Ştirile dimineţii. Cele mai importante informaţii, la început de zi
Grupaj de ştiri. Click pe...
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat clarificări importante privind aplicarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, ca urmare a modificărilor aduse de Hotărârea de Guvern nr. 1393/2024. Măsurile intră în vigoare începând cu anul fiscal 2024 și aduc lămuriri legate de condițiile de eligibilitate și aplicarea normelor fiscale pentru firmele mici.
Printre principalele clarificări se numără:
Condițiile de eligibilitate: Persoanele juridice române cu acționari care dețin direct sau indirect până la 25% din drepturile de vot sau din titlurile de participare pot aplica pentru impozitul micro, conform art. 47 alin. (1) din Codul Fiscal.
Calculul participațiilor indirecte: Normele includ exemple practice pentru determinarea cotelor deținute, în baza art. 47 alin. (1^1).
Depunerea situațiilor financiare: Se clarifică faptul că referințele la situațiile financiare anuale vizează exclusiv persoanele juridice române care nu și-au îndeplinit obligațiile pentru exercițiul financiar anterior (N-2).
Reguli pentru ieșirea din sistem: Se detaliază situațiile în care firmele ies din sistemul de impunere pe venituri micro, în funcție de depunerea sau nedepunerea situațiilor financiare la termen.
Baza impozabilă și cotele de impozitare: Normele precizează modul de calcul al bazei impozabile și cotele aplicabile – 1% și 3% – pentru diverse categorii de firme.
De asemenea, sunt enumerate excepțiile, specificând persoanele juridice care nu pot aplica regimul fiscal pentru microîntreprinderi, conform prevederilor Codului Fiscal.
Modificările au fost publicate în Monitorul Oficial al României, nr. 1125/11.11.2024, și sunt reglementate prin HG nr. 1393/2024. Aceasta include și modificări legate de schema de „Ajutor de minimis” pentru producția de legume cultivate în spații protejate, valabilă în perioada 2024-2025.
Aceste schimbări sunt menite să simplifice aplicarea normelor fiscale și să elimine ambiguitățile în gestionarea regimului fiscal pentru microîntreprinderi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.
Eșec major pentru compania lui...
Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...