ANAF, noi reglementări privind redirecționarea unor sume din impozit. Ordin publicat în Monitorul Oficial
Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: pexels.com
Foto: pexels.com
A fost publicat în Monitorul Oficial un ordin pentru aprobarea Procedurii privind comunicarea de către organul fiscal a datelor de identificare a contribuabililor și a sumelor redirecționate din impozitul datorat către entitățile beneficiare, în baza acordului contribuabilului, precum și a modelului și conținutului unor formulare.

1. Prezenta procedură reglementează următoarele aspecte:

a) transmiterea de către contribuabilii care au dispus redirecționarea unor sume din impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor/impozitul pe venitul persoanelor fizice a acordului privind comunicarea de către organul fiscal central competent către entitățile beneficiare a informațiilor referitoare la numele și prenumele/denumirea și codul de identificare fiscală ale contribuabilului, precum și sumele redirecționate de acesta;

b) comunicarea de către organul fiscal către entitățile beneficiare a informațiilor prevăzute la lit. a).

2. Prezenta procedură se aplică de către compartimentul cu atribuții de gestiune registru contribuabili și declarații fiscale persoane juridice și/sau fizice din cadrul organului fiscal central competent, după caz, denumit în continuare compartiment de specialitate.

3. Prin organ fiscal central competent se înțelege:

a) în cazul plătitorilor de impozit pe profit/impozit pe venitul microîntreprinderilor, organul fiscal competent pentru administrarea creanțelor fiscale datorate de către contribuabil;

b) în cazul persoanelor fizice:

— organul fiscal central în a cărui rază teritorială contribuabilul are adresa unde își are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiește efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România;

— organul fiscal central competent, potrivit legii, pentru administrarea contribuabililor persoane fizice fără domiciliu fiscal în România.

4. Comunicarea informațiilor prevăzute la pct. 1 lit. a) către entitățile beneficiare se realizează de organul fiscal central competent în baza acordului scris, exprimat în prealabil de contribuabilii care au dispus redirecționarea sumelor din impozitul datorat.

 

Transmiterea acordului privind comunicarea către entitățile beneficiare a datelor de identificare a contribuabilului care a dispus redirecționarea unor sume din impozitul datorat, precum și a sumelor redirecționate de acesta

 

5. Contribuabilii care au dispus redirecționarea unor sume din impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor/impozitul pe venitul persoanelor fizice transmit organului fiscal central competent acordul privind comunicarea către entitățile beneficiare a datelor de identificare și a sumelor redirecționate, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 la ordin.

6. (1) Acordul se transmite organului fiscal central competent, după cum urmează:

a) în cazul plătitorilor de impozit pe profit/impozit pe veniturile microîntreprinderilor, prin mijloace electronice de transmitere la distanță;

b) în cazul persoanelor fizice, direct la registratura organului fiscal, prin poștă cu confirmare de primire sau prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual” (SPV).

(2) Acordul se transmite de către contribuabil sau de către împuternicitul acestuia, desemnat potrivit Legii nr. 207/2015
privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

7. (1) Compartimentul de specialitate organizează evidența acordurilor primite.

(2) Evidența cuprinde următoarele informații:

a) numărul și data înregistrării acordului la organul fiscal;

b) datele de identificare a contribuabilului: codul de identificare fiscală, denumirea/numele și prenumele, domiciliul fiscal;

c) datele de identificare a entității beneficiare înscrise în acord: codul de identificare fiscală, denumirea/numele și prenumele, domiciliul fiscal.

8. Compartimentul de specialitate verifică dacă datele înscrise în acord corespund cu datele din evidențele constituite pe baza formularelor 177 „Cerere privind redirecționarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor”, 212 „Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”, 230 „Cerere privind destinația sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat” sau „Situație centralizatoare a datelor cuprinse în formularul 230”, după caz.

9. (1) În situația în care compartimentul de specialitate constată neconcordanțe între datele înscrise în acord și cele din evidența fiscală, acordul se clasează.

(2) Compartimentul de specialitate transmite contribuabilului o notificare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 4 la ordin, prin care îi comunică că acordul a fost clasat, întrucât au fost identificate neconcordanțe între datele din acord și cele din evidența fiscală.

(3) Contribuabilul poate depune un nou acord privind comunicarea către entitățile beneficiare a datelor de identificare și a sumelor redirecționate din impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor/impozitul pe veniturile persoanelor fizice.

 

Comunicarea informațiilor către entitățile beneficiare


10. Compartimentul de specialitate verifică dacă, în cazul contribuabililor care au transmis acorduri corecte, cererile de redirecționare au fost soluționate și centralizează pe codul de identificare fiscală al entității beneficiare informațiile privind datele de identificare a contribuabililor care au dispus redirecționarea sumelor către respectiva entitate, precum și sumele redirecționate de aceștia, conform borderoului transmis unității de trezorerie.

11. Compartimentul de specialitate comunică entităților beneficiare informații privind datele de identificare a contribuabililor și cuantumul sumelor redirecționate, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3 la ordin.

12. Informațiile se comunică entităților beneficiare, lunar, până la data de 10 a fiecărei luni.

13. (1) Comunicarea informațiilor către entitățile beneficiare se realizează prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual”
(SPV).

(2) În cazul în care beneficiarul sumelor redirecționate este o persoană fizică care nu este înregistrată în SPV, informațiile se transmit conform art. 47 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

14. Acordul se arhivează la dosarul contribuabilului

Documentul complet poate fi studiat aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Urmările inundațiilor / Foto: Apele Române
Foto: Pexels.com
X, sursa foto: Freepik.com
Grafica: Mihai Ciobanu
Booking.com sursa foto: Wikimedia Commons / Travelarz
Uzină auto / sursa foto: Freepik.com / Phonlamaistudio
Construcții / sursa foto: Freepik.com
Acțiunile europene au crescut
Foto: pexels.com
Contribuabilii nu mai pot depune hârtii la ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Teresa Ribera / sursa foto: Wikimedia Commons
Grivne / sursa foto: Freepik.com

Banca Centrală a Ucrainei a menținut dobânda cheie la 13%

Banca centrală a Ucrainei a menținut joi rata dobânzii...

Blackout / FOTO: Freepik

Pană de curent în cartierul Pajura, din București

S-a oprit brusc imediat după ora 14,00. Televizoarele...

Agenție BRD
Dunărea

Când ajunge în România vârful debitului Dunării

Vârful de debit pe Dunăre se va înregistra, probabil,...

Energie electrica
Apele Dunării au ajuns la nivelul Parlamentului de la Budapeste / Foto: Katalin Faggyas

Dunărea la Budapesta a ajuns la nivelul Parlamentului

În ultimele zile, Dunărea și-a depășit malurile, cauzând...

Se apropie o zi importantă pentru burse / FOTO: Unsplash
Alexandru Petrescu, șeful ASF
Centru de date / Foto: Freepik
Bloc de locuințe din Harkov, bombardat de Rusia
Bundesbank / FOTO: Wikipedia
Rabla. Foto: Pexels.com
Porumb

China spune stop acestor importuri din Statele Unite

Schimbări importante în preferințele comerciale ale...

Inundații / Foto: IGSU
Haga / FOTO: Freepik

Orașul Haga ia cu asalt reclamele pentru combustibili fosili

În cazul olandezilor este o premieră mondială. În Este o...

Mașini în parcare / Foto: Freepik

Piața auto, în cădere liberă în Europa

Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană...


pixel