AmCham România propune direcții strategice esențiale pentru dezvoltarea sustenabilă a României în perioada 2024-2028
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Aderarea la OECD, echilibrarea macro-bugetară, un sistem de educaţie eficient şi performant, un cadru pentru atragerea investiţiilor şi continuarea proiectelor de infrastructură de transport sunt obiectivele strategice ale mandatului 2024-2028, susţin reprezentanţii AmCham România, într-un document de viziune şi recomandări pentru dezvoltarea sustenabilă a României.

În contextul alegerilor generale de la finalul anului 2024, AmCham Romania lansează ediţia a 7-a a documentului de viziune şi recomandări pentru agenda economică în mandatul 2024-2028, "Priorităţi pentru România". Prin acest demers, AmCham Romania aduce în atenţia viitorilor decidenţi temele care în viziunea comunităţii de afaceri trebuie să fie centrale în dezbaterile din perioada premergătoare alegerilor şi în planurile de guvernare propuse pentru următorii 4 ani, informează un comunicat al organizaţiei remis AGERPRES.

Aderarea la OCDE și reforme economice pentru creșterea competitivității

"Membrii AmCham sunt preocupaţi de prezent, dar şi de viitor, de evoluţia economiei şi societăţii pe termen mediu şi lung. Aceasta este şi perspectiva ediţiei de anul acesta a documentului programatic Priorităţi pentru România. Ne-am propus să oferim un răspuns la două întrebări esenţiale: Care este progresul pe care România l-a făcut în ultimii patru ani şi ce mai trebuie făcut ca finalul următorului mandat să găsească România în stadiul de dezvoltare pe care ni-l dorim cu toţii. Am inclus în această ediţie cele mai relevante intervenţii de politică publică în viziunea AmCham. Suntem convinşi că implementarea eficientă şi la timp a reformelor şi investiţiilor recomandate va duce România acolo unde îi este locul: către statutul de membru OCDE, în poziţia de lider în regiune, cu un rol important în reconstrucţia Ucrainei, între primele 10 economii din UE, şi către consolidarea relaţiilor economice cu SUA", a subliniat Cristian Sporiş, preşedintele AmCham.

Priorităţi pentru România 2024 - 2028 structurează viziunea şi direcţiile strategice ale membrilor AmCham pentru următorii patru ani, integrând recomandările pe care le avansează în mod constant în dialogul cu decidenţii. Documentul ia în considerare contextul global şi regional, mega-tendinţele care impun transformări în economia globală şi pe care România nu le poate ignora, dar şi obiectivele de ţară asumate de România în plan intern şi în relaţie cu partenerii internaţionali.


"Atragem atenţia asupra celor mai mari riscuri, dar subliniem şi oportunităţile. Sunt ultimii ani în care România va avea acces la finanţare majoră pentru convergenţa cu UE, dar şi ani cruciali pentru înscrierea într-o traiectorie fiscal-bugetară sustenabilă. Mandatul 2024-2028 se suprapune cu anii premergători orizontului 2030 pentru care sunt asumate ţinte ambiţioase în materie de sustenabilitate şi protecţia mediului. În aceşti ani, noile tehnologii vor fi atins nivele de maturitate care le vor accentua impactul la scară largă, iar România trebuie să grăbească semnificativ pasul pentru recuperarea decalajelor. Priorităţi pentru România este apelul AmCham Romania pentru asumarea la toate nivelele decizionale a obiectivelor de ţară şi pentru implementare susţinută, responsabilă şi coordonată. Este, în esenţă, un apel la viziune, acţiune imediată şi orientare către viitor", a punctat Daniela Nemoianu, vicepreşedinte AmCham România.

Raportul abordează obiective de ţară generale, dar şi 10 domenii cheie care sunt, însă, interconectate. Avansul într-unul dintre paliere va cataliza îmbunătăţiri majore şi în celelalte. Unul dintre mesajele principale ale acestei ediţii este că pentru a înregistra un progres real şi durabil, România are nevoie de o abordare coordonată, sinergică, care să asigure progresul în domenii multiple.

"Urmează ani asupra cărora planează urgenţa nu doar pentru a reduce disparităţile, dar şi pentru a transforma progresul tehnologic fără precedent în prosperitate reală pentru societate şi economie. Deloc de neglijat, România se află în cel mai complicat context regional din ultimele trei decenii, iar următorii ani vor fi cruciali nu doar pentru consolidarea securităţii naţionale, dar şi pentru întărirea rolului geostrategic în cadrul NATO. Pentru a gestiona acest context, România are nevoie de o viziune strategică, clară şi sustenabilă, pe termen mediu şi lung. Fiecare strategie sectorială, politică publică şi decizie trebuie să integreze oportunităţile, să anticipeze tendinţele globale şi să minimizeze riscurile macroeconomice", a declarat Dinu Bumbăcea, vicepreşedinte AmCham România.

Echilibrarea macro-bugetară și convergența economică, priorități-cheie

Cele cinci obiective transversale pe care AmCham le propune se referă la domenii strategice, iar pentru realizarea acestora recomandă: continuarea reformelor pentru alinierea politicilor economice şi sociale la standardele OCDE, esenţială pentru creşterea competitivităţii şi atragerea investiţiilor; echilibrare macro-bugetară & un nou model de convergenţă economică; Educaţia, garanţia dezvoltării celorlalte structuri sociale şi economice; infrastructură de transport pentru a creşte mobilitatea, accesul, siguranţa, competitivitea economică; atragerea şi sprijinirea investiţiilor în România, accent pe investiţiile cu valoare adăugată mare.

Priorităţi pentru România 2024 - 2028 propune şi o serie de obiective şi măsuri sectoriale pentru domenii în care membrii AmCham România activează, domenii relevante pentru economie per ansamblu.

Pentru fiecare din cele 10 sectoare, principalele recomandări vizează direcţii precum: fiscalitate, economie digitală, energie, mediu şi sustenabilitate, sănătate, fonduri structurale, piaţa muncii, pieţe de capital, guvernanţă corporativă, turism.

Organizaţia menţionează că deşi nu este o analiză exhaustivă, Priorităţi pentru România 2024- 2028 oferă o radiografie a stării de fapt şi un inventar de măsuri care trebuie să fie pe agenda dialogului public privat şi adoptate cu prioritate pentru ca România să-şi realizeze potenţialul de prosperitate socio-economică, într-o manieră sustenabilă pe termen mediu şi lung.

AmCham Romania precizează că va promova recomandările în consultările viitoare cu decidenţii responsabili cu stabilirea parcursului României pentru anii următori şi cu implementarea măsurilor recomandate.

Camera de Comerţ Americană în România - AmCham Romania este cea mai reprezentativă asociaţie de afaceri, recunoscută pentru facilitarea unui dialog public privat consistent pe marginea agendei economice şi pentru contribuţia la întărirea relaţiilor economice dintre România şi Statele Unite. Cu peste 30 de ani de prezenţă în România, AmCham reuneşte în prezent peste 570 de companii americane, internaţionale şi româneşti cu investiţii cumulate de peste 30 miliarde de dolari în România.

Companiile membre AmCham asigură împreună peste 250.000 de locuri de muncă şi generează o cifră de afaceri cumulată de peste 65 miliarde euro. Fiecare 1 milion de euro suplimentar la cifra de afaceri creează alte 10 locuri de muncă în economie. Membrii AmCham Romania activează în 32 de sectoare economice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dunărea la Baziaș
Lapte / FOTO: Freepik
Bursa de la București / FOTO: Facebook
China / FOTO: Freepik

În Asia, influența Chinei bate pasul pe loc

Ponderea Washingtonului rămâne predominantă în Asia,...

Banca Transilvania
BASF / FOTO: Wikipedia
Lingouri de argint
Inundații la Budapesta

Vârful viituri pe Dunăre va fi atins pe 2 și 3 octombrie

Directorul general al Administraţiei Naţionale Apele...

BERD
Bursa din Hong Kong / FOTO: Wikipedia
Port comercial / FOTO: Freepik

Ce face Rusia pentru a intra pe noi piețe de cereale

A elaborat un plan concret și ambițios pe care se pare...

Câmp petrolier
Euro / sursa foto: Freepik.com

Franţa se împrumută la dobânzi mai mari decât Spania

Așa ceva nu s-a mai întâmplat în ultimii 18 ani. 

Curs valutar. Pexels.com
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
Spania / sursa foto: Freepik.com
Întâlnirea ministrului Sebastian Burduja cu delegația din Emiratele Arabe Unite
ANCOM
Elveția

pixel