Imaginile surprinse de echipaleje avioanele militare americane arată clar că balonul chinez care a survolat Statele Unite săptămâna trecută a fost echipat cu instrumente de spionaj și nu era destinat cercetătorilor meteorologice, au declarat oficiali americani.
Așa cum reiese din instantaneele realizate de avioanele de recunoaștere U2, hardware-ul balonului „a fost conceput pentru a spiona, pentru a observa și strânge informații, pentru că nu are nimic în comun cu echipamentul specific unui balon meteorologic”, a declarat un înalt oficial de la Departamentul de Stat al SUA, sub condiția anonimatului.
Panouri solare suficient de puternice
„Avea numeroase antene, capabile, după toate probabilitățile, să colecteze și să geolocalizeze comunicațiile”, a adăugat același responsabil american, citat de agențiile de presă. Potrivit precizărilor sale, balonul „era echipat cu panouri solare suficient de mari pentru a furniza energia necesară funcționării mai multor senzori și dispozitive de strângere de informații”, a subliniat aceeași sursă.
Washingtonul a doborât sâmbătă un balon în largul coastei sale atlantice, aparat care reușise să survoleze deja obiective militare sensibile și care fusese descris de Beijing drept „aeronava civilă folosită în scopuri de cercetare, în principal meteorologice”.
Această ”coliziune” diplomatică l-a determinat pe șeful diplomației americane Antony Blinken să amâne o vizită în China, deplasare care ar fi trebuit să mai atenueze din tensiunile acumulate între cele două țări și, de ce nu, să deschisă calea spre o nouă apropiere între Washington și Beijing, atât cât ar fi fost posibil, desigur.
Autoritățile americane strâng acum resturile balonului răspândite pe o rază destul de mare în apele Atlanticului, nu departe de coasta Carolinei de Sud. Un oficial FBI, implicat în procesul de examinare a acestor rămășițe, a spus că doar o „mică parte” din echipamentul de supraveghere a fost recuperată.
„Dar sunt, totuși, destule de puține piese aduse la FBI”, a spus el, adăugând că sunt studiate la laboratoarele poliției federale din Quantico, Virginia. Majoritatea echipamentelor, inclusiv panourile solare mari, s-au scufundat la o adâncime de 14 metri când balonul a fost doborât sâmbătă.
Legătură „directă” cu armata chineză
FBI nu a precizat dacă aceste părți au fost localizate, dar a avertizat că vremea rea ar putea împiedica recuperarea lor. Statele Unite consideră că balonul era controlat de armata chineză și făcea parte dintr-o flotă trimisă de Beijing în peste 40 de țări de pe cinci continente în scopuri de spionaj.
„Suntem convinși că producătorul acelei mingii uriașe are o legătură directă cu armata chineză”, a adăugat înaltul oficial al Departamentului de Stat. El a indicat că Washingtonul cântărește posibile măsuri împotriva entităților chineze legate de acel obiect, fiind vorba de posibile sancțiuni.
În cadrul unei audieri în Congres, un oficial de la Pentagon a apărat decizia armatei americane de a nu doborî balonul în largul Alaskăi imediat ce acesta a intrat în spațiul aerian al SUA, pe 28 ianuarie.
Ar fi fost mult mai dificil și „extrem de periculos” să-l recuperăm în apele înghețate ale Pacificului de Nord, la peste 5.000 de metri adâncime, a remarcat Melissa Dalton, responsabilă pentru America de Nord la Ministerul Apărării.
„L-am monitorizat și evaluat continuu și am aflat mai multe despre capacitățile și tehnicile de spionaj ale Chinei”, a spus ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...