ANAF neagă practica amenzilor maxime pentru nereguli contabile. Cât de des se aplică sancţiunea de 20.000 lei?

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
ANAF / Foto: DCBusiness
ANAF / Foto: DCBusiness
ANAF reacţionează după ce s-a spus că inspectorii ar fi făcut o practică din a aplica amenda maximă pentru nerespectarea unor prevederi din Legea contabilității.

"În cadrul unui articol publicat recent se semnalează de către o casa de avocatură o presupusă practică a inspectorilor antifraudă de a aplica amenda la nivelul maxim prevăzut de lege, în cuantum de 20.000 lei, pentru contravenția prevăzută la art. 41, pct. 2, lit. c) din Legea contabilității nr. 82/1991, cu modificările și completările ulterioare, respectiv pentru nerespectarea reglementărilor emise de Ministerul Finanțelor Publice, cu privire la întocmirea și utilizarea documentelor justificative și contabile pentru toate operațiunile efectuate, înregistrarea în contabilitate a acestora în perioada la care se referă, păstrarea și arhivarea acestora, precum și reconstituirea documentelor pierdute, sustrase sau distruse.

În virtutea preocupării permanente pentru consolidarea unei relații echilibrate și corecte între autoritatea fiscală și contribuabili, am analizat cu promptitudine, din perspectiva celor semnalate, activitatea inspectorilor antifraudă.

Evaluările au relevat faptul că, la nivel național, în anul 2024 au fost aplicate două amenzi contravenționale la nivelul maxim prevăzut de lege, ceea ce reprezintă 0,04% din numărul total de amenzi aplicate pentru contravenția prevăzută la art. 41, pct. 2, lit. c) din Legea contabilității nr. 82/1991 și 0,01% din totalul amenzilor aplicate la nivel național.

În anul 2025, au fost aplicate 5 amenzi contravenționale la nivelul maxim prevăzut de lege, ceea ce reprezintă 0,3% din totalul amenzilor aplicate pentru contravenția prevăzută la art. 41, pct. 2, lit. c) din Legea contabilității nr. 82/1991 și 0,08% din totalul amenzilor aplicate la nivel național.

Precizăm că, la nivelul ANAF, se acordă o importanță deosebită perfecționării activității curente și se acționează consecvent pentru asigurarea unui mediu economic propice contribuabililor de bună-credință", transmite ANAF.

 

Despre digitalizarea ANAF

 

"Pentru asigurarea unei perspective corecte asupra activității desfășurate, ANAF pune la dispoziție, în condițiile legii, toate informațiile necesare configurării unei poziții cu un grad ridicat de obiectivitate. În acest sens, îndemnăm organismele profesionale și formatorii de opinie care prezintă în spațiul public aspecte legate de activitatea ANAF, să solicite date și informații de la organele fiscale pentru a avea o imagine de ansamblu a întregii activități, ca premisă pentru o comunicare obiectivă.

Totodată, menționăm faptul că digitalizarea ANAF va contribui la identificarea precisă a contribuabililor care săvârșesc fapte care afectează semnificativ bugetul general consolidat al statului și va conduce la reducerea interacțiunilor dintre organele fiscale și contribuabilii care acționează cu bună-credință în îndeplinirea obligațiilor fiscale", se mai arată în comunicatul ANAF. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
UE. Freepik.com
ANAF. Freepik.com
Freepik.com
Mașină veche, o rablă / FOTO: Facebook AFM
Freepik.com
Ilie Bolojan
Casă de schimb valutar
Freepik.com
Analize / FOTO: Freepik
Donald Trump
Bani

ROBOR urcă din nou! Ce înseamnă pentru creditele în lei

Ratele ROBOR urcă ușor, lichiditatea se stabilizează,...

Elon Musk și Donald Trump
Freepik.com
Freepik.com
Tractor / Foto: Freepik
Documente / FOTO: Freepik
România, bombardată cu știri false chiar și după alegeri
Nicușor Dan
Varșovia / Foto: Unsplash

Polonia. Boom-ul economic ascunde nemulțumiri

Deși Polonia afișează una dintre cele mai dinamice...

Toate construcțiile majore au nevoie de mașinării eficiente

Niciodată nu a fost mai simplu pentru un antreprenor...

Funcționar al temutei instituții denumite Imigrare și Control Vamal (ICE)
Teren agricol / Foto: Freepik
Familie cu copii
Inundații cumplite

Cod roșu de inundații! Viituri periculoase în 10 județe

Cod roșu de inundații pe mai multe râuri din centrul și...

Vremea va fi în continuare instabilă

pixel