Americanii au testat arma care-i lasă pe ruși fără RACHETE

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Incident militar
Incident militar
Compania Northrop Grumman a efectuat o nouă lansare de testate a rachetei AARGM-ER, descrisă de experții militari drept arma care ”ucide” rachetele rusești S-400 Triumf, extrem de lăudate de președintele Vladimir Putin.

Pe măsură ce data de 20 februarie, când se presupune că Rusia ar putea demara operațiunea de invadare a Ucrainei, presa de specialitate oferă tot mai multe detalii despre performanțele armelor americane. S-a aflat, astfel, că, recent, a fost testată cu succes racheta Advanced Anti-Radiation Guided Missile-Extended Range (AARGM-ER). Racheta avansată anti-radiații ghidată cu rază de acțiune extinsă (AARGM-ER), cu rază de acțiune extinsă. Potrivit biroului de presă al Northrop Grumman, racheta a lovit cu succes o țintă terestră convențională. 

Compania a precizat că racheta a testul a avut loc pe 21 ianuarie. Lansată de la bordul unui avion F/A-18 Super Hornet, AARGM-ER a lovit o țintă la sol. Proiectilul, descris drept "ucigașul" sistemelor de rachete sol-aer (SAM) S-400 Triumf ale Rusiei, a identificat și a distrus o stație radar.

Racheta este o versiune îmbunătățită și perfecționată a rachetei AGM-88E High-speed Anti-Radiation Missile (HARM). AARGM-ER a primit un nou focos și un nou motor, ceea ce a sporit viteza de deplasare a armei, precum și raza de acțiune a acesteia. Racheta poate fi transportată de toate variantele F-35 Lightning II, precum și de aeronavele de punte F/A-18E/F Super Hornet și EA-18G Growler.

Pentru avioane poloneze

Polonia ar putea cumpăra rachete AARGM. Potrivit publicației Defence24, respectivele proiectile ar putea intra în dotarea avioanelor de luptă poloneze F-16 Fighting Falcon și F-35 Lightning II. 

Nu este exclus ca rachetele AARGM să fie folosite, dacă situația o va impune, pentru un atac împotriva Republicii Belarus, scrie aceeași publicație. "Posibila introducere a AARGM-urilor pe lista echipamentelor destinate avioanelor F-16 va permite, de asemenea, pregătirea unei baze de date privind amenințările, inclusiv pe baza zborurilor efectuate în apropierea granițelor Poloniei cu regiunea Kaliningrad și Belarus", scrie publicația.

Citește și Rusia deplasează rachete Iskander la granița sa de vest. Conflictul este aproape

Defence24 notează că "programul de rachete antiradar AARGM reprezintă un exemplu de dezvoltare treptată a capacităților necesare pe câmpul de luptă modern. În special, în timpul primei faze a proiectului (varianta AGM-88E AARGM), principala atenție a fost acordată componentei radioelectronice, în timp ce a doua fază (AGM-88G AARGM-ER) s-a concentrat asupra motorului și a focosului, eea ce a permis creșterea razei de acțiune a rachetei și integrarea acesteia în avioanele de luptă moderne.

Publicația asigură că AGM-88G Advanced Anti-Radiation Guided Missile-Extended Range - AARGM-ER va fi "un instrument important pentru avioanele de luptă F-35 pentru a combate elementele de restricție a manevrelor. "Racheta de mare viteză va fi capabilă să lovească ținte la distanțe relativ mari într-un timp scurt, păstrând în același timp caracteristicile de vizibilitate redusă", se arată în publicație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României

pixel