Pe măsură ce data de 20 februarie, când se presupune că Rusia ar putea demara operațiunea de invadare a Ucrainei, presa de specialitate oferă tot mai multe detalii despre performanțele armelor americane. S-a aflat, astfel, că, recent, a fost testată cu succes racheta Advanced Anti-Radiation Guided Missile-Extended Range (AARGM-ER). Racheta avansată anti-radiații ghidată cu rază de acțiune extinsă (AARGM-ER), cu rază de acțiune extinsă. Potrivit biroului de presă al Northrop Grumman, racheta a lovit cu succes o țintă terestră convențională.
Compania a precizat că racheta a testul a avut loc pe 21 ianuarie. Lansată de la bordul unui avion F/A-18 Super Hornet, AARGM-ER a lovit o țintă la sol. Proiectilul, descris drept "ucigașul" sistemelor de rachete sol-aer (SAM) S-400 Triumf ale Rusiei, a identificat și a distrus o stație radar.
Racheta este o versiune îmbunătățită și perfecționată a rachetei AGM-88E High-speed Anti-Radiation Missile (HARM). AARGM-ER a primit un nou focos și un nou motor, ceea ce a sporit viteza de deplasare a armei, precum și raza de acțiune a acesteia. Racheta poate fi transportată de toate variantele F-35 Lightning II, precum și de aeronavele de punte F/A-18E/F Super Hornet și EA-18G Growler.
Pentru avioane poloneze
Polonia ar putea cumpăra rachete AARGM. Potrivit publicației Defence24, respectivele proiectile ar putea intra în dotarea avioanelor de luptă poloneze F-16 Fighting Falcon și F-35 Lightning II.
Nu este exclus ca rachetele AARGM să fie folosite, dacă situația o va impune, pentru un atac împotriva Republicii Belarus, scrie aceeași publicație. "Posibila introducere a AARGM-urilor pe lista echipamentelor destinate avioanelor F-16 va permite, de asemenea, pregătirea unei baze de date privind amenințările, inclusiv pe baza zborurilor efectuate în apropierea granițelor Poloniei cu regiunea Kaliningrad și Belarus", scrie publicația.
Citește și Rusia deplasează rachete Iskander la granița sa de vest. Conflictul este aproape
Defence24 notează că "programul de rachete antiradar AARGM reprezintă un exemplu de dezvoltare treptată a capacităților necesare pe câmpul de luptă modern. În special, în timpul primei faze a proiectului (varianta AGM-88E AARGM), principala atenție a fost acordată componentei radioelectronice, în timp ce a doua fază (AGM-88G AARGM-ER) s-a concentrat asupra motorului și a focosului, eea ce a permis creșterea razei de acțiune a rachetei și integrarea acesteia în avioanele de luptă moderne.
Publicația asigură că AGM-88G Advanced Anti-Radiation Guided Missile-Extended Range - AARGM-ER va fi "un instrument important pentru avioanele de luptă F-35 pentru a combate elementele de restricție a manevrelor. "Racheta de mare viteză va fi capabilă să lovească ținte la distanțe relativ mari într-un timp scurt, păstrând în același timp caracteristicile de vizibilitate redusă", se arată în publicație.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...