Americanii au schimbat evoluția pieței petrolului. Cotațiile au scăzut cu 2%
Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
Ce se întâmplă la bursă
Ce se întâmplă la bursă
Prețul petrolului și-a inversat cursul și a pierdut, miercuri, peste 2%, după ce datele guvernamentale au arătat că rafinăriile americane au crescut producția, atenuând temerile legate de un deficit de aprovizionare.

Astfel, la ora 12:05 p.m. ET (1605 GMT), petrolul Brent a scăzut cu 2,41 cenți, sau 2,4%, până la 109,52 dolari pe baril, în timp ce țițeiul american marca West Texas Intermediate (WTI) a pierdut 2,5 cenți, sau 2,2%, la 109,85 dolari pe baril.

Pentru prima dată din mai 2020, Brent a coborât, marți, sub valoarea barilului WTI și s-a tranzacționat încă la un preț neobișnuit de scăzut din cauza cererii puternice de export și a restrângerii stocurilor de țiței din SUA.

Stocurile de țiței din SUA au scăzut cu 3,4 milioane de barili săptămâna trecută, potrivit datelor guvernamentale, o diminuare neașteptată, în condițiile în care rafinăriile au crescut producția ca răspuns la stocurile reduse de produse și la exporturile aproape record care au forțat prețurile la motorină și benzină să atingă niveluri record în SUA. 

Utilizarea capacității pe coasta de est și pe coasta Golfului a fost de peste 95%, plasând aceste rafinării aproape de cele mai înalte rate de operare posibile. "Deși la prima vedere raportul a fost extraordinar de optimist, rafinăriile se grăbesc să pună pe piață mai multe produse”, a comentat John Kilduff, partener la Again Capital LLC, citat de agențiile de presă.

Citește și Bruxelles oferă 2 miliarde euro țărilor cele mai dependente de petrolul rusesc

De asemenea, ambele referințe au renunțat la creșterile anterioare de 2-3 dolari pe baril, din cauza unei schimbări a sentimentului de risc, pe măsură ce piețele de acțiuni au scăzut, a venit în completare Giovanni Staunovo, analist la UBS.

Eșecul Uniunii Europene de a convinge Ungaria să-și ridice veto-ul asupra embargoului propus asupra petrolului rusesc a sporit presiunea asupra prețurilor, deși unii diplomați se așteaptă ca un acord privind o interdicție treptată să fie convenit la summitul de la sfârșitul lunii mai.

În ceea ce privește cererea, speranțele de relaxare suplimentară a blocajului din China au stimulat așteptările de redresare. Autoritățile au permis ca 864 de instituții financiare din Shanghai să își reia activitatea, au declarat miercuri surse, iar China a relaxat unele reguli privind testul COVID pentru călătorii din SUA și din alte țări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel