"Trebuie să ştiţi că principiul de la care se pleacă în paşii de urmat este unul foarte simplu: nu lăsaţi administraţia fiscală să nu vă răspundă la solicitările dumneavoastră. Aveţi o abordare proactivă....Un mod de a convinge autoritatea fiscală este să mergeţi proactiv în discuţii, în audienţă, să le explicaţi cu scrisori şi grafice concrete ce vreţi de la dânşii. În primul rând cum începe amnistia? Printr-o notificare de intenţie. Care este consecinţa directă a acestei notificări? Se emite o decizie de amânare la plată. Care sunt efectele acestei decizii de amânări la plată? Foarte simplu, acele obligaţii accesorii pe care vreţi să le anulaţi nu mai sunt scadente şi autoritatea fiscală nu mai poate să vă execute silit pentru aceste accesorii. Până când? Până la 15 decembrie 2020, indiferent dacă dumneavoastră veţi face sau nu o cerere de anulare", a spus Emanuel Băncilă, la webinarul "Noua amnistie fiscala. Beneficiari, condiţii şi termene".
Majorări salariale consistente de la 1 iulie. Cine sunt beneficiarii
El a explicat că ulterior autoritatea fiscală purcede la verificarea vectorului fiscal, pentru că vrea să vadă care sunt tipurile de declaraţii şi mai ales dacă declaraţiile au fost stabilite cu certitudine. În cazul în care consideră că nu toate declaraţiile din vectorul fiscal au fost stabilite într-o modalitate pe care ei o consideră că ar fi făcută de contribuabil au obligaţia să îi îndrume.
De asemenea, instituţia are obligaţia să emită un certificat fiscal în termen de 5 zile de la notificarea intenţiei.
"Bineînţeles, ca de fiecare dată este un termen extrem de ambiţios. Chiar am sunat ieri la autoritatea fiscală pentru mai mulţi contribuabili şi răspunsul a fost "nici măcar nu ştim despre amnistia fiscală, d-apoi să ştim cum s-o aplicăm", întrebarea noastră fiind "Dacă începem cu notificări din acest moment aşteptaţi normele de aplicare care urmează să vină în termen de 30 de zile sau putem să derulăm procedura?" Bineînţeles o normă de aplicare nu poate să împiedice punerea în aplicare a legii sau executarea legilor şi ca atare opinia noastră este că se poate începe în data de 14 mai procedura de amnistie", a mai spus Emanuel Băncilă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...
China face un pas înainte în...
A încetat din viaţă Papa Francisc.
Cristina Popescu, directorul...
Șocul comercial declanșat de...
Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...
China acuză SUA de abuz...
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...
Cifrele săptămânii de la Bursa...
Potrivit unui studiu, circa 15%...
Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...
Preşedintele Renault,...
Un avion Boeing destinat Chinei...
Numărul locuinţelor asigurate...
Redacţia DC Business vă urează...
Grupaj de ştiri.
În noile condiții generate de războiul tarifelor,...
Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...
Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...