor. 

Raportul anual de 36 de pagini, Absolute impact 2023, destinat în special investitorilor, face un bilanț al ambițiilor climatice ale celor mai mari 25 de companii de petrol și gaze, inclusiv companii de stat. Un sector care va fi atent analizat în cadrul COP28 din Dubai, la sfârșitul anului.

Conferința ONU privind Clima, unde se anunță o bătălie acerbă privind sfârșitul energiei tradiționale, este chemată să readucă lumea pe traiectoria acordului de la Paris: limitarea încălzirii mult sub 2 grade și, dacă este posibil, la 1,5 grade, comparativ cu era preindustrială. 

Cu toate acestea, raportul constată că multe planuri corporative privind clima se bazează pe metode care nu au fost dovedite la scară largă, cum ar fi captarea și stocarea carbonului, precum și compensarea carbonului. El mai notează că „unele companii revin asupra angajamentelor lor”, precum BP, care și-a redus obiectivul pentru 2030 de reducere a producției de hidrocarburi, de la 40% la 25%. Și Shell, care a anunțat că producția sa de petrol va rămâne stabilă până în 2030.

„Analiza noastră arată că cele mai mari companii de petrol și gaze din lume continuă să pună în pericol investitorii, neplanificând reduceri de producție (de hidrocarburi) în conformitate cu ținta de la Paris de 1,5 grade”, a comentat Mike Coffin, coautor al raportului. Dintre cele 25 de companii, „doar” Eni are obiective „potențial” aliniate cu ținta de la Paris, potrivit think tank-ului. TotalEnergies este pe locul al doilea.

Saudi Aramco, la coadă

Dar dacă Eni se află în fruntea clasamentului pentru al 4-lea an consecutiv, credibilitatea obiectivelor sale poate fi pusă la îndoială „având în vedere că acestea depind de vânzarea activelor, precum și de tehnologii nedovedite de captare și stocare a energiei. ”, spune Carbon Tracker.

„Marile companii europene s-au aflat în fruntea clasamentului, cu obiective constant mai ambițioase decât rivalii lor nord-americani,  cele mai slabe angajamente fiind luate de ExxonMobil și de cinci companii petroliere majoritare de stat: Aramco, Petrobras din Brazilia și Sinopec, PetroChina și CNOOC din China”. rezumă Carbon Tracker în prezentarea sa.

În spatele Eni vine TotalEnergies, care a luat locul Repsol, acum pe locul 3, înaintea BP și Shell. Considerate „mai progresiste” decât concurenții lor, TotalEnergies, Repsol și BP și-au declarat toate obiective de „neutralitate carbon” în 2050 și obiective intermediare până în 2030 „dar obiectivele lor exclud emisiile din anumite activități cheie”, notează Carbon Tracking.

Aproximativ 16 companii, inclusiv ExxonMobil și Conoco, au obiective care acoperă doar emisiile lor operaționale, adică nu acoperă emisiile generate de arderea petrolului și gazelor pe care clienții lor le cumpără, adică de ordinul a 90% din amprenta lor reală de carbon. Companii precum Shell și Equinor au obiective foarte îndepărtate, pentru 2050, „dar fără obiective intermediare absolute”, ceea ce este considerat totuși un pas esențial.

În ultimul loc, Aramco din Arabia Saudită, „este singura companie care își limitează obiectivele de reducere a emisiilor la activele pe care le deține și le operează în totalitate”, subliniază Carbon Tracker, fără a mai vorbi că stabilește un obiectiv de reducere doar în raport cu o creștere viitoare. traiectorie, care de facto își reduce eforturile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Broker de bursă / Foto: Freepik
La benzinărie / FOTO: Freepik
Contabilitate / Foto: Freepik
La bursă / FOTO: Freepik
Vladimir Putin și Donald Trump / Foto: kremlin.ru
Dolari / FOTO: Unsplash
Criptomonede
Hackeri
Credit ipotecar / Foto: Freepik
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
foto: pexels.com
Donald Trump
Completare documente / FOTO: Freepik
Foto: pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
Lansarea dronei germane Rheinmetall KZO în timpul exercițiului Iron Wolf II în Lituania / Foto: NATO / Flickr
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
pexels.com
Donald Trump
Foto: Pexels.com
Contabil
Vladimir Putin și Donald Trump / Foto: kremlin.ru
Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Militar ucrainean / Foto: Serhii Nuzhnenko / Radio Europa Liberă
Foto: Pexels.com
Portul Constanța
Familie plateste cumparaturile la casă

România nu mai este pe primul loc la inflație

România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...


pixel