Americanii ne scapă de birocrație? România cere 111 autorizații care se emit de 43 de instituții publice

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
David Turk
David Turk
Secretarul adjunct în Departamentul de Energie al SUA, David Turk, a avut o întrevedere cu premierul româniei Nicolae Ciucă și alți câțiva miniștrii din cabinet pentru prezentarea raportului final al proiectului "Comprehensive redesign of the licensing system in Romania".

David Turk a subliniat arătat că România are o mare problemă privind acordarea de licențe iar redefinirea acestui aspect este extrem de important pentru dezvoltarea țării.

Oficialul american a spus că este importantă reducerea birocrației și este deosebit de mulțumit că a putut participa la raportului final al proiectului "Comprehensive redesign of the licensing system in Romania".

Reprezentantul Departamentului de Energie al SUA a spus că în această perioadă în care toată lumea se confruntă cu mari provocări economice este important ca răspunsul să fie prin reforme pentru a face față actualelor probleme.

”România este o poveste de succes pentru Europa. Procesul de conversie a țării s-a desfășurat foarte rapid în ultimii ani, iar acest lucru este important că continue și în următorii ani”, a spus David Turk însă a arătat că totuși există o problemă legată de productivitate, care s-a îmbunătățit dar care trebuie să fie în atenția Guvernului și mai departe.

În acest context, oficialul american a atras atenția că inovației nu i se acordă suficientă importanță iar în acest sens este necesară reducerea birocrației pentru acest gen de activitate. Acest lucru va duce în cele din urmă și la îmbunătățirea productivității.

Despre mediul în care afacerile se desfășoară în România, raportul arată cât de restrictiv este mediul iar dacă se merge mai adânc în raportul  ”Comprehensive redesign of the licensing system in Romania” arată că procedurile de obținere a licențelor este o problemă: ”Să începi o afacere în România nu este o problemă. Problema este cu obținerea licențelor și aprobărilor pentru ca o afacere să înceapă să funcționeze. Turk a dat exemplul modului în care se obțin aprobările pentru mediu, sănătate, incendiu etc. Despre aceste probleme se vorbește în raport  cât și despre modul în care acestea se pot rezolva”.

David Turk a atras atenția că în România se cer 111 aprobări de la 43 de instituții publice și în raport s-a încercat să se simplifice lucrurile și a fost dezvoltat un ghid legislativ care va ajuta la rezolvarea acestor probleme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Tanczos Barna, Ilie Bolojan și Cseke Attila
Agenția Fitch Ratings
Trafic intens pe autostradă / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Fermierii vor fi mai protejați / Foto: Freepik
Curtea Constituțională
Muncitor
Ciprian Șerban, ministrul Transporturilor
Muncitori în fața unui panou de comandă / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar
Bursa de Valori București
Fermieri / Foto: Freepik
Antifraudă
Urmările unei furtuni violente
Judecătorie / Foto: Freepik
TVA / Grafică: DCBusiness
Dragoș Pâslaru
Contor pentru energie electrică
Chris Țurlică, fondatorul MaintainX
Ilie Bolojan în Parlament / Foto: George Călin / Inquam Photos

Moţiunea de cenzură, respinsă de Parlament

Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...

ANRE
Curs valutar BNR
Nicușor Dan

Nicușor Dan: Fără creșterea TVA, o afirmație corectă!

Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...

La benzinărie / FOTO: Freepik
ROBOR scade, o veste bună
Guvenul vrea mai mulți bani

Se taie scutirile! Guvernul bagă la plată copiii și bolnavii

Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...

Criză de apă în Marea Britanie / Foto: Freepik
Banca Națională a României

pixel